Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τη μοριοδότηση των Ε.Π.Υ. & Επαγγελματιών Οπλιτών στην κινητικότητα των δημ. αστυνομικών προς ένταξη στην ΕΛ.ΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Βουλευτής Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 03 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2. Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη μοριοδότηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών για ένταξή τους στην ΕΛΑΣ»

Με το υπ' αριθ. ΦΕΚ Β 2631/17-10-2013 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημοσίας Τάξης, η οποία αναφέρει αναλυτικά τα προσόντα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

Στο άρθρο 5 του εν λόγο ΦΕΚ, υπάρχει πίνακας όπου καταγράφονται τα βαθμολογούμενα πρόσθετα κριτήρια, σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ άλλων μοριοδοτούνται με 10 μόρια όσοι υπηρέτησαν κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας στις Ειδικές Δυνάμεις ή διετέλεσαν Έφεδροι Αξιωματικοί. Όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν μοριοδοτούνται οι Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας ή οι Επαγγελματίες Οπλίτες (οι οποίοι έχουν υπηρετήσει το λιγότερο πέντε χρόνια ως μόνιμοι Υπαξιωματικοί).

ΕΠΕΙΔΗ όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς που ίσχυε σε παλαιότερες προκηρύξεις πρόσληψης Ειδικών Φρουρών στην ΕΛΑΣ (υπ' αριθ. 6000/2/2680-στ/2009 και 6000/2/4650-λα/2011), κατά τις οποίες μοριοδοτείται και η συγκεκριμένη κατηγορία μαζί με τις δύο προηγούμενες (Έφεδροι Αξιωματικοί και Ειδικές Δυνάμεις).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,
Αν, για λόγους ισονομίας, θα μεριμνήσουν ώστε να συμπεριληφθεί στη μοριοδότηση των ανθρώπων αυτών για ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία και n κατηγορία των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας ή Επαγγελματιών Οπλιτών ως ισότιμη μ' αυτές των Έφεδρων Αξιωματικών και όσων υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις;

Οι Ερωτώντες
Γιώργος Καρασμάνης, Βουλευτής Πέλλας
Θεόφιλος Λεονταρίδης, Βουλευτής Σερρών

Η απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:


Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2013
ΘΕΜΑ : Πρόσθετα προσόντα-μοριοδότηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών για την ένταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 4512/ 03-12-2013.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ και Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. Α' 167) «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων του Κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας, η ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στο πρόγραμμα κινητικότητας, με προοπτική ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία, ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, καθώς και στους κλάδους ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης, μέσω διαδικασίας η οποία εξειδικεύεται στις σχετικές κοινές αποφάσεις, που υπεγράφησαν την 15-10-2013 από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Περαιτέρω, κατ' εξουσιοδότηση της διάταξης της παραγράφου 1 του ιδίου ως άνω άρθρου εξεδόθη η υπ' αριθμ. 6000/2/234-γ' από 15-10-2013 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β'-2631), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, με τις επιμέρους διατάξεις της οποίας καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 «Προσόντα-Προϋποθέσεις υποψηφίων» της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης πέραν των κριτηρίων ένταξης της εν λόγω κατηγορίας προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία (παρ. 1), θεσπίστηκαν πρόσθετα προσόντα για την ένταξη αυτών, μεταξύ των οποίων και η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων (παρ. 2). Σημειώνεται δε, ότι στο άρθρο 5 της αυτής Κ. Υ.Α. περιλήφθηκε πίνακας μορίων για τα εν λόγω βαθμολογούμενα πρόσθετα κριτήρια.

Ενταύθα, γίνεται μνεία ότι ο κοινός νομοθέτης, στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας, δύναται να ρυθμίζει κάθε ζήτημα σχετικό με τα προσόντα και τη διαδικασία επιλογής για την πρόσβαση στην απασχόληση, είτε με τη μορφή αρνητικών όρων και απαγορεύσεων είτε με τη μορφή θετικών υποχρεώσεων, πριν από την επιλογή ή και κατά την άσκηση του επαγγέλματος, εφόσον αυτά ορίζονται επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, γενικά και κατά τρόπο αντικειμενικό και απρόσωπο, εφαρμόζονται δε σε όλους τους υποψηφίους και είναι συναφή προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του επαγγέλματος (Δ.Ε.Α. 634/2013 και 1955/2012).

Κατόπιν των προρρηθέντων, σας πληροφορούμε ότι τα ως άνω ψυχικά και σωματικά προσόντα είναι συμβατά με τη φύση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας τάξης που πρόκειται να ανατεθούν στην εν θέματι κατηγορία προσωπικού, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς, οιαδήποτε συσχέτιση με τις εκάστοτε ισχύουσες συναφείς διατάξεις άλλων κατηγοριών υπαλλήλων δεν έχει ουσιαστικό και νομικό έρεισμα.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το από 15-10-2013 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στα Υπουργεία Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), Εσωτερικών (Υπηρεσίες ιθαγένειας) και Ανάπτυξης κ Ανταγωνιστικότητας (Υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου). Ως εκ τούτου, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία δύναται να συμμετέχουν στη διαδικασία ένταξης που θα καθοριστεί από τους Φορείς των εν λόγω Υπουργείων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας ενημερώσει σχετικά είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Η απάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: ΤΚΕ/Φ.1/33975

Σε απάντηση της υπ'αριθμ. 4512/3.12.2013 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές κ. Γ. Καρασμάνης και Θ. Λεονταρίδης με θέμα: «Σχετικά με τη μοριοδότηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών για ένταξή τους στην ΕΛΑΣ», σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει για το ζήτημα της ειδικής πρόσθετης μοριοδότησης είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης

Το είδαμε: http://dimastin.blogspot.gr/

1 σχόλιο: