Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Διορισμοί με πλαστογραφήσεις στην εντοπιότητα στο Δήμο Αθηναίων - Ολόκληρο το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου»

Λαβράκι» άγνωστου -μέχρι στιγμής- μεγέθους φαίνεται πως εντοπίζεται στους ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά διορισμού στην άλλοτε Δημοτική Αστυνομία. Η πλαστογραφία δεν αφορά τώρα πτυχία και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αλλά τις βεβαιώσεις που χορηγούσε ο ίδιος ο δήμος για να βεβαιώσει την εντοπιότητα του υποψηφίου.

Το μέγεθος της «ψαριάς» δεν προσδιορίζεται ακόμη, καθώς απεδείχθη πως η όλη προσπάθεια γίνεται σε βαθιά και θολά νερά, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν σε διψήφιο αριθμό που μπορεί να φθάσει μέχρι το 30 μόνον για τον Δήμο Αθηναίων.

Έλεγχοι
Από το περασμένο καλοκαίρι αναγγέλθηκε ο έλεγχος στα δικαιολογητικά που υπέβαλαν χιλιάδες υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στη Δημοτική Αστυνομία και σε ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου είχαν διαπιστωθεί 42 πλαστογραφίες. Μάλιστα, πολλοί από τους 42 έχουν ήδη απολυθεί ενώ οι δήμοι στους οποίους εργάζονταν διεκδικούν χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα που τους έχουν καταβληθεί όσο εργάζονταν. Ο αριθμός εκείνος όμως προέκυπτε από τον έλεγχο στα περίπου μισά (57%) από τα 11.863 δικαιολογητικά, όπως απολυτήρια λυκείου, πτυχία πανεπιστημίου, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, διπλώματα οδήγησης και πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και όχι τις βεβαιώσεις εντοπιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την εντολή για έλεγχο στα πιστοποιητικά έδωσαν από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης στις 24 Ιουλίου 2013, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Την εντολή ανέλαβε να υλοποιήσει το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ενώ ορισμένοι δήμοι άρχισαν και μόνοι τους την έρευνα, με βασικότερο της Αθήνας, που είχε και τους περισσότερους δημοτικούς αστυνομικούς.

Εκτοτε, οι έλεγχοι στα κάθε λογής πιστοποιητικά έχουν περάσει από «σαράντα κύματα». Υπήρξαν κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος που σε δημόσιες δηλώσεις μίλησαν για πλαστότητα στο 20%(!) των διορισμών ενώ άλλοι ήταν πολύ πιο φειδωλοί, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, που είπε στη Βουλή ότι «ο έλεγχος αφενός δεν είναι εύκολος, αφετέρου είναι χρονοβόρος και γι' αυτό δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Ο έλεγχος εντοπίζεται τώρα στους διορισμούς που έγιναν το 2010 με προκήρυξη που βγήκε στον αέρα το καλοκαίρι του 2009. Μέσω αυτού του διαγωνισμού προσελήφθησαν 567 δημοτικοί αστυνομικοί σε 27 δήμους της Αττικής εκ των οποίων οι 350 στην Αθήνα και με πολύμηνη καθυστέρηση, καθώς μεσολάβησε η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για τις 4/10/2009. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εκείνου του διαγωνισμού ήταν ότι, προκειμένου να βγουν οι πίνακες κατάταξης, στο βαθμό πτυχίου (ή απολυτηρίου) προσέθετε τις περισσότερες μονάδες η εντοπιότητα του υποψηφίου. «Επτά (7) μονάδες για υποψηφίους που είναι δημότες και συγχρόνως κάτοικοι του αντίστοιχου δήμου», ενώ οι πολύτεκνοι έπαιρναν μόλις 3 μονάδες και η γνώση ξένης γλώσσας από 2 έως 5 μονάδες ανάλογα με το επίπεδο.

Προκειμένου λοιπόν κάποιος υποψήφιος να πάρει τις επτά μονάδες εντοπιότητας χρειαζόταν «βεβαίωση δημοτικότητας και μόνιμης κατοικίας, η οποία να έχει εκδοθεί το αργότερο τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, από τον πρώτο έλεγχο στα δικαιολογητικά περίπου 60 εκ των 350 διορισθέντων στο Δήμο Αθηναίων, εντοπίζονται «σκιές» σε 4-5 άτομα.

Λαθροχειρία
Οι βεβαιώσεις τους μοιάζουν είτε να πλαστογραφήθηκαν στην ημερομηνία για να είναι η «πρέπουσα» είτε, ακόμη χειρότερα, έγινε λαθροχειρία από υπάλληλο του δήμου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο υποψήφιος. Θα έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, να εντοπιστεί και το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο εκδόθηκαν τα ύποπτα πιστοποιητικά καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών του Δήμου Αθηναίων βρέθηκε ήδη στο στόχαστρο μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας που ζούσε μαζί με τους Ρομά.

Εάν πάντως συνεχιστεί ο εντοπισμός υπόπτων με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να καταλήξει σε περισσότερα από 25-30 προβληματικά πιστοποιητικά. Σημειώνεται ότι, με βάση την προκήρυξη, γίνονταν δεκτά και απλά αντίγραφα εγγράφων, αρκεί ο υποψήφιος να υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση πως είναι γνήσια. Η διασταύρωση των στοιχείων, πάντως, είναι στην περίπτωση αυτή υπόθεση εντελώς εσωτερική για το δήμο ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειαζόταν η συνεργασία άλλων υπηρεσιών. Η συνεργασία αυτή απεδείχθη έως τώρα ανέφικτη για πολλούς από τους φορείς που δίνουν πιστοποιητικά ξένων γλωσσών. ■

Κάντε κλικ για μεγέθυνση
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου