Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Νέο έγγραφο για την εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης, μετά από ερωτήματα από τη Δημοτική Αστυνομία & υγειονομικές υπηρεσίες

Επειδή η Δημοτική Αστυνομία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, σας ενημερώνουμε ότι μετά από ερωτήματα υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας και υγειονομικών υπηρεσιών εστάλη έγγραφο με διευκρινήσεις για την εφαρμογή της Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 Υγειονομικής Διάταξης σχετικά με την προσθήκη καθισμάτων σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, τον επανέλεγχο επιχείρησης κατόπιν αρνητικής γνωμοδότησης για την αδειοδότηση της, την προθεσμία συμμόρφωσης επί παραβάσεων-διορθώσεων που απαιτούνται, και την εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας για ανάκληση της άδειας. Η έγκαιρη απάντηση του Υπουργείου Υγείας, λιγότερο από ένα μήνα πριν την κατάργησή μας, αναφέρει τα εξής: 

«1.Για τη προσθήκη καθισμάτων σε εξωτερικό χώρο, σε ήδη αδειοδοτημένη επιχείρηση, απαιτείται πρόσθετη πράξη προσδιορισμού εξυπηρετούμενων ατόμων μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Ο προσδιορισμός των εξυπηρετούμενων ατόμων γίνεται διαιρώντας το εμβαδό του παραχωρούμενου εξωτερικού χώρου με το 1,20 και σε συνάρτηση πάντα με τη συγκρότηση της επιχείρησης (π.χ παρασκευαστήριο, αποχωρητήρια ) σύμφωνα με τη ανωτέρω σχετική (α) νέα Υγειονομική Διάταξη. Η πρόσθετη πράξη προσδιορισμού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άδειας της επιχείρησης χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση της προϋπάρχουσας άδειας.

Στις επιχειρήσεις που είναι αδειοδοτημένες με την παλαιότερη Υγειονομική Διάταξη Α1 β/8577/83 και αιτούνται πρόσθετη πράξη προσδιορισμού, εφαρμόζονται αναλόγως τα οριζόμενα στον αριθμό 6 του άρθρου 18 της υπ'αριθμ. Υ1 γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) Υ.Δ.

Η ανάπτυξη καθισμάτων σε εξωτερικό χώρο κατά παράβαση της υπάρχουσας άδειας χωρίς πρόσθετη πράξη προσδιορισμού αποτελεί επέκταση της επιχείρησης και πρέπει άμεσα η επιχείρηση να συμμορφωθεί με την ήδη υπάρχουσα άδεια και να αιτηθεί πρόσθετη πράξη προσδιορισμού αλλιώς επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις. Για την ανάπτυξη καθισμάτων σε παρακείμενη αίθουσα απαιτείται αντικατάσταση της άδειας της επιχείρησης.

2.Σε περιπτώσεις όπου οι επιχειρηματίες αμφισβητούν τα αίτια της αρνητικής γνωμοδότησης για την αδειοδότηση της επιχείρησής τους δύναται να ζητήσουν επανέλεγχο. Η σύνθεση της επιτροπής επανελέγχου θα είναι διαφορετική της αρχικής.

3.Η υγειονομική υπηρεσία οφείλει να ορίζει στην έκθεση ελέγχου διάστημα συμμόρφωσης του ενδιαφερόμενου με την αρχική γνωμοδότηση που δεν μπορεί να ξεπερνά τον ένα μήνα. Σε περίπτωση παρέλευσης του οριζομένου χρονικού περιθωρίου χωρίς συμμόρφωση, ο φάκελος επιστρέφεται στον οικείο Δήμο με αρνητική γνωμοδότηση.

4. Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική υπηρεσία εισηγείται για την προσωρινή ή σε περίπτωση υποτροπής την οριστική ανάκληση της άδειας της επιχείρησης με πλήρη και σαφή αιτιολόγηση.»

Καλούς ελέγχους, συνάδελφοι!!!

Δείτε το σχετικό έγγραφο του Υπ. Υγείας στη Δι@ύγεια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου