Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο τύπου ΥΔιΜΗΔ για την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής - 71 οι περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών - 55 οι ανακλήσεις διορισμών στη Δ.Α.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ &
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Για θέματα που συνδέονται με την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο ενημερώνει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει τις δράσεις του ΥΔΜΗΔ το τελευταίο οκτάμηνο στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Πειθαρχικής Ευθύνης, που έχουν αποφέρει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

  • Καταγράφηκε επακριβώς το σύνολο των ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους
  • Επιταχύνθηκε σημαντικά η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του συστήματος παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
  • Έγινε σαφές ότι οι παθογένειες του παρελθόντος δεν γίνονται πλέον αποδεκτές
  • Το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις. Ανετράπη η νοσηρή αντίληψη που επικρατούσε ότι από το δημόσιο δεν αποχωρεί κανείς για πειθαρχικά παραπτώματα.

Ειδικότερα:

  • Αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων: Στο σύνολο των 1.645 αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων του 2013, είχαμε 1.150 αποφάσεις το Β΄ εξάμηνο έναντι 495 το Α΄ εξάμηνο (+132%). Από αυτές, οι 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης και πιο συγκεκριμένα, το Β΄ Εξάμηνο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης σε 207 περιπτώσεις έναντι 41 περιπτώσεων του Α΄ Εξαμήνου (+405%)
  • Πραγματοποιηθείσες αναγκαστικές αποχωρήσεις: Το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Πιο συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις του 2013, οι 161 έγιναν το Β’ εξάμηνο έναντι 59 το Α’ εξάμηνο του ιδίου έτους (+173%)
  • Καταγράφηκαν -μέχρι σήμερα- 3.905 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές/ασφαλιστικά μέτρα και τέθηκαν οι βάσεις έγκαιρης εκδίκασης των αγωγών τους και συνεπώς του τερματισμού μιας χρόνιας στρέβλωσης που ταλαιπωρούσε τόσο τους εργαζομένους όσο και τις διοικήσεις. Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.
  • Προχώρησαν εκτεταμένοι έλεγχοι τήρησης του ωραρίου εργασίας και εντοπίστηκαν επί μακρόν απουσιάζοντες υπάλληλοι ενεργοποιώντας στη συνέχεια διαδικασίες Υγειονομικών Επιτροπών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.
  • Προχώρησαν στοχευμένοι έλεγχοι εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών και δόθηκε  προτεραιότητα στην εξέταση σχετικών καταγγελιών από το ΣΕΕΔΔ. Μόνο στην περίπτωση ελέγχου της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπισθεί 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψή τους. Ήδη έχουν ανακληθεί από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές 55 διορισμοί και η διαδικασία συνεχίζεται.
  • Ολοκληρώθηκαν σημαντικές εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ για τη διοικητική λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών όπως του Ληξιαρχείου Αθηνών και των δασικών υπηρεσιών.
  • Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σχετικά με την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την περιστολή των δαπανών, τις προμήθειες και τα δημόσια - δημοτικά έργα και επιστροφή στο Δημόσιο παρανόμως και αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Μέχρι πρόσφατα ήταν έντονο το φαινόμενο με πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν, κ.λπ. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Το καθεστώς αυτό αλλάζει. Με τη βελτίωση του μηχανισμού ελέγχου των πειθαρχικών παραπτωμάτων, την επιτάχυνση της έρευνας για τυχόν πλαστά πιστοποιητικά και με μια σειρά ακόμα από ανάλογες ενέργειες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθιστά πλέον σαφές ότι η εποχή της ατιμωρησίας στο Δημόσιο πέρασε ανεπιστρεπτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου