Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ποιες αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας επιθυμεί να διατηρήσει ο Δήμος Ρόδου

Την πρόθεσή του να διατηρήσει ο Δήμος βασικές αρμοδιότητες που είχε η δημοτική αστυνομία, ως «συντρέχουσες», και μετά την οριστική κατάργησή της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έκανε γνωστό χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, υπό το φόβο ότι επειδή η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή μας είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, δεν θα μπορεί να επιφορτιστεί και με αυτές.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, έκανε χθες γνωστό ότι, μέσα στον Σεπτέμβριο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα φέρει ως θέμα να πάρουν την απόφαση αυτή επειδή ο νόμος λέει ότι, κάποιες αρμοδιότητες που είχε η δημοτική αστυνομία, μπορεί ο Δήμος με απόφαση του δ.σ., να τις χαρακτηρίσει συντρέχουσες, δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα να τις ασκήσουν συγκεκριμένοι υπάλληλοι το Δήμου.

Για παράδειγμα, θα ζητήσει, εάν υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου διαθέσιμοι, να κρατήσει ο Δήμος τον έλεγχο των πάρκινγκ, της ελεγχόμενης στάθμευσης δηλαδή, και το εξήγησε λέγοντας: «Γιατί φοβάμαι ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει τις δυνάμεις να μπορεί να ελέγχει τα πάρκινγκ».

Δεύτερον, τους κανονισμούς που εφαρμόζει ο Δήμος όπως π.χ. αυτόν της καθαριότητας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κανονικά πια από τον Σεπτέμβριο. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος: «Θα έρθει ο αστυνόμος, όταν δεν έχουν τη δύναμη να ελέγξουν όλη αυτή τη μεγάλη παραβατικότητα που υπάρχει, να πάει να δει ποιος…έριξε τα γυαλιά έξω από τον κάδο ή τα στρώματα κτλ.;».

Το παραπάνω, όπως είπε, θα προτείνουν να το κάνουν οι επόπτες καθαριότητας του Δήμου αλλά πρέπει να υπάρχει απόφαση καθώς και συγκεκριμένα άτομα που θα εξουσιοδοτούνται για να μπορούν να επιβάλουν και τα πρόστιμα.

«Προετοιμαζόμαστε, ήδη, γι’ αυτό ώστε στο δ.σ. του Σεπτεμβρίου να πάρουμε απόφαση», είπε. Σημειώνεται ότι, καταρχήν, χρειάζεται απόφαση του δ.σ. και, στη συνέχεια, είναι απόφαση του Δημάρχου για το ποιες αρμοδιότητες από αυτές θα τις ασκεί ο Δήμος σαν συντρέχουσες. Μία ακόμη είναι και ο έλεγχος για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων επειδή, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, φοβάται ότι η ΕΛ.ΑΣ., ειδικά εδώ στα νησιά, λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν θα μπορεί να το κάνει.

Για την παρούσα κατάσταση
Στο μεσοδιάστημα, όμως, φαίνεται ότι με τη δημοτική αστυνομία να υπολειτουργεί και τη σεζόν να βρίσκεται στο φόρτε της, επιδεινώνονται τα προβλήματα. Χθες, ο Δήμαρχος, ερωτηθείς, αναγνώρισε το τεράστιο πρόβλημα με την επαιτεία, ειδικά στη Μεσαιωνική Πόλη, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο θέλησε να αναφέρει για άλλη μια φορά, ότι για την επαιτεία δεν έχει καμία ευθύνη ο Δήμος και η δημοτική αστυνομία αλλά την έχει η ΕΛ.ΑΣ. που είναι ενήμερη για το θέμα και το έχει συζητήσει με τους υπευθύνους τους.

Όπως είπε, τώρα που η δημοτική αστυνομία σε όλη τη χώρα υπολειτουργεί, πρέπει η ΕΛ.ΑΣ. να αναλάβει και τις αρμοδιότητες που είχε αλλά και τις συντρέχουσες αρμοδιότητες που είχε η δημοτική αστυνομία, κάτι που είναι πρόβλημα όπως ο έλεγχος για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Μάλιστα, είπε ότι είναι ευτύχημα που υπάρχουν security στις πύλες της Μεσαιωνικής Πόλης ενώ ο ίδιος, όπως έγραψε η «Ρ», έστειλε έγγραφο στην ΚΕΔΕ επειδή προβλέπεται στο μεσοδιάστημα η Αστυνομία να έχει τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας.

Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει αφού, αυτό το διάστημα, η δημοτική αστυνομία αποφεύγει την επαφή με τους πολίτες αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι υπό κατάργηση και περιορίζεται μόνο στο να επιδίδει έγγραφα, να κλείνει καταστήματα κτλ. και παράλληλα κλείνουν τα αρχεία τους και τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι εκατοντάδες για να τις παραδώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου