Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο - Έγγραφο για τη διαδικασία στο Υπ. Εσωτερικών

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 537

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι ξεκάθαρο πως η τρικομματική συγκυβέρνηση υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων, υπολογίζει μεγάλο ποσοστό των απολύσεων αυτών να προέλθει από τους Ο.Τ.Α. μέσω καταργήσεων-συγχωνεύσεων των Νομικών Προσώπων τους (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.).
Ξεκάθαρη και διαχρονική θέση αρχής της Ομοσπονδίας είναι, το κλείσιμο των  Νομικών Προσώπων και η μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού στον οικείο Δήμο.
Λαμβάνοντας υπόψη πως μέσα στο 2013, δεσμεύτηκαν για 25.000 διαθεσιμότητες και 4.000 απολύσεις εργαζομένων, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους Συλλόγους-Μέλη μας. Το κλείσιμο ενός Νομικού Προσώπου μπορεί να χρειαστεί σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία (Ν.3463/2006-άρθρο 241, Ν.3584/2007-άρθρο 219 και Ν.3852/2010-άρθρο 239) μερικούς μήνες.
Προκειμένου όμως να προβλεφθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να κοπεί η όρεξη σε «καλοθελητές» που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν συγκυρίες, οι Δήμαρχοι μεμονωμένα, αλλά και μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου την Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εξασφαλίσουν και να διασφαλίσουν την ομαλή ροή της διαδικασίας με πλήρη εξασφάλιση του μεταφερόμενου προσωπικού.
Στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το Κοινωνικό κράτος και τις Κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν ευκαιριακές καταστάσεις και συγκυρίες.
Δικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η εργασιακή ασφάλεια των συναδέλφων!!!

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

      Ο Πρόεδρος   Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος  Γιάννης Τσούνης


Αθήνα, 4 Ιουνίου 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 533

 
 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:
Υπουργό Εσωτερικών
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
κ. Κώστα Ασκούνη
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα


Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πληθώρα ερωτημάτων προς την Ομοσπονδία μας, σχετικά με την κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων με μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στον οικείο Δήμο. Με δεδομένο πως πολλοί Δήμοι έχουν προχωρήσει ή σκοπεύουν άμεσα να λάβουν απόφαση ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων σύμφωνα και με το άρθρο 219 του Ν.3584/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που θα δημιουργήσουν ανησυχία και συγκρούσεις παρακαλούμε άμεσα οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να επιβεβαιώσουν πως:

1.       Για την κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ. με ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων τους και μεταφορά του συνόλου του προσωπικού στον οικείο Δήμο ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 241 του Ν.3463/2006, του άρθρου 219 του Ν.3584/2007 και του άρθρου 239 του Ν.3852/2010.

2.       Εφόσον ήδη έχουν καταργηθεί οι κενές Οργανικές θέσεις στον Ο.Ε.Υ. των Δήμων το προσωπικό των καταργηθέντων Ν.Π.Δ.Δ. με σχετική απόφαση του Δ.Σ., καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του Δήμου που θα ενταχθεί σε συστηνόμενες αντίστοιχες θέσεις με τροποποίηση  του υφιστάμενου Ο.Ε.Υ. του Δήμου.

   Η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου σας στα ανωτέρω ερωτήματα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και την αποφυγή καταστάσεων που θα δημιουργήσουν εκρηκτικές αντιδράσεις εργαζομένων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα !!!


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
        Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος       Γιάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου