Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο άξονας κατευθύνσεων της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για το θεσμό της δημοτικής αστυνομίας (Σεπτέμβρης 2012)

Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας

ΘΕΣΕΙΣ Ε.Κ.Ε.Δ.Α.
ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

1.     Νομική θωράκιση της Δημοτικής Αστυνομίας με νομοθετικές παρεμβάσεις.
2. Έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται στο ν.3731, των ερμηνευτικών εγκυκλίων, και κάθε άλλης αναγκαίας ρύθμισης για την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων.
3.     Θεσμοθέτηση Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
4.  Δημιουργία Τμήματος Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
5. Εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη Δημοτική Αστυνομία με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων.
6.   Όχι σε σενάρια αλλαγής του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας ως υπηρεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ΟΧΙ σε σκέψεις για οποιοδήποτε είδους οπλισμού!

Πιο αναλυτικά:
·        Παρεμβάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του άρθρου 19 του ν.4058/2012 (μη παραπομπή στο αυτόφωρο) και για το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.
·        Ρύθμιση για το θέμα παράστασης του Δήμου ως πολιτική αγωγή στις περιπτώσεις που απαιτείται η παρουσία συναδέλφων σε δικαστήριο.
·        Συνεργασία με τις υπηρεσίες Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
·        Έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας με αναφορά σε ποιες διατάξεις εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
·        Έκδοση της ΚΥΑ που καθορίζει τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων, τη διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
·        Επανακαθορισμός και αποποινικοποίηση αρμοδιοτήτων.
·        Νομοθετική διασφάλιση της πληρωμής των βεβαιωμένων προστίμων.
·        Ανάγκη πρόβλεψης Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας (πρόβλεψη υπευθύνου για κάθε βάρδια, διασφάλιση περιπόλων με δύο τουλάχιστον άτομα, ρύθμιση του ωραρίου εργασίας των μοτοσικλετιστών σε εξάωρο, πρόβλεψη βιβλίου αδικημάτων και συμβάντων, κλπ).
·        Άμεση ανασύσταση και αναβάθμιση της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα προβλή­ματα της υπηρεσίας μας και να υπάρχει παρέμβαση σε πανελλαδικό επίπεδο.
·        Τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο επόμενο συνέδριο για τη θεσμοθέτηση της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας ως εκτελεστικό όργανο.
·        Θεσμική αντιπροσώπευση της Δημοτικής Αστυνομίας στα διάφορα όργανα ή ομάδες εργασίας με υπόδειξη δημοτικού αστυνομικού από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το Σ.Δ.Α.Α. να καθοδηγήσει άλλα σωματεία ΝΑΙ, να τα καπελώσει ΌΧΙ.
·        Συμφωνούμε με τη δημιουργία Τμήματος Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας στη Διεύθυνση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπ. Εσωτερικών με  στόχο την ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων στην επικράτεια.
·        Ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας με το Υπουργείο Μεταφορών, με σκοπό την πρόσβαση στα στοιχεία ιδιοκτητών των οχημάτων, την καταχώρηση των βαθμών για τις παραβάσεις που επιφέρουν Σ.Ε.Σ.Ο. και την επίλυση λοιπών διαδικαστικών θεμάτων.
·        Παρεμβάσεις στο Υπ. Μεταφορών για επίλυση θεμάτων που χρονίζουν (υπουργική απόφαση για τις δαγκάνες, εκσυγχρονισμός άρθρων ΚΟΚ, κλπ).
·        Συμφωνούμε με τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου για το παραεμπόριο, με το διακριτό ρόλο κάθε υπηρεσίας που συμμετέχει.
·        Υπαγωγή των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας.
·        Όχι στις προθέσεις του υπουργείου για δήθεν «αναβάθμιση» της Δημο­τικής Αστυνομίας με παράλληλη μετατροπή των υπαλλήλων σε κυνηγούς παραβάσεων - Όχι στα επικίνδυνα σενάρια «ανταποδοτικότητας» ανάλογα με τα εισπραχθέντα πρόστιμα. Και όχι στη μετατροπή της υπηρεσίας σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό!
·        Πλήρης εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη Δημοτική Αστυνομία με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων. Κατάργηση του περιορισμού της οκταετίας για τη μετάταξη σε άλλον Ο.Τ.Α. Άνοιγμα μετατάξεων σε άλλους κλάδους. Όχι στους ειδικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.
·        Επέκταση της συνυπηρέτησης και στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.
·        Αξιοποίηση του προσωπικού (σε ιεραρχία, γραφεία, και υπηρεσίες) βάσει των τυπικών προσόντων και αντικειμενικών κριτηρίων. Όχι πια άλλες φωτογραφικές ειδικές διατάξεις!
·        Πρόβλεψη χορήγησης χρηματικής αποζημίωσης για τις περιπτώσεις που δεν έχουν χορηγηθεί οι προβλεπόμενες στολές.
·        Όχι στο Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη Δημοτική Αστυνομία.
·        Καμία μεταβολή στο θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας ως υπηρεσία Ο.Τ.Α. Όχι στις επιπόλαιες φωνές και στις υπόγειες διεργασίες για υπαγωγή της υπηρεσίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
·        ΟΧΙ σε οποιοδήποτε είδους οπλισμού, όπως και να ονομαστεί!