Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μάχη για τις απολύσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Με τον εφιάλτη των λουκέτων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων ανοίγει σήμερα η αυλαία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα. Παράλληλα, ομάδα κρούσης των αιρετών βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, σχεδιάζοντας δυναμικές αντιδράσεις αν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν δεσμευτεί στο συνέδριο ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και δεν δώσει λύσεις στην υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, που έχουν ανάψει κόκκινο ακόμα και στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. 


Σε ανοιχτό πλέον πόλεμο, δήμαρχοι και κυβέρνηση ετοιμάζουν «πολεμοφόδια» το διήμερο του συνεδρίου με θέματα-αγκάθια, όπως οι τεράστιες περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης, η συρρίκνωση υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων και κυρίως τα λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις και οι απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Στυλιανίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σήμερα, αναμένεται να πετάξει το μπαλάκι των απολύσεων στον κ. Μανιτάκη, καθώς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανήκουν οι συγκεκριμένοι χειρισμοί και να ανακοινώσει το «δωράκι» των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που μεταφέρονται από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα -όπως ακριβώς είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ-, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της συνέχισης της λειτουργίας τους τον Σεπτέμβριο. 

Ταυτόχρονα πρώτη φορά θα ανακοινωθεί πλεόνασμα 380 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό των ΟΤΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ σημαντική ανάσα για τους δήμους θα είναι η διασφάλιση ποσού 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουν οι δήμοι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου