Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ερχονται απολύσεις για 48.910 δημοσίους υπαλλήλους - Σε 3 κατηγορίες οι έρευνες - Τα πλαστά πιστοποιητικά φέρνουν απολύσεις και «καραμανλικές» αντιδράσεις

του Ηλία Μπενέκου

Από κόσκινο θα περάσουν το προσεχές διάστημα χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου, καθώς ο διορισμός τους θα βρεθεί στο επίκεντρο ελέγχων που θα διενεργηθούν προκειμένου να διακριβωθεί αν διορίστηκαν ή μονιμοποιήθηκα με πλαστά δικαιολογητικά.

Η “καμπάνα” χτυπάει για τρεις κατηγορίες υπαλλήλων ο αριθμός των οποίων ανέρχεται συνολικά στις 48.910. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 9.873 επιτυχόντες σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003- 2009, 3.800 προσληφθέντες το 2011 στην Πυροσβεστική καθώς και 35.239 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με το Διάταγμα Παυλόπουλου.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2009 και ήδη το Σώμα Επιθεωρητών έχει συγκεντρώσει τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται για τη διασταύρωση

Η περίπτωση της Πυροσβεστικής αφορά διαγωνισμό του 2011 για την πρόσληψη 3.400 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και 400 θέσεων για πολιτικό προσωπικό. Επιλαχόντες του διαγωνισμού κατήγγειλαν περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών σπουδών, στρατολογικής κατάστασης, διπλωμάτων οδήγησης κ.α., που αύξαναν την τελική μοριοδότηση και οι αρχικοί έλεγχοι κατέδειξαν περίπου 170 υποψήφιους με διάφορες παρατυπίες. Έκτοτε συστήθηκε επιτροπή για διασταύρωση από μηδενική βάση όλων των δικαιολογητικών και υπολογίζεται να τελειώσει το έργο της πριν από το Πάσχα.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τους μονιμοποιηθέντες με το ΠΔ Παυλόπουλου, για τους οποίους άμεσα θα τεθεί σε ισχύ διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Αφορμή για την έναρξη των ελέγχων αυτών ήταν περιπτώσεις υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) οι οποίοι βάσει πορίσματος του ΣΕΕΔΔ, μονιμοποιήθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που έγιναν δεκτές από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Οι έλεγχοι στις περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών συνεχίζονται σε όλο το δημόσιο και μόνο στην περίπτωση της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπισθεί 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψή τους και έχουν ήδη ανακληθεί 55 διορισμοί.

Παράλληλα σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης επιταχύνονται οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου. Το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις, ενώ αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών άλλοι 220 υπάλληλοι. Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και οι έλεγχοι για παραβίαση του ωραρίου εργασίας ή της αδικαιολόγητης απουσίας εργαζομένων. Ήδη υπάρχουν επτά εκθέσεις για φορείς του δημοσίου όπου καταγράφηκε παραβίαση του ωραρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όπου παρά τον πρώτο έλεγχο 'όπου αποτυπώθηκαν παραβάσεις, το φαινόμενο συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ακόμα και υπάλληλοι που έλλειπαν σε κανονική άδεια να λαμβάνουν υπερωριακή αποζημίωση.

Τέλος μπαίνει και στην περίπτωση των συμβασιούχων που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές. Έχουν καταγραφεί 3.905 εργαζόμενοι που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και μέσω επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεών τους ήδη οι 1.646 τέθηκαν εκτός μισθοδοσίας μετά την απόρριψη των προσφυγών τους.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 


Τα πλαστά πιστοποιητικά φέρνουν απολύσεις και «καραμανλικές» αντιδράσεις


Οσοι προσλήφθηκαν ή μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου στη βάση πλαστών δικαιολογητικών θα απολυθούν. Αυτό διεμήνησε εμμέσως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επειδή πολλοί από αυτούς τους διορισμούς έγιναν επί κυβέρνησης Καραμανλή, το θέμα αποκτά και εσωκομματικές διαστάσεις για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στους ελέγχους που γίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού για τη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με καταστρατήγηση του πνεύματος του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου. Μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων και υπάρχουν βάσιμες υποψίες, όπως ανέφερε ο υπουργός, ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων έγιναν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή με πλαστά πιστοποιητικά.

«Χαίρομαι που εσείς τουλάχιστον τηρήσατε τα προσχήματα και είπατε ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ευθύνη δεν έχουν μόνο οι υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά αλλά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και μαζί και το ΑΣΕΠ που ενέκριναν τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου». Ζητώντας μάλιστα, ο έλεγχος να μην περιοριστεί στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά να επεκταθεί παντού, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «δεν μπορεί να επικρατήσει η νοοτροπία ότι οι επανέλεγχοι γίνονται για να χρησιμοποιηθούν οι υπάλληλοι αυτοί ως δεξαμενή για τις απολύσεις, αλλά γιατί αυτό πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου».

Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στον διαγωνισμό για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και γι΄αυτό, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινά έλεγχος όλων των δικαιολογητικών από μηδενική βάση. Ο έλεγχος ξεκίνησε μετά από καταγγελίες επιλαχόντων και έδειξε εκτεταμένο πρόβλημα κυρίως στα δικαιολογητικά για την σωματική ικανότητα και την ικανότητα στρατιωτικής θητείας.

Ως προς τους στοχευμένους ελέγχους πιστοποιητικών, στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών και ήδη έχουν ανακληθεί 55 διορισμοί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα αφορούν στη γνησιότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που κατέθεσαν οι 9.800 επιτυχόντες σε 43 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου