Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Δάνεια και 35 εκατ. ευρώ αναστέλλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις και απομακρύνουν προσωρινά τις στάσεις πληρωμών

Ένα βήμα πίσω αναμένεται να κάνει η ΚΕΔΕ στις κινητοποιήσεις της, βάζοντας μια «άνω τελεία». Και αυτό, διότι -σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr- εμφανίζεται ικανοποιημένη με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν στη διετή παράταση χάριτος στα δάνεια και στη μείωση του επιτοκίου, ένα πάγιο αίτημα των δημάρχων, μαζί με αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ήδη έχει δοθεί. Δεσμεύσεις που έγιναν, διά στόματος των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης δημάρχων, περιφερειαρχών με τις Διαρκείς Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σήμερα το πρωί.

Πηγές της ΚΕΔΕ σημείωσαν στην ιστοσελίδα πως εάν τελικά αυτή η ρύθμιση έρθει άμεσα προς ψήφιση, όπως ζήτησαν, τότε πολλοί δήμοι θα γλιτώσουν τα χειρότερα, πέραν της στάσης πληρωμών, καθώς έτσι θα μειωθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα μηνιαία έξοδά τους.

Θετικό, πάντως, για τους δημάρχους, όπως επίσης σημείωναν πηγές της ΚΕΔΕ στην ιστοσελίδα, είναι και οι αναφορές στο θέμα των 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο υπουργοί από τη Βουλή υπογράμμισαν ότι θα γίνουν προσπάθειες να δίνονται μαζί με τους ΚΑΠ, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα 35 εκατ. πρέπει να δίνονται εγκαίρως».

Ωστόσο, η «δαμόκλειος σπάθη» για νέα, και ίσως δυναμικότερη αντίδραση των δημάρχων δεν παύει να υπάρχει, στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν άμεσα τα όσα υποσχέθηκαν οι δύο υπουργοί. Και αυτό, διότι η όποια οριστική απόφαση θα κριθεί και θα παρθεί από το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο παραμένει «ανοιχτό» μέχρι νεωτέρας.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_dimoi/23074 

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΔΙΕΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΩΝ


Κάτι το οποίο ζητούν οι δήμαρχοι πιεστικά από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί εν μέρει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: δύο χρόνια περιόδος χάριτος στα δάνεια των δήμων που έχουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, που επιβεβαίωσε τις σχετικές αναρτήσεις της aftodioikisi.gr, θα δοθούν τα 8-10 χρόνια επιμήκυνση. αλλά και θα υπάρξει και μείωση του επιτοκίου κατά μισό τοις εκατό μόνο για τη διετή παράταση χάριτος. Ο Χρ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι έχει δοθεί επιμήκυνση στα 25 χρόνια για την αποπληρωμή δανείων σε 18 δήμους, συνολικού ύψους 312 εκατ. ευρώ, η οποία το Παρακαθηκών κατά 29 εκατ. ευρώ. H συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει άμεσα στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους δημάρχους, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δώσει περισσότερα, εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τηρήσει τον προϋπολογισμό» και αυτό που κάνει τώρα είναι η «πιστή τήρησή» του.
Αναφορικά με τα 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ, είπε πως θα προσπαθήσει να τα δώσει μαζί με τα τακτικά έσοδα των δήμων (ΚΑΠ). Σε αυτό, πάντως, είπε «ναι» και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Τα 35 εκατ. πρέπει να δίνονται εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκούνης: Άμεσα η ρύθμιση για τα δάνεια
Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Υπογράμμισε, όμως, «ό,τι είναι να γίνει πολύ πολύ γρήγορα...Εάν αυτή είναι η εξαγγελία κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα». Απαντώντας του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης του είπε: «Ο κ. Σταϊκούρας ήταν σαφής. Μπορείτε να το δείτε και στα Πρακτικά».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Χρ. Σταϊκούρας αγνωρίζοντας το «επείγον» του πράγματος είχε σημειώσει νωρίτερα πως δε θα περάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου