Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για το πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας - Δεν τίθενται εκ νέου σε διαθεσιμότητα όσοι συμμετάσχουν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΤΑ
Ταχ.Δ/νση Σταδίου 27
Τ.Κ. 10183 Αθήνα
Πληροφορίες Α. Πατσιαβούρα
Τηλέφωνο 213-136-4380
FAX 213-136-4383

Εγκύκλιος: 4
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: οικ. 6096

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας (αρ. 30 του ν. 4223/2013, ΦΕΚ 287 Α ).
Εισαγωγικές Παρατηρήσεις:Με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4223/2013 (Α'287) εισάγεται η εφαρμογή του Προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Στόχο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η υλοποίηση ενός Προγράμματος που, βασιζόμενο σε σαφώς ορισμένες αξιοκρατικές διαδικασίες και προδιαγεγραμμένα αντικειμενικά κριτήρια, θα οδηγήσει άμεσα σε κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω εξορθολογισμοό της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο εξορθολογισμός αυτός δύναται να αποφέρει σημαντικά οφέλη και αναβάθμιση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο στους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το επιπλέον προσωπικό ενός φορέα θα καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού που δυσχεραίνουν τη λειτουργία άλλων, όσο και στους εργαζομένους τους, με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των προσόντων τους, αλλά και στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών και των δημοτών, που θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από αρτιότερα στελεχωμένους φορείς.
Βασικό χαρακτηριστικό του Προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας αποτελεί ο σεβασμός της, συνταγματικώς κατοχυρωμένης, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προσήλωση στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών προσδίδει εθελοντικό χαρακτήρα στη διαδικασία, όσον αφορά τους φορείς υποδοχής και το συμμετέχον ανθρώπινο δυναμικό, και διασφαλίζει τη δυνατότητα των φορέων προέλευσης να μην απολέσουν υπαλλήλους τους που τους είναι απαραίτητοι. Το ψηφισθέν άρθρο προδιαγράφει αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας και τις προθεσμίες τους, ώστε το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα να επιτευχτεί άμεσα, με διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των συμμετεχόντων μερών. Επιπροσθέτως, για την επίτευξη εκτεταμένης εφαρμογής του Προγράμματος και, επομένως, ευρείας επίδρασης των θετικών αποτελεσμάτων που δύναται να προσφέρει, προβλέπεται ότι το προτεινόμενο Πρόγραμμα, όντας μια σύγχρονη και ευέλικτη καινοτομία, εφαρμόζεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Προς διευκόλυνση της εφαρμογής του Προγράμματος, διευκρινίζονται τα ακόλουθα, βάσει του περιεχομένου της ψηφισθείσας ρύθμισης:


Πεδίο εφαρμογής:- Οι φορείς υποδοχής για την εφαρμογή του Προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς που δύνανται να λάβουν προσωπικό βάσει των οριζομένων στο αρ. 30 του ν.4223/2013, είναι:
- οι ΟΤΑ α' βαθμού ,
- οι ΟΤΑ β' βαθμού,
- η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)
- η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)
- οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.)
- Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του Προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς, προσωπικό των οποίων έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη βάσει των οριζομένων στο αρ. 30 του ν.4223/2013, είναι:
- οι ΟΤΑ α' βαθμού1,
- η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)
- η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)
- το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.)
- οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.)
- Το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 30 του ν. 4223/2013, αφορά μόνο στο τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) των ανωτέρω φορέων προέλευσης.

1. Με τον όρο ΟΤΑ νοούνται οι Δήμοι, τα Δημοτικά Ιδρύματα και τα ΝΠΔΔ αυτών καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3584/2007).

Βήμα 1°
Υποβολή ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ των φορέων υποδοχής
Οι φορείς υποδοχής, οι οποίοι εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο της διάταξης, θα πρέπει να αποστείλουν αιτιολογημένα αιτήματα, στα οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς και αιτιολογημένως οι υπηρεσιακές ανάγκες τους σε προσωπικό και θα βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων.
Η αποστολή των αιτημάτων θα πρέπει να λάβει χώρα από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014. Επισημαίνεται ότι κανένα αίτημα που θα υποβληθεί μετά την 6η Μαρτίου δε θα ληφθεί υπόψη.
Παρακαλούμε όπως μελετήσετε προσεκτικά το Παράρτημα της παρούσης, όπου περιλαμβάνονται αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για τη διαδικασία αποστολής των αιτημάτων.

Βήμα 2°
Έκδοση ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ του Υπουργείου Εσωτερικών
Άμεσα μετά τη συλλογή των αιτημάτων των φορέων υποδοχής, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε έκδοση ανακοίνωσης για την περαιτέρω εξέλιξη του Προγράμματος.

Βήμα 3°
Υποβολή ΑΙΤΗΣΕΩΝ των ενδιαφερομένων υπαλλήλων
Οι υπάλληλοι οι οποίοι επιθυμούν να μεταταχθούν, θα κληθούν, με την ανωτέρω Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, να υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού του φορέα στον οποίο κατέχουν οργανική ή προσωποπαγή θέση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη σχετική δημοσίευση της ανωτέρω Ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
α. Αίτηση: (προτυποποιημένο έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης από το ΑΣΕΠ) στην οποία θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν/μεταφερθούν, καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης
β. τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αποτίμηση προσόντων και τα όποια τυχόν δικαιολογητικά δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.
Η μετάταξη/μεταφορά των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων επιλογής, όπως αυτά ορίζονται στην αριθμ. 5017/10-2-2014 (Β'334) Κ.Υ.Α. Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του τρίτου εδαφίου της παρ.1 του αρ.30 του ν. 4223/2013.
Οι ενδιαφερόμενοι, θα κληθούν να υποβάλλουν ενυπόγραφα αίτησή τους στη Δ/νση Διοικητικού/Προσωπικού του φορέα που κατέχουν οργανική ή προσωποπαγή θέση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, είτε αυτοπροσώπως, είτε με πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτούς με γραπτή εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ. Εντός της ίδιας προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν και τα τυχόν δικαιολογητικά/πιστοποιητικά, σε περίπτωση που αυτά δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό τους μητρώο, για την απόδειξη ή αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων που απαιτούνται κατά τη σχετική διαδικασία.
Συμπλήρωση/τροποποίηση της αίτησης, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών και υποβολή συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών δικαιολογητικών, θα επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Δικαιολογητικά που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα, δε θα ληφθούν υπόψη. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της υποβολής της στη Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού του φορέα.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, το σύνολο των θέσεων του κλάδου/ειδικότητάς τους που θα περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών.

Βήμα 4°
Σύνταξη πινάκων συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης, συντάσσουν εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, αρχομένης από τη λήξη της προθεσμίας του ανωτέρω Βήματος 3, πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ειδικό λογισμικό του Α.Σ.Ε.Π., και τους αποστέλλουν στο Α.Σ.Ε.Π. και στους φορείς υποδοχής.

Βήμα 5°
Ενιαίος Πίνακας Κατάταξης και Διάθεσης του Α.Σ.Ε.Π.
Η διαδικασία κατάρτισης του Ενιαίου Πίνακα Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων διενεργείται κατ' αναλογία της διαδικασίας που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.
Η προθεσμία σύνταξης του Ενιαίου Πίνακα είναι δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας του ανωτέρω Βήματος 4.
Ειδικότερα, το Α.Σ.Ε.Π., μετά την παραλαβή από τους φορείς προέλευσης των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων των υπαλλήλων, προβαίνει στον υπολογισμό της βαθμολογίας των συμμετεχόντων, με την καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους οικείους ψηφιακούς πίνακες, δηλαδή των κριτηρίων, των ιδιοτήτων, καθώς και των προτιμήσεων κάθε υπαλλήλου.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ προβαίνουν:
α) στην κατάρτιση Ενιαίου Πίνακα Κατάταξης και Διάθεσης με βάση τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε υπάλληλος, λαμβανομένων υπόψη και των κριτηρίων σε περίπτωση ισοβαθμίας, με αναφορά στα κριτήρια και τις ιδιότητες που λήφθηκαν υπόψη για κάθε κατατασσόμενο, της βαθμολογίας που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο, καθώς και της συνολικής βαθμολογίας • και
β) στην αποστολή του εν λόγω πίνακα στο Υπουργείο Εσωτερικών, εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας

Βήμα 6°
Αποστολή του Ενιαίου Πίνακα Κατάταξης & Διάθεσης στους φορείς προέλευσης και υποδοχής
Το Υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει αμελλητί τον πίνακα στους φορείς προέλευσης και υποδοχής.

Βήμα 7°
ΓΝΩΜΗ του φορέα προέλευσης
Για την ολοκλήρωση της μετάταξης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.
Τονίζεται ότι η γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης αποστέλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη του ενιαίου πίνακα κατάταξης και διάθεσης του Α.Σ.Ε.Π., στο φορέα υποδοχής και στον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης του φορέα υποδοχής, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Επισημαίνεται ότι εάν εντός της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών δεν εκδοθεί σύμφωνη ή αρνητική γνώμη, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ολοκλήρωση της μετάταξης.

Βήμα 8°
ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ μετάταξης από το φορέα υποδοχής
Η απόφαση για τη μετάταξη εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής2 , εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη ή την κατά τεκμήριο έκδοση της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης.

Βήμα 9°
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της απόφασης μετάταξης
Η απόφαση για τη μετάταξη του φορέα υποδοχής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Βήμα 10° ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ενός μηνόςΤο προσωπικό που μετατάσσεται με το Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του αρ.30 του ν. 4223/2013, τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής.
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει το φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει το φορέα υποδοχής.
Το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.

Βασικές επισημάνσεις
Η ισχύς κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, που επιτρέπει μετατάξεις μεταξύ των φορέων του εδαφίου α' της παρ.1 του αρ.30 του ν. 4223/2013 (βλ. ανωτέρω ενότητα «πεδίο εφαρμογής») αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου άρθρου.
Οι μετατάξεις με το Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας:
- διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης 3,
- εξαιρούνται της διαδικασίας της προηγούμενης έγκρισης από την ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α’ 180), όπως ισχύει.
- δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση, λόγω διενέργειας Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3870/2010 (Α’ 138).
Επισημαίνεται ότι η αποστολή των αιτημάτων των φορέων υποδοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (βλ. ανωτέρω Βήμα 1°), κατά τη διαδικασία που αναλύεται στο Παράρτημα της παρούσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 και κανένα αίτημα που θα υποβληθεί μετά την 6η Μαρτίου δε θα ληφθεί υπόψη.
- Για τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε αυθημερόν τα ΝΠΔΔ της χωρικής σας αρμοδιότητας.
Το Υπουργείο μας παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία επί των ανωτέρω, ευελπιστώντας στην ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση επιτυχούς υλοποίησης του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας, προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων της και των τοπικών κοινωνιών.

2. Για παράδειγμα: του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη/ Προέδρου νπδδ, κ.λπ.
3 Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι για τη διενέργεια των μετατάξεων του άρθρου αυτού δεν εξετάζεται η μοναδικότητα του κλάδου του υπαλλήλου, η δέσμευση παραμονής στην υπηρεσία βάσει ειδικών διατάξεων, η διετία, η υποχρέωσης παραμονής στο φορέα λόγω χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας κ.α., καθώς διενεργούνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
I. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Για την αποστολή των αιτημάτων των φορέων υποδοχής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω "Βήμα 1°" οι φορείς που περιλαμβάνονται στους φορείς υποδοχής βάσει του εδαφίου α' της παρ.1 του άρ. 30 του ν.4223/2013, θα πρέπει να ακολουθήσουν την ακόλουθη διαδικασία:
Θα πρέπει να προβούν στη λήψη και αποθήκευση του αρχείου excel από την ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.ypes.gr/el/Ministry/Encyclical/ και αφού το συμπληρώσουν, να το «αναρτήσουν» στο σύνδεσμο https://aftodioikisi.ypes.gr/
Επισημαίνεται ότι το όνομα που θα δοθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο από τους φορείς, θα πρέπει να είναι σε μικρούς λατινικούς χαρακτήρες και να περιγράφει το όνομα του φορέα.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων θα αποθηκεύσει το αρχείο excel με την ονομασία «dimos athinaion» και θα το αναρτήσει στον προαναφερόμενο σύνδεσμο. Όμοια, και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποθηκεύσει το αρχείο ως «perifereia thessalias» και ούτω καθεξής.
Προς υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει κείμενο βοήθειας σχετικά με τη διαδικασία επαναπροώθησης -ανάρτησης του αρχείου excel στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ.

Πηγή: http://www.nomotelia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου