Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Διευκρίνηση ΥΔιΜΗΔ για τη μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών - Σχετική Ερώτηση 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αρνητική(!) απάντηση

Μία διευκρίνηση της τελευταίας στιγμής δίνει το ΥΔιΜΗΔ, αποδεχόμενο μερικώς την εισήγηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών. Το θέμα είχε θέσει αρχικά το Παγκρήτιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών. Το θέμα είχαν επίσης θέσει και 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτησή τους στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου 2013 σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, για να τους δοθεί απάντηση αντίθετη με τη σημερινή διευκρίνηση.

Αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει διόρθωση τώρα στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ, καθώς και οι σχετικές προσθήκες/διορθώσεις στις αιτήσεις. Ακολουθεί η διευκρίνηση του ΥΔιΜΗΔ, και στη συνέχεια η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/οικ.22738/19.8.2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΦΧ-ΖΘΣ ) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας, αναφορικά με τη μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών και, συγκεκριμένα αναφορικά με την επισήμανση ότι ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών, διευκρινίζεται ότι ως δεύτερος τίτλος σπουδών νοείται ο τίτλος ίδιας κατηγορίας με τον βασικό τίτλο σπουδών αλλά όπως είναι αυτονόητο και ανώτερης. Για παράδειγμα, υπάλληλος ο οποίος υπηρετεί σε θέση κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και αντίστοιχα είναι κάτοχος πτυχίου ΤΕΙ και πτυχίου ΑΕΙ, μοριοδοτείται λαμβάνοντας υπόψη τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών ως δεύτερο τίτλο.

Πηγή:  http://www.ydmed.gov.gr/


Δείτε επίσης την Ερώτηση 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Μοριοδότηση 2ου τίτλου σπουδών και διαθεσιμότητα», και τη γενικόλογη αλλά αρνητική τότε απάντηση του Υπουργού (Προσέξτε ότι ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και  ΔΕ είναι απολύτως διακριτές μεταξύ τους, «λεπτομέρεια» που ξέχασε στην κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών):


Αθήνα, 25-10-2013

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Μοριοδότηση 2ου τίτλου σπουδών και διαθεσιμότητα»

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/οικ.22738, ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων που τίθενται σε Διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με αυτή ο δεύτερος τίτλος σπουδών (για την κατηγορία προσωπικού ΤΕ ή ΠΕ) μοριοδοτείται με 3 επιπλέον μόρια. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται όμως ότι: «Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών». Δηλαδή κάποιος απόφοιτος ΤΕΙ μοριοδοτείται όταν έχει δεύτερο πτυχίο από ΤΕΙ, ενώ δεν μοριοδοτείται καθόλου όταν έχει δεύτερο πτυχίο από ΑΕΙ.

Ειδικότερα οι περισσότεροι καθηγητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας έχουν δεύτερο πτυχίο από ΑΕΙ και μάλιστα σε αντικείμενα που σχετίζονται με το χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο (Πανεπιστημίου) και απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο η προσπάθεια τεσσάρων τουλάχιστον ετών για την απόκτηση του δευτέρου πτυχίου. Έτσι κατά την διαδικασία της αξιολόγησης (αν ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια) θα προκύψει το εξής οξύμορο: εκπαιδευτικός με 1 πτυχίο (ΤΕΙ) να παίρνει τα ίδια μόρια με εκπαιδευτικό που έχει 2 πτυχία (ΤΕΙ και ΑΕΙ). Τίθεται λοιπόν μείζον θέμα όσον αφορά την αξιοπιστία του συστήματος αξιολόγησης.

Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη μοριοδότηση των κατόχων 2ου τίτλου σπουδών αφού όπως ορίζεται στο ν. 2916 (ΦΕΚ 114/11-6-2001), η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δυο παράλληλους τομείς α) τον Πανεπιστημιακό (ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και β) τον Τεχνολογικό (ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα).

Οι ερωτώντες βουλευτές
 Κυριακάκης Βασίλης
 Γιώργος Βαρεμένος
 Αϊχάν Καραγιουσούφ 
Χαρά Καφαντάρη 
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης 
Μανώλης Γλέζος 
Μαρία Τριαντάφυλλου 
Κώστας Μπάρκας


Η απάντηση του ΥΔιΜΗΔ:

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013 
Αρ. Πρωτ.: ΤΚΕ/Φ.2/31048

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ως βασική προτεραιότητα την αξιολόγηση, τόσο του προσωπικού όσο και των δομών του δημοσίου τομέα, η οποία οφείλει να είναι μία συνεχής διαδικασία, με σκοπό την βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κράτος προς τον πολίτη.

Με τις διατάξεις του ν. 4172/2013, τις αρ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2-8-2013 (ΦΕΚ 1914Β/7-8-2013) και ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ.22274/9-8-2013 (ΦΕΚ 1992Β/14-8-2013) Υπουργικές Αποφάσεις και την εγκύκλιο ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/ οικ.22738/16-8-2013 καθορίστηκε το πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την επίτευξη της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα αλλά και την αξιοποίηση των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων μέσω μοριοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη κατά κύριο λόγο τον τρόπο εισαγωγής των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.

Προκειμένου ο υπάλληλος να τεθεί σε διαθεσιμότητα, μοριοδοτείται για το βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας στην οποία υπηρετεί, δεδομένου ότι όλες οι κατηγορίες (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) είναι απολύτως διακριτές μεταξύ τους.

Σε περίπτωση, ωστόσο κατά την οποία υπάλληλος υπηρετεί σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών του προσόντων, βάσει ειδικών διατάξεων, θα μοριοδοτηθεί για τον τίτλο σπουδών που κατέχει. Προκειμένου ο υπάλληλος να μεταταγεί/μεταφερθεί σε νέα υπηρεσία του Δημοσίου και σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας - εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα - θα μοριοδοτηθεί για τον τίτλο σπουδών της ανώτερης κατηγορίας καθώς και για το σύνολο των κριτηρίων της κατηγορίας αυτής. Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών.

Με την ανωτέρω προβλεπόμενη μοριοδότηση και με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας, οριοθετείται το πλαίσιο της μετάβασης του στελεχιακού δυναμικού σε φορείς και υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες και αξιοποιούνται οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων σε θέσεις αντίστοιχες των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων, σε συνάρτηση με το πάγιο αίτημα για διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης

3 σχόλια:

  1. Τι πράγματα ειναι αυτά?? για την ποσόστωση στις φυλακες δεν μιλάει κανόνες...για την υποχρεωτική στράτευση των ανδρων ....για τα ψεύτικα χαρτιά αναπηρίας....πως ένας άνδρας χωρις να εχει παει στρατό η εχει διετελεσει κοινωνική υπηρεσια διορίζεται στις φυλακες??? οι λευκοί γάμοι που έγιναν 5 μέρες πριν την διαθεσιμότητα για να γλυτώσουν μερικοί αρεστοι....ο εισαγγελέας που ειναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΕ-ΠΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ Δ.Α. ΤΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ? ΡΕ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχει πέσει τετοια αναβάθμιση στα τει που τα βλέπω να πηγαίνουν για nasa!Ποιοί; Oι άνθρωποι που είτε μπήκαν από το καφενείο (ΤΕΛ) της γειτονιάς μας με τα 20αρια για το καλύτερο malboro ή με 3-4 στις πανελλαδικές (το όνομά τους δηλαδή,χωρίς ορθογραφικά).
    Σίγουρα υπάρχει και μία μειοψηφία άξιων ΤΕΙ-τζήδων, όπως και μιά μειοψηφία ανάξιων ΑΕΙ,ΑΛΛΆ ΕΙΠΑΜΕ: ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,ΒΙΣΜΑ,ΒΛΗΜΑ,ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΑΠΕΛΕΚΗΤΟ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή