Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Οι παράπλευρες συνέπειες από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας - Απέραντο πάρκινγκ οι δρόμοι

Οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί δεν ασκούν πλέον τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να παρκάρουν όπου θέλουν και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων
Οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί δεν ασκούν πλέον τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να παρκάρουν όπου θέλουν και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων
Οι οδηγοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία γνωρίζουν το «κενό» που υπάρχει στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε όποια θέση εντοπίσουν, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως φόβο και άγχος ότι θα λάβουν κλήση παράνομης στάθμευσης.

Αποτέλεσμα, να μην υπάρχει ράμπα, πλατεία ή πεζόδρομος που να μην έχει καταληφθεί από όχημα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο εργάζονται συνολικά 1.027 δημοτικοί αστυνομικοί.

Οι περισσότεροι, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, ουσιαστικά δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης. Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ζητώντας η υπηρεσία να εκτελεί «απαρέγκλιτα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα».

Ταυτόχρονα ο Δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια στήριξης της ελεγχόμενης στάθμευσης -που το τελευταίο διάστημα έχει καταρρεύσει- ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στους οδηγούς, προκειμένου να προμηθεύονται κάρτες.

Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας ημέρα που εξαγγέλθηκε η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της υπηρεσίας του δήμου Γ. Αναγνωστόπουλος, η εικόνα της Αθήνας άλλαξε άρδην. Οπως ο ίδιος εξηγεί στο «Εθνος» ο αντίκτυπος ήταν άμεσος, καθώς σταμάτησαν να πωλούνται εισιτήρια ελεγχόμενης στάθμευσης, κυρίως γιατί το ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο κόσμος ενημερώθηκε άμεσα.

Δεν είναι μόνο η Αθήνα ωστόσο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη στάθμευση. Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι και αρκετές ακόμη πόλεις, με εμπορικά κέντρα, έχουν ανάλογη κατάσταση να αντιμετωπίσουν.

Τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα έχουν κλείσει όλους τους ελεύθερους χώρους. Στάσεις λεωφορείων, ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια, εισόδους καταστημάτων και πολυκατοικιών. Οι πεζοί, κυρίως ηλικιωμένοι και μητέρες με καροτσάκια -που ήδη κινούνταν με δυσκολία, με την παρούσα κατάσταση είναι πλέον αποκλεισμένοι.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, στην Αθήνα, ένας οδηγός με περισσό θράσος δεν δίστασε να παρκάρει ακόμα και πάνω στη λωρίδα λεωφορείων στην οδό Πανεπιστημίου. Αν και παρέμεινε για λίγα λεπτά, δημιουργήθηκε κομφούζιο άνευ προηγουμένου, καθώς εμπόδιζε την κυκλοφορία δημιουργώντας ουρές λεωφορείων, τα οποία δεν μπορούσαν να προσπεράσουν, καθώς η κατεύθυνσή τους τους είναι αντίθετη με αυτή των αυτοκινήτων.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στα 8 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα πρόστιμα

Συνολικά στα 8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται ετησίως τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων τα οποία προέρχονται από σειρά παραβάσεων που βεβαιώνει η Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της εν λόγω υπηρεσίας Γ. Αναγνωστόπουλο, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από κλήσεις παράνομου παρκαρίσματος, από τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, παραβάσεις για καταλήψεις χώρων, ηχορύπανσης κ.λπ.

Οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση που βεβαιώθηκαν το 2011 ήταν 684.746 ευρώ και για το 2012 507.824 ευρώ, χρονιά όμως που δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης για πέντε μήνες. Αυτό, εκτός από την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, εξασφάλιζε και σημαντικά έσοδα αφού, σύμφωνα με τον δήμο, τα πρόστιμα που βεβαιώνονταν πιο συχνά ήταν κλήσεις 40 - 80 ευρώ, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις προστίμων των 150 ευρώ που ήταν για στάθμευση σε ράμπες αναπήρων.

Ενα άλλο σημαντικό ποσό που εισέπραττε ο δήμος προερχόταν από την πώληση καρτών για χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο υπολογιζόταν περίπου στις 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Η παράνομη στάθμευση είναι μόνο μία από τις 29 αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος στη Δημοτική Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η τήρηση κανόνων καθαριότητας, ο έλεγχος κατάληψης δημόσιων χώρων, ο έλεγχος για λειτουργία καταστημάτων άνευ αδείας και πολλές άλλες που εξασφάλιζαν μια πιο εύρυθμη εμπορική λειτουργία στην πόλη.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργεί σχεδόν σε κανέναν δήμο, αν και παύει στις 23 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί, με την ανακοίνωση της διαθεσιμότητας, μαζικά οι υπάλληλοι έκαναν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Κηφισιάς στον οποίο εργάζονται 40 δημοτικοί αστυνομικοί, εκ των οποίων, σήμερα, εργάζονται μόλις οι έξι.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου