Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δελτία τύπου ΑΔΕΔΥ: Αντίδρασή στη διάλυση του ΟΠΑΔ & την ένταξή του στο ΙΚΑ - Αντίδραση στο νέο πλαίσιο για απολύσεις εξπρές στο Δημόσιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από τις ανακοινώσεις-αντιδράσεις των εργαζομένων του Ο.Π.Α.Δ., των Ομοσπονδιών των ασφαλισμένων στους Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π., η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με ομόφωνη απόφασή της, επαναβεβαιώνει την αντίθεσή της στη διάλυση του Ο.Π.Α.Δ. και επιμένει στη διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας του και όχι στη συγχώνευσή του με το Ι.Κ.Α., με τις εξής προϋποθέσεις:

§          Τη δημιουργία τριών (3) ακόμη Περιφερειακών Τμημάτων στην Αττική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
§          Την ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ο.Π.Α.Δ. με 20-25 υπαλλήλους,
§          Τη συνδρομή των Κ.Ε.Π. για τη θεώρηση βιβλιαρίων και την απογραφή των συνταξιούχων.

Σημειώνουμε ότι ο Ο.Π.Α.Δ. έχει οικονομική αυτοτέλεια, δεν επιχορηγείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα με τη λειτουργία του εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς στο 50% της απογραφής των ασφαλισμένων έχουν, ήδη, βρεθεί και αποσυρθεί 40.000 παράνομα βιβλιάρια.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί ότι μόνο με τις παραπάνω προτάσεις, θα δοθεί οριστικό τέλος στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Δήμων στην Αττική,  και όχι με την ένταξη του Ο.ΠΑ.Δ. στο Ι.Κ.Α., που θα προσθέσει 1.700.000 ασφαλισμένους στους 5.500.000, των ατελείωτων ουρών ταλαιπωρίας του υποστελεχωμένου Ι.Κ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τον Υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσει στη συγχώνευση του Ο.Π.Α.Δ. με το Ι.Κ.Α. γιατί διαπιστώνει ότι αυτή έχει ως μοναδικό στόχο την οικειοποίηση των αποθεματικών του Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. των 360 εκατομμυρίων ευρώ και της ακίνητης περιουσίας του.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η τρικομματική Κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν την έλευση της Τρόικας, διαμορφώνει το πλαίσιο για απολύσεις εξπρές, σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των δανειστών.

Ήδη με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων, μέσα στο 2013 (σε δήμους, ΕΡΤ αλλά και σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου), ενώ συγκροτείται μόνιμος μηχανισμός (Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης) που θα προωθεί, με απλές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα, καταργήσεις οργανικών θέσεων Νομικών Προσώπων και απολύσεις, άμεσα και στο μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση και η Τρόικα επιλέγουν τον «ξαφνικό θάνατο» προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο για 15.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες εντός του έτους.

 Στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, μετά τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων, η Κυβέρνηση φαίνεται να μεθοδεύει την απαξίωση της δημόσιας ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από τους έλληνες πολίτες. Μια τέτοια πολιτική επιλογή που αντικειμενικά θα ευνοήσει την ιδιωτική τηλεόραση θα αποτελέσει πλήγμα ανεπανόρθωτο για την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και εν τέλει για την ίδια την Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την υλοποίηση των σχεδίων διάλυσης του δημόσιου τομέα και της παράδοσης αγαθών και υπηρεσιών στους ιδιώτες και την προειδοποιεί ότι η αντίδραση των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα είναι άμεση και δυναμική.



Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου