Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

«Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» και οι απαντήσεις στην Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας

Το ξεφτίλισμα των κοινοβουλευτικών θεσμών καλά κρατεί. Αυτό προκύπτει και με τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στη σαφή και ξεκάθαρη Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ.κ. Δημητρίου Τσουκαλά, Αλέξη Μητρόπουλου & Σοφίας Σακοράφα για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών, για την οποία έχουμε κάνει ανάρτηση εδώ. Η Ερώτηση κατέληγε ως εξής:
  1. Πότε θα εκδοθούν οι προβλεπόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ορίζουν τη διαδικασία απορρόφησης των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας από τα αρμόδια Υπουργεία;
  2. Ποια θα είναι τα κριτήρια της απορρόφησής τους;
  3. Προβλέπεται να στελεχωθούν οι νέες υπηρεσίες εσόδων των δήμων από το υπάρχον προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας;
Ποια νομίζετε ότι είναι η απάντηση;

  • Το Υπ. Εσωτερικών δηλώνει αναρμόδιο(!!!) και παραπέμπει για απάντηση στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Εκτός ότι είναι βέβαια συναρμόδιο και συνυπογράφει όλες σχεδόν τις προβλεπόμενες ΚΥΑ, για το τρίτο σκέλος της Ερώτησης, αν θα στελεχωθούν οι νέες υπηρεσίες εσόδων των δήμων από το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, είναι αποκλειστικά αρμόδιο! Την απάντηση υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που μάλλον διακοσμητικό ρόλο επιτελεί στο υπουργείο και δεν έχει ακόμη ιδέα πού έγκειται η αρμοδιότητα του.
  • Το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει ακριβώς την ίδια απάντηση (με άλλο αριθμό πρωτοκόλλου) που έδωσε στην τελείως διαφορετική Ερώτηση της κ. Χρυσοβελώνη, αν οι δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, τελείως άσχετη βέβαια με τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει σε αυτή την Ερώτηση.
  • Το Υπ. Δικαιοσύνης απαντά ότι αρμόδια είναι τα Υπ. Εσωτερικών & Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης (άλλη γνώμη έχει όμως ο υπουργός Εσωτερικών όπως σχολιάσαμε). Εμείς αναρωτιόμαστε αν δεν είναι αρμόδιο το Υπ. Δικαιοσύνης για την ΚΥΑ για τα προσόντα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης στους κλάδους ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης, κάτι που εξάλλου ορίζεται ρητά στο ν.4172/2013 και μάλιστα μνημονεύεται και στην απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, τότε ποιος είναι; Κατά τα άλλα αναφέρει ότι είναι «σε ετοιμότητα ώστε να απορροφήσει άμεσα τους δημοτικούς αστυνομικούς» και ότι «ως προς τούτο καμία καθυστέρηση δεν θα υπάρξει».
  • Η μόνη ουσιαστική απάντηση στην Ερώτηση έρχεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο σκέλος που το αφορά βέβαια, την οποία και παραθέτουμε. Ο υπουργός αναφέρεται σε ΚΥΑ που έχει αποσταλεί στο ΥΔιΜΗΔ από 28 Αυγούστου, καθώς και σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προωθείται για υπογραφή.

 04 Οκτωβρίου 2013
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: 7017/4/16919

ΘΕΜΑ: Μετακίνηση υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλους φορείς. Εξέλιξη διαδικασίας. Συναφή στοιχεία.

ΣΧΕΤ.: ΕΡΩΤΗΣΗ 1583/ 12-09-2013.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ και Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του νόμου 4172/ 2013 (ΦΕΚ Α' 167) «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/ 2012, του ν. 4093/ 2012 και του ν. 4127/ 2013 και άλλες διατάξεις» μεταξύ άλλων προβλέπεται, η κατάργηση των θέσεων του Κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας, η ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στο πρόγραμμα κινητικότητας, με προοπτική ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, μέσω διαδικασίας η οποία θα εξειδικευτεί στο πλαίσιο έκδοσης σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και η μεταφορά στην Ελληνική Αστυνομία των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη Δημοτική Αστυνομία.

Περαιτέρω, σας ενημερώνουμε ότι από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας έχει συνταχθεί σχέδιο της προβλεπόμενης από την παρ. 1 του άρθρου 81 του ν.4172/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία. Το εν λόγω σχέδιο κ.υ.α. διαβιβάστηκε την 28-08-2013 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή από το συναρμόδιο Υπουργό.

Παράλληλα, έχει καταρτιστεί και προωθείται για υπογραφή σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με τις διατάξεις του οποίου θα ρυθμίζονται τα θέματα σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομία, στις οποίες θα ενταχθούν οι δημοτικοί Αστυνομικοί και θα αναλάβουν την άσκηση των μεταφερόμενων στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων δημοτικής αστυνόμευσης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι οποιαδήποτε άλλα συναφή ζητήματα σχετικά με την ένταξη των δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία θα ρυθμιστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την έκδοση των προβλεπομένων στις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου κανονιστικών πράξεων.

Κατά τα λοιπά θέματα, αρμόδια να σας ενημερώσουν σχετικά είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Δείτε τις σχετικές απαντήσεις στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου