Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Έναρξη Λειτουργίας Σημείων Εξυπηρέτησης του Δημότη (Σ.Ε.Δ.) & Ολοκληρωμένων Εφαρμογών Ηλ. Διακυβέρνησης - Εμπλοκή της Δημ. Αστυνομίας Αθήνας

Αναρτήθηκε πριν λίγο καιρό στη Δι@ύγεια ένα πολυσέλιδο έγγραφο για την έναρξη λειτουργίας εντός Μαΐου των 7 Σημείων Εξυπηρέτησης του Δημότη (Σ.Ε.Δ.) στο Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα θα ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία των Ολοκληρωμένων Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Καινοτομία των Σ.Ε.Δ. αποτελεί η διεξαγωγή συναλλαγών οικονομικής φύσης με τοδήμο, και γι' αυτό το σκοπό έχουν προμηθευθεί συσκευές PoS (Point of Sales) για συναλλαγές με πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες, ενώ δεν θα είναι δυνατές οι συναλλαγές με μετρητά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων αίτηση πιστοποίησης για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να επιλέξει τον τρόπο που θα επιλέξει να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή του. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι: α) Σε κάποιο από τα 7 Σ.Ε.Δ.. β) Με επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή εργασίας του ενδιαφεόμενου, εφόσον αυτός είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, και γ) με ταχυδρομική αποστολή της υπογεγραμμένης και θεωρημένης αίτησης στο Τμήμα Διαχείρισης Συστήματος της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Σημειώνεται ότι η ταυτοποίηση με επίσκεψη θα διενεργείται από τη Δημοτική Αστυνομία: Ο δημοτικός αστυνομικός παραλαμβάνει την αίτηση, βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφης, και τη διαβιβάζει στο Τμήμα του το οποίο και αποστέλει την αίτηση σε ειδικό σφραγισμένο φάκελο στο Τμήμα Διαχείρισης Συστήματος της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

Τα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. στο Δ.Σ. δεν έχουν πάντως καμία απολύτως ενημέρωση για τη νέα «αρμοδιότητα» της υπηρεσίας. Και βέβαια δεν είμαστε αντίθετοι, αρκεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση της πιστοποίησης μέσω του β' τρόπου, δηλαδή με επίσκεψη στην οικεία ή στην εργασία του ενδιαφερόμενου, και ότι ο β' τρόπος θα περιοριστεί σε πρόσωπα με αντικειμενική αδυναμία φυσικής πρόσβασης στα Σ.Ε.Δ. Έτσι η υπηρεσία μας θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή πολιτών που έχουν κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα. Διατηρούμε όμως επιφυλάξεις για τη συνολική ταυτοποίηση των χρηστών του συστήματος από τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας. Περαιτέρω, θεωρούμε απαράδεκτη την πιστοποίηση νομικών προσώπων (επιχειρήσεων κλπ.) από τη Δημοτική Αστυνομία, όπως επίσης αναφέρεται στο έγγραφο. Θεωρούμε δεδομένο ότι σε εφαρμοστική εγκύκλιο πριν την έναρξη των σχετικών διαδικασιών  θα δοθούν εκ νέου διευκρινήσεις και θα αναθεωρηθούν κάποιες οδηγίες.

Μπορείτε να διαβάσατε αναλυτικά τις πληροφορίες για την έναρξη λειτουργίας των Σ.Ε.Δ. & των Ολοκληρωμένων Εφαρμογών Ηλ. Διακυβέρνησης - Εμπλοκή της Δημ. Αστυνομίας Αθήνας στη Διαύγεια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου