Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κίνημα δημάρχων εναντίον της ενδοδημοτικής κινητικότητας - Σε "θολό" νομικό τοπίο η κινητικότητα σε δήμους, περιφέρειες - Η άποψη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

Οι εκλογικές αγωνίες των δημάρχων τους ωθούν σε αρκετές περιπτώσεις σε ανυπακοή εναντίον αποφάσεων της κυβέρνησης που αφορούν τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, πολλοί αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους αρκετοί γαλάζιοι δήμαρχοι, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας και θα σεβαστούν την άρνηση των εργαζομένων που δεν θέλουν να αλλάξουν θέση εργασίας. Ο λόγος που δεν υπάρχει προθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται πως, μετακινούμενοι, μπαίνουν στον προθάλαμο της απόλυσης, ιδιαίτερα μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι μετατάξεις με το πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση λόγω διενέργειας δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3870/2010 (Α΄138) (Σημείωση: Σε εμάς η διάταξη δείχνει άσχετη, διαβάστε σχετικά παρακάτω).

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.000 υπαλλήλους ΟΤΑ προς για να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να σχηματίσουν μαζί με τους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ ο τη δεξαμενή των 12.500 «διαθέσιμων» του δεύτερου κύματος. Η προθεσμία λήγει τον Μάιο, με βάση τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα.

Το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), που τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχόμενης από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μετάταξη.



 Σε "θολό" νομικό τοπίο η κινητικότητα σε δήμους, περιφέρειες


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μισοεπιτρέπονται οι διαθεσιμότητες και μισοαπαγορεύονται οι μετατάξεις προσωπικού στα πλαίσια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή από δήμο σε δήμο ή δήμο σε περιφέρεια ή αντίστροφα) δύο μήνες πριν από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους από τους νικητές της 18ης – 25ης Μαΐου, δηλαδή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18 Μαρτίου – 1 Σεπτεμβρίου.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχονται στο Capital.gr πως «κατ’ εξαίρεση» θα προχωρήσει η «εθελοντική» κινητικότητα και μετάταξη των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων από τον ένα στον άλλο ΟΤΑ μετά τις 18 Μαρτίου, οπότε ξεκινά η απαγόρευση κάθε μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των ΟΤΑ.

Κάτι τέτοιο καθίσταται αναγκαίο, μιας και η προβλεπόμενη διαδικασία ένταξης ενός υπαλλήλου στο πρόγραμμα της «εθελοντικής αυτοδιοικητικής κινητικότητας» απαιτεί έως και 45 μέρες, αρχομένης από την 13η Φεβρουαρίου οπότε δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ, και συνεπώς ξεπερνά το χρονικό όριο της 18ης Μαρτίου η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Από την 20η Φεβρουαρίου έως την 6η Μαρτίου (χωρίς να θεωρείται απίθανη κάποια παράταση) πρέπει να δηλώσουν… συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα όσοι αυτοδιοικητικοί υπάλληλοι το επιθυμούν και το δικαιούνται βάσει προσόντων.

Στόχος της «εξαίρεσης» αυτής την οποία φέρνει το ΥΠΕΣ είναι να προχωρήσει η ένταξη υπαλλήλων των ΟΤΑ στην «κινητικότητα» μέχρι την 31η Μαρτίου (δηλ. δεκαπέντε μέρες μετά την απαγόρευση κάθε μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των ΟΤΑ), οπότε λήγει η «σιωπηρή παράταση» της τρόικας για επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην εν λόγω διαδικασία.

Επιτρέπεται η «διαθεσιμότητα» αρκεί … να υπάρξει
Στο έγγραφο, όμως, που απέστειλαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, στις 20 Φεβρουαρίου στα γραφεία των δημάρχων, περιφερειαρχών κλπ. με το οποίο αναλυόταν οι διαδικασίες και οι προθεσμίες της ένταξης του προσωπικού τους στο πρόγραμμα της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

Οι εν λόγω μετατάξεις «δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση λόγω διενέργειας Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3870/2010 (Α’ 138)».

Τι προβλέπει, όμως,  το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 (9 Αυγούστου 2010, ΦΕΚ 138 ), το οποίο επικαλείται το ΥΠΕΣ;

«Οι διατάξεις του άρθρου 28  του ν. 2190 /1994 (ΦΕΚ 28 Α’)» με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας ή αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση  «  ισχύουν για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών (σ.σ. εν προκειμένω 18 Μαρτίου 2014) και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων» (σ.σ. 1η Σεπτεμβρίου 2014).

Συνεπώς ουσιαστικά μόνο η «διαθεσιμότητα», η «αργία» και η «πράξη πειθαρχικής διαδικασίας» είναι επιτρεπτή από το νόμο στο διάστημα 18ης Μαρτίου – 1η Σεπτεμβρίου 2014. Ωστόσο, ακόμα και η «διαθεσιμότητα» δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, μιας και θα πρέπει να προκύψει, βάσει όσων προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, σε «εθελοντική» βάση.

Επιτρέπονταν οι μετατάξεις, αλλά κατά την «πρώτη εφαρμογή» του Καλλικράτη
Και τις μετατάξεις, τι γίνεται; Στο άρθρο  17 του ν. 3870 συγκεκριμένα, αναφέρεται πως:

«Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος (δηλ. του άρθρου 17)  οι ανωτέρω διατάξεις (δηλ. περί απαγόρευσης οποιασδήποτε μεταβολής στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού κλπ.) δεν ισχύουν για τις μετατάξεις των άρθρων 254 έως και 258 του ν. 3852 (ΦΕΚ 87 Α’) και για προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών».

Δηλαδή, εν προκειμένω, επιτρέπονται οι μετατάξεις δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι δήμαρχοι. Ωστόσο σε ποια μόνο περίπτωση; Μόνο στην περίπτωση των συγχωνεύσεων των δήμων που έφερε ο «Καλλικράτης». Πιο συγκεκριμένα:

Τα άρθρα 254 – 258 του ν. 3852 /2010, δηλαδή του νόμου με τον οποίο εγκαθιδρυόταν ο «Καλλικράτης» περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία μετατάξεων ολόκληρου του προσωπικού των ΟΤΑ στο νέο τοπίο των δήμων που διαμόρφωσε η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» (πχ μείωση των δήμων μέσω συγχωνεύσεων από 1034 σε 325, τη δημιουργία νέων περιφερειών κλπ.).

Ο «Καλλικρατικός» νόμος αυτός (ν. 3852.10)  πέρασε στο ΦΕΚ στις 7 Ιουνίου του 2010.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου (2010), δηλαδή ακριβώς έξι μήνες μετά την δημοσίευση του στο ΦΕΚ, προέβλεπε την κατ΄εξαίρεση παραβίαση του άρθρου 28  του ν. 2190 /1994 ΦΕΚ 28 Α’  (με το οποίο –όπως ήδη αναφέρθηκε- απαγορεύεται κάθε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών προσώπο τους δύο μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους από τους νέους δημάρχους κλπ,) με προφανή στόχο την απρόσκοπτη μετακίνηση του προσωπικού από τους παλιούς στους νέους δήμους λόγω της συγχώνευσης των δομών τους.

Γι’ αυτό και στο άρθρο 17 του «Καλλικρατικού» νόμου ορίζεται, , πως μόνο «κατά την πρώτηεφαρμογή του παρόντος» (δηλ. κατά την πρώτη και προφανώς… τελευταία εφαρμογή του «Καλλικρατικού» νόμου στο κομμάτι του που αφορά τις μετατάξεις που έφεραν οι συγχωνεύσεις των δήμων και, έτσι, τις ακόλουθες μετατάξεις του προσωπικού τους) επιτρέπεται η παραβίαση της   απαγόρευσης της μεταβολής της υπερεσιακής κατάστασης του προσωπικού των ΟΤΑ, η οποία προβλέπεται ρητώς από το άρθρο 28 του ν. 2170/1994.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Σχόλιο: Το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 που επικαλείται το ΥΠ.ΕΣ. για την ενδοδημοτική κινητικότητα σε εμάς δείχνει άσχετο, καθώς τα άρθρα που παραπέμπει αναφέρονται στην αρχική εφαρμογή του «Καλλικράτη», τις τότε συνενώσεις δήμων, και τη μεταφορά προσωπικού από τις τότε νομαρχίες. Το ίδιο άρθρο επικαλείται και το ΥΔιΜΗΔ για τη διαδικασία κινητικότητας, όμως διαβάζοντας την παραπομπή στο άρθρο 28 (παρ.1) του ν. 2190/1994 για τη διαθεσιμότητα, αυτό που εξαιρεί ο νόμος είναι η έκδοση πράξεων διαθεσιμότητας, και όχι η μετάταξη/μεταφορά θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου