Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κ. Μητσοτάκης: Στους υπουργούς το μπαλάκι για τις 15.000 απολύσεις - 300 δημ. αστυνομικοί με οικονομικά πτυχία θα πάνε στο Υπ.Οικονομικών

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μέρες πριν από την πρώτη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας (την Παρασκευή), άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ως προς τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους, είπε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπολογίζονται 2000 απολύσεις και όσοι θα επαναπροσληφθούν ως μόνιμοι στο νέο φορέα θα αφαιρεθούν από τον συγκεκριμένο αριθμό. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν προσμετρηθεί 300-320 επίορκοι υπάλληλοι. Και δήλωσε ότι θα ζητήσει να προσμετρηθούν όσοι συμβασιούχοι απολυθούν απο το Δημόσιο αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, θα προσμετρηθούν οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Κατά τα άλλα, περιγράφοντας τις δεξαμενές των επόμενων 11.000 απολύσεων που προβλέπονται για το 2014, αναφέρθηκε στην επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, από όπου θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο.

Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία», πετώντας έτσι το μπαλάκι στα κυβερνητικά στελέχη που μέχρι τώρα απέχουν από τη σχετική διαδικασία. Επέμεινε μάλιστα στην επέκταση της αξιολόγησης από το στενό δημόσιο τομέα στις ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι θα εξαιρεθούν μόνο αυτές που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Στην αξιολόγηση θα ενταχθούν και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, προκείμενου να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το υπουργείο δε θεωρεί ότι ευσταθεί το επιχείρημα της τρόικας οτι επειδή οι επιχειρήσεις είναι στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να προσμετρηθούν οι απολύσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, που είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την δόση του ενός δισ. που εκκρεμεί. Παραδέχτηκε πάντως ότι έγιναν και αδικίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα ζητήσει από την τρόικα παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Χαρακτήρισε την κινητικότητα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το δημόσιο» αναφέροντας ως παράδειγμα 300 δημοτικούς αστυνομικούς με οικονομικά πτυχία, που τώρα θα κάνουν πολύ καλύτερη χρήση των βιογραφικών τους.

Είπε ακόμα ότι πρόβλημα δεν είναι πλέον το μέγεθος του Δημοσίου, καθώς η ουσιαστική μείωση έχει επιτευχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό από το ποσοστό 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη και από τις μειώσεις των αποδοχών. Πρόβλημα είναι κυρίως η αποτελεσματικότητα του.

Ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας – το επόμενο διάστημα – θα θέσουν το θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει απο το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτό τον τομέα είπε χαρακτηριστικά.

Για την κινητικότητα στους δήμους, είπε ότι αφορά κατ΄εξοχήν πιθανές μετακινήσεις από το κέντρο στην περιφέρεια, σημειώνοντας «πάντα προκρίνουμε την εθελοντική λύση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έρχεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύουμε τη Διαύγεια, που συμβάλλει στη διαφάνεια και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή η πρωτοβουλία δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή. Με τη γνωστή τακτική «όχι σε όλα», δεν δίνουμε την ευκαιρία σε πρωτοβουλίες που είναι στη σωστή κατεύθυνση.
  • Θα καταργηθεί η λεγόμενη μηχανογραφική άδεια, που προέρχεται από το βαθύ παρελθόν, από το 1989. Φαντάζομαι κανείς σήμερα δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι όποιος κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή χρειάζεται έξτρα άδεια.
  • Το πλαίσιο των συνδικαλιστικών αδειών θα επανεξεταστεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.
  • Όταν ανέλαβα το Υπουργείο τον Ιούνιο, η κινητικότητα ήταν στο μηδέν. Φτάσαμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια -και το κυριότερο μέσα από αξιολόγηση- να εκπληρώσουμε το στόχο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση έχει επιτευχθεί.
  • Για να φτάσουμε στην κινητικότητα προηγήθηκε μια περίπλοκη διαδικασία: Αξιολόγηση δομών, αποφάσεις Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μοριοδότηση.
  • Όταν κλείσει ο κύκλος των μνημονιακών μας δεσμεύσεων, θέλουμε κινητικότητα αποσυνδεδεμένη από τις απολύσεις. Θα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το Δημόσιο. Να δώσω το παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας: Βρήκαμε περισσότερους από 300 εργαζομένους σε αυτή με πτυχία οικονομικών επιστημών, οι οποίοι θα κάνουν πολύ καλύτερη χρήση των προσόντων τους π.χ. στο Υπουργείο Οικονομικών από ό,τι στη Δημοτική Αστυνομία.
  • Υπάρχει ουσιαστική επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης. Περίπου 300 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν απομακρυνθεί συνολικά μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  • Πρέπει να περάσουμε από την αξιολόγηση του πυρήνα του κράτους στην αξιολόγηση της «περιφέρειας» και δη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.
  • Πρέπει να δούμε τι έχει γίνει με τις συγχωνεύσεις – το να συγχωνεύουμε δύο οργανισμούς και να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο δεν είναι πραγματική συγχώνευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου