Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές αποδοχών με το ενιαίο μισθολόγιο - Ειδική κατηγορία οι ένστολοι που δικαιώθηκαν, ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους

Διαφορετική απόφαση σε σχέση με αυτή για τους ένστολους έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων του Δημοσίου που έχουν υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους. Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για δεκάδες προσφυγές από ενώσεις άλλων δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να εξετασθούν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των υπάλληλων του υπουργείου Οικονομικών και των ανεξάρτητων Αρχών, περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, δεν εντόπισε προβλήματα συνταγματικότητας στην εφαρμογή των αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για δεκάδες προσφυγές από ενώσεις άλλων δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να εξετασθούν στο μέλλον.

Πηγή: http://www.skai.gr/

ΣτΕ: Οι ένστολοι είναι ειδική κατηγορία, ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους


Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγαμτικές τις περικοπές που επέβαλε σχετικός νόμος του 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΣτΕ, το σκεπτικό δε δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για δικαίωση και άλλων δημόσιων λειτουργών που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.


Ξεκαθαρίζεται το τοπίο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των ενστόλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το ανώτατο δικαστήριο, αντισυνταγματικός κρίθηκε στο σύνολό του ο νόμος του 2012 που επέβαλλε μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα σε Ένοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι διατάξεις για αναδρομική εφαρμογή των περικοπών από τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της Ολομελείας του ΣτΕ, το οποίο αναμένεται σύντομα να καθαρογράφει, οι ένστολοι αντιμετωπίζονται ως ειδική κατηγόρια στο δημόσιο τομέα.

Όπως θα αναφέρεται στο σκεπτικό, οι ένστολοι ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους, για τους οποίους το Σύνταγμα επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση, απαγορεύοντας για αυτούς την απεργία και κάθε άλλη απασχόληση.

Σύμφωνα με πηγές του ΣτΕ, το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους δε δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για δικαίωση και άλλων δημόσιων λειτουργών που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια ή υπηρετούν γενικά στο δημόσιο τομέα.

3 σχόλια:

  1. δηλαδή κάποιος ένστολος που τα ξύνει γιατί να παίρνει παραπάνω σπό κάποιον πχ. διοικητικό που τα ξύνει:
    Aλλο ένα βόλεμα των ημετέρων,καθώς ειναι γνωστή η "αξιοκρατία" σε όλα τα σώματα ασφαλείας όπου ακόμα και να ΄χεις καταφέρει να μπείς αξικοκρατικά, ή μετάθεση και το ρίξιμο πάνε σύννεφο. Πάρτε παράδειγμα και από τα δικά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Giorgos M προφανώς κάνει πλάκα με το να συγκρίνεις έναν ένστολο με εναν διοικητικό. ποια διαφορά να πρωτοπει κανεις: το αμετάθετο του διοικητικού όταν τον ένστολο τον τραβολογάνε για 10-15-20 χρόνια; τα ίδια φράγκα (καθαρά) όταν ο ενας δουλεύει ΣΥΝΗΘΩΣ πρωι και 5 ημέρες και ο ένστολος κυλιομενο, αργιες, πασχα κ.λ.π. που ο ενας ξύνεται στο γραφείο εκτεθειμμένος σε γόμες και στυλό και ο αλλος "ξύνεται" στον δρόμο εκτεθειμμένος σε σφαίρες;;;; ε όχι και να τα ισοπεδώνουμε όλα...εμείς σαν κλάδος δεν ήμασταν πριν τη καταργηση μας που αιτούμασταν δικαιωματικά επίδομα επικίνδυνης και ανθυγειηνης εργασίας δείχνοντας τη διαφορά μας με τους υπόλοιπυς συναδελφους των Δήμων;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΣ,ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ 2 ΠΟΥ ΤΑ ΞΥΝΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή