Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πληροφορίες για την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών - Τι (δεν) απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στις καταγγελίες για τη μετακίνησή τους - Τι λέει το Παγκρήτιο ΣΔΑ

Non paper με το οποίο αφενός δίνει οδηγίες προς τους δημοτικούς αστυνομικούς και αφετέρου (κυρίως) επιχειρεί να απαντήσει στις καταγγελίες από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από βουλευτές της ΝΔ για διαφορετικά κριτήρια αλλά και για το ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η εντοπιότητα, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για τέσσερις ερωτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις οι οποίες ωστόσο δεν αναφέρονται καθόλου στην καταγγελία δημοτικών αστυνομικών που δημοσίευσε η aftodioikisi.gr,  για δημοτικό αστυνομικό στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη που «κανονίζει» τη μοριοδότηση.

Προσοχή: Μετά από κάθε ερώτηση παρατίθενται και οι επισημάνσεις του Νίκου Βαβουράκη, προέδρου του Παγκρήτιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών: Όπως σημειώνει:
Παγκρήτειο ΣΔΑ:  Το άρθρο αυτό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους ίδιους τους Δημοτικούς Αστυνομικούς σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με την επανατοποθέτησή μας. Είναι χρέος μας λοιπόν να απαντήσουμε ένα προς ένα τα σημεία που θίγει:

Πληροφορίες για την Διαδικασία Επανατοποθέτησης των Δημοτικών Αστυνομικών


  1. Ο τόπος διαμονής δεσμεύει τον Δημοτικό Αστυνομικό (ΔΑ) για την υπηρεσία την οποία μπορεί να επιλέξει;
Η εντοπιότητα δεν συνυπολογίζεται στην μοριοδότηση. Οι ΔΑ κατά την πρώτη 8ετία από τον διορισμό τους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλη ΔΑ (πχ από Δήμο Αθηναίων σε Δήμο Κιλκίς), παρά μόνο με αμοιβαία μετακίνηση ή σε τουριστικό δήμο (για την διάρκεια της τουριστικής περιόδου). Άρα, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούν και να επιλέξουν όποια περιοχή θέλουν και τους συμφέρει. Επίσης δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης με τον/την σύζυγο.

Παγκρήτειο ΣΔΑ:  Κάτι τραγικό, αναφέρεται ως ευκαιρία!!!! Μη υπολογισμός της εντοπιότητας οδηγεί τον Αθηναίο στη θέση του Ιεραπετρίτη στην Ιεράπετρα, τον Ιεραπετρίτη στο Ηράκλειο, τον Ηρακλειώτη στα Χανιά, τον Χανιώτη στη Ρόδο κλπ κλπ κλπ!!!!! Τελικό αποτέλεσμα; Άνθρωποι που όλοι θα υπηρετούν τελικά στις ίδιες θέσεις (πχ στην ΕΛ.ΑΣ.) θα χρειαστεί χωρίς λόγο να μετακινηθούν από πόλη σε πόλη!!!! Εννοείται πως θα πρέπει να μπορεί κάποιος Αθηναίος πχ να πάει αν θέλει στη Χίο, αλλά γιατί θα πρέπει για να συμβεί αυτό να φύγει ο Χιώτης και να πάει στη Σαμοθράκη; Δεν θα ήταν πιο απλό και σωστό να καλυφθούν με το κριτήριο εντοπιότητας οι θέσεις σε κάθε πόλη ή νομό πρώτα από τους ντόπιους, και στη συνέχεια στα τυχόν κενά να μπορούν να μετακινηθούν συνάδελφοι από άλλα μέρη;

  1. Μπορεί ένας Δημοτικός Αστυνομικός παρ’ όλο που είχε διοριστεί ως ΔΕ (απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να υποβάλλει αίτηση για θέσεις ΠΕ/ΤΕ (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), εάν κατέχει το αντίστοιχο πτυχίο;
Δίνεται η δυνατότητα στους ΔΑ που είχαν διοριστεί ως ΔΕ, ενώ είχαν πτυχίο ΠΕ ή ΤΕ να κάνουν αιτήσεις ως ΠΕ ή ΤΕ. Πολλοί ΔΑ δεν είχαν το απαραίτητο πτυχίο αγγλικής γλώσσας για να διοριστούν ΠΕ ή ΤΕ (επίπεδο Γ1) και για αυτό έκαναν τα χαρτιά τους ως ΔΕ.  Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι χρειάζεται να διανύσουν μία 8ετία για να αναγνωρίσουν το πτυχίο που έχουν και το απέκτησαν πριν το διορισμό τους (αν το αποκτήσουν κατά την διάρκεια της θητείας τους ως δημόσιοι υπάλληλοι τότε το αναγνωρίζουν αυτόματα). Με τον τρόπο αυτό αξιολογείται ο υπάλληλος με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι με βάση τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε. 

Παγκρήτειο ΣΔΑ: Η δυνατότητα που δίνεται σε συναδέλφους ΔΕ να «εμφανίσουν» πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που κατά το διορισμό τους είχαν αποκρύψει, πριν παρέλθει το διάστημα 8 ετών που προβλέπεται από το νόμο, είναι άδικη, αναξιοκρατική και προφανώς παράνομη!!! Καταρχήν δεν υφίσταται ως δικαιολογία η έλλειψη της απαραίτητης γνώσης ξένων γλωσσών, καθώς για να καταφέρει να διοριστεί κάποιος σε διαγωνισμό με μόρια, αν δεν έχει πτυχίο ξένης γλώσσας δεν θα ξεπεράσει τα μόρια άλλων υποψηφίων.
Έπειτα είναι κατάφωρη αδικία, τόσο απέναντι στους απλούς ΔΕ (χωρίς άλλο πτυχίο) που δεν κατάφεραν να διοριστούν επειδή τους ξεπέρασαν κάποιοι που «απέκρυψαν» τα πτυχία τους, όσο και απέναντι σε συναδέλφους Δημοτικούς Αστυνομικούς που περίμεναν υπομονετικά επί 8 χρόνια για να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους. Επιπλέον (σκεπτόμενοι και όσα αναφέρουμε πιο πάνω για την αντισυνταγματική επιπλέον μοριοδότηση της σειράς του 2010 και τον «μετακλητό υπάλληλο» που ανήκει σε αυτή τη σειρά) προφανώς ευνοημένη εμφανίζεται και πάλι η σειρά του 2010 αφού έχουν περάσει μόλις 3 χρόνια από το διορισμό και δεν θα είχαν χωρίς αυτή τη «ρύθμιση» τη δυνατότητα να «εμφανίσουν» τα πτυχία τους.

  1. Ποιοι τελικά μοριοδοτούνται για τον τρόπο πρόσληψής τους;
Οι επιτυχόντες του 2ου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1998) μοριοδοτούνται με 30 μόρια. Επίσης οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2009 (διορίστηκαν το 2010) μοριοδοτούνται με 20 μόρια καθώς υπήρχε το δικαίωμα ένστασης στον ΑΣΕΠ. Η αλλαγή αυτή έγινε με νόμο που πέρασε το 2009 και έδινε το δικαίωμα στον ΑΣΕΠ να δεχτεί ενστάσεις από υποψηφίους σε εν εξελίξει διαγωνισμούς πρόσληψης.  Το υπουργείο αποδίδει αυξημένα μόρια σε επιτυχόντες διαγωνισμών στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή. 

Παγκρήτειο ΣΔΑ: Η σειρά λοιπόν του 2010 παίρνει επιπλέον μόρια επειδή τις ενστάσεις τις εξέταζε ο ΑΣΕΠ και η εγκύκλιος για τη μοριοδότηση πριμοδοτεί μόνο όσους διορίστηκαν με διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε ο ΑΣΕΠ. Ωστόσο, οι σειρές 2004-06 και 08 διορίστηκαν με βάση τα ΠΔ 23/2002 και ΠΔ 135/2006 τα οποία κρίθηκαν ΝΟΜΙΜΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ με την 126/2006 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έστω κι αν δεν υπήρχε η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, επειδή : «σε διαγωνισμούς για προσλήψεις θέσεων που ασκούν αστυνομικής φύσεως καθήκοντα (ειδικοί φρουροί, λιμενικό, πυροσβεστική ΚΑΙ Δημοτική Αστυνομία) δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΑΣΕΠ)». Επιπλέον οι σειρές αυτές δεν διορίστηκαν με διαγωνισμούς που διεξήγαγαν οι ίδιοι οι φορείς υποδοχείς (Δήμοι) αλλά τους διεξήγαγε και ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ίδιου του Κράτους (τότε Περιφέρειες, σημερινές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις). Άρα οι συνάδελφοι που διορίστηκαν αξιοκρατικά και με διαφανή τρόπο το 2004-06-08 τιμωρούνται. Τέλος, που ακριβώς αναφέρεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης με τον/τη σύζυγο στα ΦΕΚ και τις εγκυκλίους; Εννοεί ο ποιητής μήπως ότι σαν υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. θα μας δοθεί αυτή η δυνατότητα; Κι αν ναι, έπρεπε να πάμε στην ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει πράξη ένα αίτημα δέκα και πλέον ετών;


  1. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα διοριστούν όπου επιλέξει το Κράτος;
Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε φορείς που οι ίδιοι θα επιλέξουν με βάση την σειρά προτίμησής τους και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει. Επομένως κανένας δεν θα τοποθετηθεί σε υπηρεσία ή περιοχή που δεν θα έχει επιλέψει.

Παγκρήτειο ΣΔΑ: Το κερασάκι στην τούρτα. Αφού μας αναγκάζουν με τον τρόπο που θα γίνει η διαδικασία να δηλώσουμε όλη την Ελλάδα (όπως ακριβώς τα 18χρονα παιδιά στις Πανελλήνιες), αφού μας τονίζουν στη διευκρινιστική εγκύκλιο πως «έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε το σύνολο των θέσεων» και «όποιος δηλώσει περιορισμένο αριθμό θέσεων και δεν περάσει πουθενά θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα», έρχονται με χαμόγελο να μας πουν πως «δεν θα σας πάμε πχ από το Ηράκλειο στην Τρίπολη, εκτός φυσικά αν μόνοι σας το έχετε δηλώσει!!!».

Συμπερασματικά:

Ο Δημοτικός Αστυνομικός…
  • Επιλέγει ελεύθερα, σε όλη την χώρα, την υπηρεσία στην οποία θέλει να τοποθετηθεί.
  • Αξιολογείται με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε.
  • Μοριοδοτείται για τον τρόπο πρόσληψής του, αφού αποδίδονται αυξημένα μόρια σε διαγωνισμούς στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή στην διαδικασία πρόσληψης.
  • Τοποθετείται στην νέα υπηρεσία με βάση την σειρά προτίμησής του και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει.
Παγκρήτειο ΣΔΑ: Το Παγκρήτιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών συνεχίζει ναπαρακολουθηθεί στενά όλη αυτή τη θεατρική παράσταση εις βάρος των ΔημοτικώνΑστυνομικών, έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα όλης τηςδιαδικασίας και επιφυλάσσεται για νέες δικαστικές προσφυγές και κινητοποιήσειςστην περίπτωση που δεν δικαιωθούμε και δεν επανατοποθετηθεί το σύνολο τωνσυναδέλφων.


Πηγή: http://aftodioikisi.gr/
Σχόλια Παγκρήτιου:  http://dimastin.blogspot.gr/

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Τελείως προβοκατόρικο κείμενο, γραμμένο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κινητικότητα σε αυτούς όμως που δεν γνωρίζουν... Προσέξτε ότι ο συντάκτης δεν κάνει αναφορά στη μοριοδότηση σε όσους διορίστηκαν με γραπτό διαγωνισμό των Νομαρχιών (να μην γνώριζε ότι υπάρχουν γραπτοί διαγωνισμοί προ ΑΣΕΠ, ή πάει να γίνει κάτι και με τη μοριοδότηση αυτών;). Έξοχη για μία ακόμη φορά η παρέμβαση του Παγκρήτιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών. 
Εκ παραδρομής η ανάρτηση ανέβηκε δύο φορές, διαγράφηκε η προηγούμενη και χάθηκαν κάποια σχόλια.

3 σχόλια:

  1. Το θέμα της εντοπιότητας δεν συμφέρει όλους τους συναδέλφους. Συγκεκριμένα στην Αττική όπου είναι οι περισσότεροι έχουμε έλλειμμα θέσεων που σημαίνει πως έτσι και αλλιώς κάποιοι θα δηλώσουν και προτιμήσεις εκτός τόπου κατοικίας. Αν εκεί που δηλώσει προηγούνται οι ντόπιοι τότε πού θα πάει; Το παγκρήτιο φαγώθηκε με την εντοπιότητα. Τι θα προσφέρει και σε αυτούς; αφού και στην Κρήτη η κατανομή είναι καταστροφική (Ηράκλειο-Χανιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ.ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

      Διαγραφή
  2. Η λύση ειναι η ΟΜΟΕΔΡΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ,ΑΣΕΠ.
    ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 2800!
    Ευνοημένοι ειναι οι κάτοχοι οικονομικών σχολών που δηλώνουν ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.? ισονομία ουτε λόγος.
    Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή