Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου ΠΟΕ-ΟΤΑ για το Δήμο Τήλου - 4 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι - Επιστολή διαμαρτυρίας τους - Έγγραφο απόγνωσης της Δημάρχου - Παρέμβαση ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Τήλου και η Δημοτική Αρχή. Επί τέσσερις (4) μήνες παραμένουν οι υπάλληλοι απλήρωτοι, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία του Δήμου για τα λειτουργικά του έξοδα, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της μείωσης έως και εκμηδενισμού των Κ.Α.Π.


Παρά τα προβλήματα που έχουν επανειλημμένως επισημανθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στην καταβολή της μισθοδοσίας, την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού και διαθέσιμων μέσων και υλικών προκειμένου ο Δήμος Τήλου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, καμία λύση δεν έχει δοθεί εδώ και μήνες. Κι αυτό, τη στιγμή που οι υπάλληλοι με φιλότιμο και ζήλο εργάζονται Σαββατοκύριακα, αργίες και εξαιρέσιμες  για να είναι το νησί έτοιμο να υποδεχθεί τους τουρίστες. Προσπάθεια όμως που όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται, όπως φαίνεται, αλλά αντιθέτως «πληρώνεται» με εμπαιγμό, αδιαφορία και αναλγησία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μη έχοντας άλλη λύση και προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κινητοποιήσεις. Στο αγώνα τους έχουν «σύμμαχο» την ίδια τη Δήμαρχο Τήλου κ. Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, η οποία σε επιστολή της που έστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες που έχει κάνει το προσωπικό του Δήμου για να συνεχιστεί το «Θαύμα της Τήλου».

«Τόσο εγώ ως Δήμαρχος όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις αυτές, καθώς σας έχουμε ενημερώσει επανειλλημένως ότι εισπράττουμε μηδενικούς Κ.Α.Π.», αναφέρει στην επιστολή-ύστατη προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του Δήμου η Δήμαρχος και προσθέτει: «Θεωρώ ότι το ποσό των 30.000 ευρώ που καλύπτει την μηνιαία μισθοδοσία για ολόκληρο το Δήμο μας και 10.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα, δεν αποτελεί πακτωλό χρημάτων και είναι ολιγωρία την στιγμή που οι υπάλληλοι φτάνουν σε σημείο εξαθλίωσης να σπαταλούνται χρήματα για άλλες δράσεις δευτερευούσης σημασίας».

Έτσι εννοεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του το Success Story; Με υπαλλήλους στο ακριτικό νησί σε σημείο εξαθλίωσης, τη Δήμαρχο σε απόγνωση εν’ όψει τουριστικής περιόδου και αυτό για 40.000 ευρώ το μήνα; Είναι ντροπή για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών η κατάσταση στο Δήμο Τήλου, που αντανακλά τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς περικοπές των κονδυλίων.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δηλώνει πως θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Τήλου στη διεκδίκηση καταβολής των δεδουλευμένων τους και στην εξεύρεση λύσης στα οξυμμένα προβλήματά τους και καλεί έστω και την ύστατη στιγμή τον Υπουργό Εσωτερικών και την ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε. να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον τους.
     
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Προς: Δήμαρχο Τήλου κ. Μαρία Καμμά
 και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Τήλου

Αγαπητοί κύριοι και συμπατριώτες
Κατά το έτος 2013 όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι ανάγκες σε υπερωριακή απασχόληση λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των κρατικών υπηρεσιών αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι αυξημένες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι υπάλληλοι εργάστηκαν και εργάζονται σαββατοκύριακα, μετά το οκτάωρο και γενικότερα εκτός υπηρεσίας. Εμείς, δεν διεκδικούμε αμοιβή για τις επιπλέον ώρες που εργαστήκαμε. Το κάναμε από αγάπη για τον τόπο μας και από σεβασμό προς εσάς ώστε να μην φαίνονται ελλιπείς οι υπηρεσίες μας.
Την ίδια ώρα στους εργαζομένους του Δήμου μας οφείλονται τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, γεγονός που έχει οδηγήσει και εμάς και τις οικογένειές μας στα όρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης.
Είναι ολοφάνερο ότι οι αντοχές μας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και διεκδικούμε να ξεκινήσει άμεσα η εξόφληση των δεδουλευμένων μας.
Καλούμε το ΔΣ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας+.
Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε μορφή αγώνα.
Εμείς, οι εργαζόμενοι του Δήμου Τήλου, που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητάμε να πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά και για το κλίμα που διαμορφώνεται με τις διάφορες υποθέσεις και ακραία σενάρια που κυκλοφορούν τα οποία αφορούν όλους μας. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μία εσωτερική διαδικασία στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δήμου. Για όλα τα παραπάνω καλούμε την Δήμαρχο να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να μας μεταφέρει σαφή εικόνα για το τι πρόκειται να κάνει. Γνωρίζουμε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την Δήμαρχο, όμως από ότι φαίνεται αυτές δεν επαρκούν καθώς δεν απευθύνονται προς ευήκοα ώτα. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να είναι άμεσες και μέσα στις δύο επόμενες μέρες καθώς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις αψηφώντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή μας η ενέργεια στην τουριστική κίνηση του νησιού.


Οι Εργαζόμενοι
 1. Αττιτή Σεβαστή
 2. Χατζηγεωργίου Άννα
 3. Θεοδωρίδου Άννα
 4. Ανεμογιάννη Ειρήνη
 5. Χριστοφίδης Ηλίας
 6. Λογοθέτης Σπύρος
 7. Απτόγλου Τάσος
 8. Χαλιός Κώστας
 9. Καραγεωργίου Μιχάλης
 10. Χαραλαμπάκης Παύλος
 11. Τσιβερδής Νικήτας
 12. Νικολής Σταμάτης
 13. Σακελλαρίδη Μαρία
 14. Γιαννουράκης Δημήτρης
 15. Διακομανώλη Αρχοντούλα
 16. Χατζηκώστα ΑσημούλαΤήλος  30/5/2013
Αριθ. Πρωτ.:  1361

ΠΡΟΣ: Γ. Γ. Υπουργείου Εσωτερικών
              Κ. Ιωάννη Ιωαννίδη

Θέμα: «Οικονομικό αδιέξοδο στον Δήμο Τήλου»
Επισύναψη: Αναγγελία Πίστωσης ΚΑΠ 12/2/2013
Για μία ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα των πληρωμών προσωπικού του Δήμου Τήλου.  Αυτήν την φορά όμως είμαστε όλοι απολύτως αποφασισμένοι, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι υπάλληλοι του Δήμου να μην υποχωρήσουμε εάν το πρόβλημα δεν λυθεί οριστικά.
Επανειλημμένως έχω προσωπικά αναφερθεί σχετικά, με τις επιστολές μου με αριθμό πρωτοκόλλου 3154/6-9-2012 και 32/7-1-2013 αλλά και σε συζητήσεις σε προσωπικό ή υπηρεσιακό επίπεδο με αφορμή συναντήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
 Όπως σας ανέφερα και στο παρελθόν, πριν από περίπου ένα χρόνο ανέλαβα τον Δήμο της Τήλου και αντιμετωπίζω τρομερά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, διαθέσιμων μέσων και λοιπά. Στην προσπάθειά μου αυτή, για να κρατηθεί το νησί μας ζωντανό και για να συνεχίσουν να μιλούν όλοι για το «Θαύμα της Τήλου» δεν ήμουν μόνη. Στο πλευρό μου ήταν και είναι όλοι οι υπάλληλοι, οι οποίοι λόγω της αδελφικής σχέσης που μας συνδέει έδιναν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε μέρα, όλες τις ώρες, χωρίς να κάνουν διακρίσεις σε σαββατοκύριακα ή απογεύματα. Όποιος έχει επισκεφθεί το νησί μας, αυτό σίγουρα θα το έχει διαπιστώσει.
Εχθές μάλιστα με ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου, ότι λόγω της αδυναμίας μας να τους πληρώσουμε πρόκειται να προβούν σε κινητοποιήσεις. Τόσο εγώ, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις αυτές, καθώς σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως ότι εισπράττουμε μηδενικούς ΚΑΠ. Μέχρι στιγμής η καταβολή μισθοδοσίας διενεργείται όποτε υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Αυτό συνέβη λόγω του δανεισμού του Δήμου (40% των ΚΑΠ) για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την έλλειψη υποδομών υγείας, μεταφορών κλπ και της ταυτόχρονης μείωσης των ΚΑΠ στο 60%.
Κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών που διανύει η χώρα μας από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δημότες μας και γνωστοποιούμε τις προθέσεις μας καθώς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πιθανή απόφαση παύσης της λειτουργίας του Δήμου μας λόγω ανυπαρξίας πόρων, θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλήγμα.
Θεωρώ ότι το ποσό των 30.000 ευρώ που καλύπτει την μηνιαία μισθοδοσία για ολόκληρο τον Δήμο μας και 10.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα,  δεν αποτελεί πακτωλό χρημάτων και είναι ολιγωρία την στιγμή που οι υπάλληλοι φτάνουν σε σημείο εξαθλίωσης να σπαταλούνται χρήματα για άλλες δράσεις δευτερεύουσας σημασίας.
Αυτή η επιστολή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε με την βοήθειά σας να ξεπεράσουμε τα χιλιάδες προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική μας απομόνωση και τις συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο του Δήμου αλλά και η ερήμωση του ακριτικού μας νησιού.

Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος Τήλου

Μαρία Καμμά- Αλειφέρη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Τήλου οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Τήλου παραμένουν επί τέσσερεις μήνες απλήρωτοι ενώ δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία του Δήμου για τα λειτουργικά του έξοδα, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της μείωσης έως και εκμηδενισμού των Κ.Α.Π.

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα έχουν επανειλημμένως επισημανθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στην καταβολή της μισθοδοσίας, την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού και διαθέσιμων μέσων και υλικών προκειμένου ο Δήμος Τήλου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, καμία λύση δεν έχει δοθεί εδώ και μήνες.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Τήλου και καλεί έστω και την ύστατη στιγμή τον Υπουργό Εσωτερικών και την ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε. να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου