Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΑΣΚ-ΟΤΑ: Η «βρώμικη» παγίδα της αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους

Πίσω από την ξαφνική «γενναιοδωρία» και «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης, να χρυσώσει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα με αποζημίωση και επίδομα ανεργίας, κρύβεται ο άθλιος σχεδιασμός της για την νομιμοποίηση των ανθρωποκτόνων απολύσεων που επιβάλει σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Η «σκληρή» διαπραγμάτευση που προσπαθεί με αγωνία να πείσει ότι έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές, φαίνεται ότι περιέχει ακόμα περισσότερες απολύσεις από ότι έχει αφήσει να διαρρεύσει στον τύπο και για το 2015 ή ολοκληρωτική αποδέσμευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η νέα διάταξη που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές, όχι φυσικά για να «αποκαταστήσει» ηθικά τους εργαζόμενους, αλλά γνωρίζοντας καλά ότι οι απολύσεις πέρα του αγώνα των εργαζομένων θα καταπέσουν και με δικαστικές αποφάσεις γιατί στερούνται συνταγματικής νομιμότητας, προσπαθεί να καλύψει το κενό νόμου που υπάρχει για αποζημιώσεις και ένταξη στο ταμείο ανεργίας των απολυμένων εργαζομένων του δημοσίου, μιας και ο νόμος δεν προέβλεπε απολύσεις (μόνο απολύσεις λόγω πειθαρχικού παραπτώματος).

Οι αδίστακτοι μνημονιακοί υπηρέτες εκμεταλλεύονται την ανάγκη επιβίωσης, που έχουν επιβάλλει με την πολιτική τους στους εργαζόμενους, οι οποίοι χάνουν βίαια και αυταρχικά την εργασία τους και μηδενίζεται το εισόδημα τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να μετριάσουν τις αντιδράσεις και θα επωφεληθούν προεκλογικά τα ψίχουλα που θα δώσουν για αποζημίωση και επίδομα ανεργίας στις «στρατιές» απολυμένων που δημιουργούν εκτελώντας τις διαταγές της τρόικας.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πέσουν στην παγίδα τους, δεν θα γίνουν οι σύγχρονοι «σκλάβοι» στην υπηρεσία του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου.

Είναι αυτονόητο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να μπει στην διαδικασία συζητήσεων – «διαπραγματεύσεων» για το ύψος των αποζημιώσεων, γιατί θα είναι σαν να αποδέχεται τις απολύσεις και να τις νομιμοποιεί.

Η διαρκής πάλη ενάντια στις απολύσεις, στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, στις καταργήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών μπορεί να αποτρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη πολιτική και αυτούς που την εφαρμόζουν.

Εμείς, για ένα πράγμα μπορούμε να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, ότι θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών που καταστρέφουν και καταδικάζουν το λαό στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ταπείνωση και για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν ή απολύονται σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: http://megalo-limani.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου