Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Συμπεράσματα του Σ.Δ.Α.Θ. από την ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Δημοτική Αστυνομία (Η ορθή ανάρτηση)

Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Όπως παρατηρήσατε κάποιοι από εσάς, λόγω λάθους στην επικόλληση κειμένου, η προηγούμενη ανάρτησή μας με τον ίδιο τίτλο είχε τα συμπεράσματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και όχι του Σ.Δ.Α.Θ. Ζητούμε συγνώμη για το λάθος και αναδημοσιεύουμε την ορθή ανάρτηση.

ΘΕΤΙΚΑ

• Η πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη οργάνωση της ημερίδας είναι η δεύτερη ενέργεια, μετά τη συγκρότηση της Γραμματείας, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας για τα θέματα του κλάδου, ασχέτως αν υπήρξαν και άλλοι λόγοι για τη πραγματοποίηση της, όπως ανέφερε και στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος.

• Η μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων από όλη τη χώρα και η ουσιαστική παρουσία και συμμετοχή τους καθόλη τη διάρκεια της ημερίδας που ξεπέρασε τις 5 ώρες, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της αγωνίας όλων για το μέλλον του κλάδου.

• Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των περισσοτέρων συναδέλφων οι οποίες διακρίνονταν για το επίπεδο και τη σαφήνεια των προτάσεων τους . Ξεχώρισαν βέβαια αυτών που έχουν καταφέρει να αποβάλλουν τις κομματικές επιρροές και να σκέφτονται ως Δημοτικοί αστυνομικοί και όχι ως εκπρόσωποι των παρατάξεων τους.

• Η πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομιλητών και κατ’ επέκταση και των συναδέλφων για διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα της δημοτικής αστυνομίας και της άμεσης αποσαφήνισης του ρόλου και του χαρακτήρα της.

• Η παρουσία της ΚΕΔΕ δια του Προέδρου της Κου Ασκούνη και η κατηγορηματική της θέση για τη διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα της Υπηρεσίας μακριά από οποιαδήποτε κατασταλτική δραστηριότητα ( συλλήψεις, κρατητήρια κλπ)

• Το κάλεσμα της Γραμματείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς όλους τους συλλόγους να καταθέσουν προτάσεις ώστε να εμπλουτισθεί και να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο αιτημάτων του κλάδου.
• Το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι παρέστησαν ως Πρόεδροι ή μέλη Δ.Σ συλλόγων εργαζομένων σε ΟΤΑ, κάτι που δείχνει ότι αφενός η αρχική αντίληψη ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι ξένο σώμα σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους Δήμους δεν υφίσταται πλεόν και αφετέρου ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι δημοτικοί αστυνομικοί θα κληθούν σύντομα να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στα δευτεροβάθμια ή ακόμα και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα .

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

• Η απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών μας προβληματίζει. Αν αυτή προήλθε από κομματικά τερτίπια είναι άσχημο αλλά μπορούμε να το καταλάβουμε. Αν ο λόγος είναι άλλος τότε υπάρχει θέμα και πρέπει να διερευνηθεί, γιατί άλλο να μην είσαι προτεραιότητα και άλλο να μην υπολογίζεσαι καθόλου.

• Οι τοποθετήσεις των δυο νομικών, των ,κατά κάποιο τρόπο εξωθεσμικών παραγόντων της ημερίδας. Η μεν Κα Τσίπρα αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα του πειθαρχικού δικαίου και γενικότερα του κλίματος ανασφάλειας στους εργαζόμενους στο δημόσιο, ο δε κος Ζυγούρης ήταν σαφώς πιο συγκεκριμένος και αναφέρθηκε σε κάποια επιμέρους ζητήματα αλλά από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ και μέλος της επιτροπής θεσμών η πλειοψηφία του ακροατηρίου ίσως περίμενε απαντήσεις σε βασικά θεσμικά ερωτήματα του κλάδου.

• Ο άκομψος τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η ημερίδα, όταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αναφέρθηκε στην ενέργεια του αναπληρωτή προέδρου του ΣΔΑΑ να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών ως εκπρόσωπος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του και την ανταλλαγή χαρακτηρισμών και κατηγοριών. Η αποχώρηση από την αίθουσα του συνόλου των συναδέλφων που γύρισαν την πλάτη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι καιροί άλλαξαν.
Συνοψίζοντας, η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΣΔΑΘ στην ημερίδα της ΠΟΕ ΟΤΑ για την Δημοτική Αστυνομία υπήρξε μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία.

Όπως δε προκύπτει μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι κατά τόποι σύλλογοι Δημοτικών Αστυνομικών προβαίνουν σε επικαιροποίηση του πλαισίου αιτημάτων του κλάδου, υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων και προσπάθειες συντονισμού των δράσεών τους.

Αποδεικνύεται με τον προφανέστερο πλέον τρόπο ότι τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την Ελλάδα ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την ποιότητα της εργασίας τους και την αποστολή του κλάδου μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μέσω της Γραμματείας της ΠΟΕ ΟΤΑ για την Δημοτική Αστυνομία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την δυναμική που αναπτύσσεται με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα προτείνουμε η Γραμματεία της ΠΟΕ ΟΤΑ για την Δ.Α. στην επόμενη συνεδρίασή της να καταρτίσει με βάση τα όσα προφορικά και εγγράφως προτάθηκαν στην ημερίδα, μια λίστα θεμάτων με σαφές χρονοδιάγραμμα συζήτησης και υποβολής προτάσεων. Αναγνωρίζοντας, δε την διαφορά που εκ των πραγμάτων υφίσταται στα ζητήματα που απασχολούν τις δημοτικές αστυνομίες με μικρή αριθμητική δύναμη και αυτές των μεγαλυτέρων δήμων, εισηγούμαστε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την καταγραφή των προβλημάτων και η προτεραιότητα στην επίλυση τους.

Θυμίζουμε ότι άποψη και γνώμη για την Δημοτική Αστυνομία έχουν όλοι. ΓΝΩΣΗ όμως για τα προβλήματα και τις λύσεις έχουμε κατά τεκμήριο ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ!

Πηγή:  http://sdathess.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου