Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τα πάνω-κάτω στις συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας, τέλος στις πρόωρες από 1-1-2014

Μια διαρροή του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς για μεγάλες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό, που αναμένεται να πλήξουν 1.500.000 ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ε», προβλέπεται περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983 και όσους βρίσκονται στο ενδιάμεσο καθεστώς δηλ.μέχρι το 1992 και αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία. 

Όπως αναφέρει αναλυτικά στο σημερινό της δημοσίευμα η "Ε", από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι εξετάζονται παρεμβάσεις "μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων". Αυτό ωστόσο εμπεριέχει τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του πέναλτι για τις μειωμένες συντάξεις.

Μεταξύ άλλων στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, περικοπές στους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία πριν από το 1983, διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα ειδικά ταμεία και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. 


Το aftodioikisi.gr αναφέρει σχετικά:

Με εξαγγελίες που μετά διαψεύδονται και διαρροές επί διαρροών το οικονομικό επιτελείο σπέρνει σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενου το νέου ασφαλιστικού. Εχει γίνει ήδη, όμως, σαφές ότι δρομολογούνται οδυνηρές αλλαγές με πρώτη ανάμεσά τους την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014 («Ελεύθερος Τύπος«) και τη μείωση των επικουρικών και των εφάπαξ μέσω της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, δηλαδή της κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων χωρίς ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία«, 1.500.000 ασφαλισμένοι πριν από το 1992 θα υποστούν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 3 ως και 15 χρόνια σε όλα τα Ταμεία. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η κατάργηση της συνταξιοδότησης κάτω από το 62ο έτος προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των Ταμείων που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Πλήττονται ιδιαίτερα:
  • Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).
  • Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το ’83).
  • Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου