Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στην Ελληνική Αστυνομία η σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος 4229/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις». Δεν προκύπτει καμία αλλαγή σε σχέση με τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς ή σε σχέση με τη δημοτική αστυνόμευση: Στην Ελληνική Αστυνομία ανήκουν, ως ειδική κατηγορία προσωπικού, και οι δημοτικοί αστυνομικοί, που εντάσσονται σε αυτή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 81 του ν. 4172/2013. Ενδιαφέρον έχει το άρθρο 57, με το οποίο αφαιρείται από τους δήμους μία παραδοσιακή αρμοδιότητά τους, αυτή της σφράγισης καταστημάτων, την οποία αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.


Άρθρο 57
Προϋποθέσεις σφράγισης κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Μετά την παρ. 7 του άρθρου 80 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Α΄ 114), προστίθεται παράγραφος 7Α ως εξής:
«7Α. Η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέντρων διασκεδάσεως και των καταστημάτων του άρθρου 1 παρ. 1 του π.δ. 180/1979 (Α΄ 46), καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, αν βεβαιώνονται από αστυνομικούς συνολικά, εντός έτους, τρεις παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α΄ του π.δ. 180/1979, ως ισχύει.
Αντίγραφο της απόφασης σφράγισης του καταστήματος και της σχετικής έκθεσης κοινοποιούνται αυθημερόν στον κατά τόπο αρμόδιο δήμο, ο οποίος οφείλει στο χρονικό αυτό διάστημα να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Σε περίπτωση που αποφασισθεί από τον οικείο δήμο η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, η σφράγιση διατηρείται και για τον πέραν των δέκα ημερών χρόνο.»

Δείτε το Νόμο 4249/2014:

Σχόλιο: Τελικά μετά από πιο προσεκτική ανάγνωση διαφαίνεται πως η αρμοδιότητα δεν πάει αποκλειστικά στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά υπό προϋποθέσεις, επιτείνοντας το μπάχαλο με τις αρμοδιότητες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου