Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Υπόμνημα δημοτικών αστυνομικών Δήμου Τρικκαίων

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο επίκεντρο των γεγονότων βρίσκονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι Σχολικοί Φύλακες, οι οποίοι θα συμβάλλουν στη συμπλήρωση του αριθμού των 12500 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα θυσιαστούν στο βωμό της Τρόικας, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να  καταβληθεί προς την Ελλάδα η επίμαχη «δόση» οικονομικής βοήθειας.
Το πλήγμα που δέχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την αιφνιδιαστική  κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι ισχυρό και σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όχι μόνο για τη δημόσια διοίκηση και για έννοιες όπως κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας που τόσα χρόνια υπηρετούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συστάθηκε για να είναι κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα της καθημερινότητας, σε μια νύχτα κρίθηκε ανεπαρκής και ανεπιτυχής. Ένας θεσμός που στελεχώθηκε στην πλειοψηφία του μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες με ανθρώπους αυξημένων προσόντων, με πτυχία και ξένες γλώσσες, οι οποίοι  εκπαιδεύτηκαν για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, καταργείται με πρόχειρες και συνοπτικές διαδικασίες τη στιγμή που αισθάνεται πως αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του και πως μπορεί να εξυπηρετήσει τώρα περισσότερο από ποτέ μια κοινωνία πληγωμένη που έχει χάσει την πίστη και τη συνοχή της. Ένας θεσμός που πέρασε διά πυρός και σιδήρου προκειμένου να βρει τον προσανατολισμό του.
Χιλιάδες άνθρωποι, μόνιμοι υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους. Άνθρωποι παραγωγικοί και χρήσιμοι, ικανοί να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία, την οποία ο καθένας υπηρετεί. Απολύονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί με την πρόφαση της διαθεσιμότητας και της απορρόφησής τους στην ΕΛ. ΑΣ.. Με το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, καταργείται ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας και οι αρμοδιότητές της, που μέχρι τώρα ασκούνταν από Δημοτικούς Αστυνομικούς, μεταβιβάζονται στην ΕΛ. ΑΣ., χωρίς να  αναφέρεται, ωστόσο, τίποτα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η διαθεσιμότητα των Δημοτικών Αστυνομικών.
Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η αγωνία και ο φόβος για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών μας είναι πρόδηλος στα πρόσωπα όλων μας. Η χιονοστιβάδα που ξεκίνησε πλήττοντας τον ιστό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα σταματήσει. Θα επεκταθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό. Πρέπει όλοι μαζί συσπειρωμένοι να εναντιωθούμε σ΄αυτό που ξεκίνησε και αποβλέπει στη διάλυση της δομής της κοινωνίας, θυσιάζοντας  ανθρώπινες ζωές στο βωμό σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου