Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καμίνης: «Η Αθήνα κυβερνιόταν σαν σουλτανάτο!» Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Δημάρχου Αθηναίων

Διττό αποδείχθηκε το μήνυμα-νέο δόγμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργος Καμίνη, «Τέρμα στην ανοχή», κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου-Απολογισμό για τους 18 μήνες στο «τιμόνι» του δήμου:  ενώ αρχικά απευθύνθηκε προς την Πολιτεία και την κυβέρνηση, η πρώτη του «εφαρμογή» έγινε προς την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη.

Συγκεκριμένα, με αφορμή καταγγελία ότι όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου αλλά και πολλά δημοτικά κτήρια δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομίας(!!!) ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική Αρχή ότι λειτουργούσε ως κοτζαμπάσης και με τη λογική Σουλτανάτου. Αυτές είναι σουλτανικές απόψεις. Τι πίστευαν; Ότι εφ' όρου ζωής θα ήταν στην εξουσία», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, υπενθυμίζοντας ότι η πολεοδομία ανήκει στο δήμο.  Μάλιστα, προφανώς αναφερόμενος στη σκληρή κριτική που ασκεί ο πρώην δήμαρχος σε πολλές περιπτώσεις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θράσος περισσεύει. Απαιτείται στοιχειώδης σοβαρότητα».

Προηγουμένως, κατά την ομιλία του επί του απολογισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τονίσει  πως έχουν ήδη προχωρήσει οι διαχειριστικοί έλεγχοι σε όλα τα νομικά πρόσωπα, όπως η «Τεχνόπολις» και ο «Αθήνα 9,84», και έχουν γίνει οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες, όπου χρειάστηκε. «Δεν έχουμε όμως κατορθώσει να ολοκληρώσουμε το συνολικό διαχειριστικό έλεγχο στον κεντρικό δήμο λόγω των συνεχών ενστάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», προσέθεσε με νόημα.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά -θέλοντας να δείξει την κακοδιαχείριση από το Νικήτα Κακλαμάνη- πως εφέτος οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κόστισαν 200.000 ευρώ τόσο όσο στοίχισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο επί Κακλαμάνη. Ή ακόμα, όπως αποκάλυψε, η ιστοσελίδα κόστισε στο δήμο επί Κακλαμάνη ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ σήμερα τίποτε, καθώς τη διαχειρίζεται ο ίδιος ο δήμος με τους διαχειριστές του

Σύμφωνα με το Γ. Καμίνη ο δήμος που παρέλαβε δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση, ούτε διοικητικά, ούτε οργανωτικά ούτε, κυρίως, οικονομικά, την ώρα μάλιστα που «ζούσαν και βασίλευαν» απηρχαιωμένες δομές, διοικητικές στρεβλώσεις, αδιαφάνεια, σπατάλη, αδυναμία πρόβλεψης για αυτά που έρχονται.

«Στρωθήκαμε, λοιπόν, στη δουλειά, και εξαλείψαμε τη σπατάλη, χωρίς να σταματήσουμε να εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Εμείς κάναμε αυτό, που αν το είχε κάνει το κράτος, δεν θα είχε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας: να δίνουμε αυτά που χρωστάμε. Δυστυχώς όμως το κράτος, αντιμετωπίζει όχι μόνο εμάς, αλλά όλους τους δήμους, με όρους οικονομικής ασφυξίας», είπε.

Τέρμα η ανοχή σε Πολιτεία
Αναφορικά με την Πολιτεία και το «Τέρμα στην ανοχή» και σε αυτήν, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Οι πολίτες, όταν τους εξηγώ το βάθος και το εύρος των προβλημάτων, πολλές φορές μου λένε: "Γιατί δε βγαίνεις να τα πεις, γιατί δεν βγαίνεις να τα καταγγείλεις. Γιατί δε συγκρούεσαι δημοσίως;"» Η απάντηση του δημάρχου; «Δεν είναι αυτός ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Γιατί πρέπει να έχεις τη δύναμη να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης. Γιατί πιστεύω στην συνεργασία των θεσμών και όχι στην σύγκρουσή τους. Γιατί, εν τέλει, δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο βρίσκεις λύση στα προβλήματα».

Ωστόσο, όμως, επειδή η ανοχή και η καλή διάθεση για συνεννόηση έχουν και τα όριά τους, «ήρθε λοιπόν η ώρα να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση: η ανυπαρξία υποδομών αλλά και επεξεργασμένης πολιτικής στους τομείς της ασφάλειας και της πρόνοιας, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, δεν επιτρέπουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

Απαντώντας σε ερώτηση της aftodioikisi.gr,  μέχρι πού μπορεί να φτάσει η διεκδικητικότητά του, με το δεδομένο ότι δύο από τους εταίρους (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) τον στήριξαν στις εκλογές του 2010, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι δεν πάσχει από κομματικό δαλτονισμό και όπως απέδειξε στην προεκλογική περίοδο, οπότε και κατέβασε τις αφίσες όλων των κομμάτων, δεν τον ενδιαφέρει πιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Ο δήμος έχει χρέος να συνεργάζεται με την κεντρική κυβέρνηση και να διεκδικεί, και δε θα σταματήσω να διεκδικώ, υπογράμμισε. Να διεκδικώ και να κάνω εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, η οποία αν αποτύχει, τότε έχει αποτύχει και όλη η χώρα, σημείωσε.

Λειτουργία παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στους παιδικούς σταθμούς, δε θέλησε να πάρει άμεσα θέση για την έλλειψη συμβασιούχων και τις πληροφορίες που μιλούν για μείωσή τους το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να κλείσουν, σημείωσε όμως το εξής: πως στο Δήμο Αθηναίων οι παιδικοί θα λειτουργήσουν μέσω ΕΣΠΑ, και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να πάρει άλλα 500 παιδιά.

Κέντρα προένταξης τοξικομανών
Στον άμεσο προγραμματισμό του δήμου, περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρων προένταξης για τοξικοεξαρτώμενους. Πρόκειται για μονάδες που θα λειτουργούν ως προθάλαμος για τις κοινότητες απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ), οι οποίες «θα παίρνουν το χρήστη από το πεζοδρόμιο, θα τον ενημερώνουν και θα το βοηθούν, εξασφαλίζοντας την κατά το δυνατόν μείωση της βλάβης του χρήστη και τη διαφύλαξη της προσωπικής του αξιοπρέπειας».

Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης...
Ο τρέχον μήνας για το δήμαρχο Αθηναίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς αρχίζει να λειτουργεί ο Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το «super market των φτωχών», όπως έγραψε η aftodioikisi.gr. Για πρώτη φορά ένας συστηματοποιημένος μηχανισμός, με τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου, θα καταγράφει την προσφορά και τη ζήτηση και κατόπιν θα διανέμει κάθε αγαθό πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα, έως κουβέρτες και είδη ρουχισμού, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, και συνεχώς αυξάνονται (εδώ για τη βοήθεια του Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης προς το Βρεφοκομείο της Αθήνας).

Ο Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης, με τη συνδρομή και αρκετών εθελοντών. Και όπως είπε ο δήμαρχος, «στοχεύει, απαντώντας στην εντονότατη κοινωνική πίεση για δράσεις αλληλεγγύης, να καταστήσει το Δήμο Αθηναίων κόμβο, μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν και εκείνων που χρειάζονται, είτε είναι πρόσωπα είτε είναι κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις».

...και Ανάπτυξης
Η Αθήνα, σύμφωνα με το δήμαρχος της, σήμερα χρειάζεται  ολοκληρωμένες λύσεις. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότησή της. Με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, το «Αθήνα Ξανά», η πρωτεύουσα αυτονομείται και υλοποιεί για πρώτη φορά, και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή και καινοτόμο τομή για την αξιοποίηση και τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. «Η ευθύνη της διαχείρισης είναι δική μας, με την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου σε "Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων". Ο αρχικός προϋπολογισμός του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί στους εξής 5 άξονες :

  • Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
  • Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
  • Αναζωογόνηση (Regeneration) του αστικού ιστού,
  • Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
  • Διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του Προγράμματος».
Πέρα από τις δράσεις υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ώστε να ωριμάσει προς υλοποίηση ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους €1,5 δισ. για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 - 2020). Ήδη έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Ήδη εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Η Αθήνα θα γίνει πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, συνάμα πρωτεύουσα στην Ανάπτυξη. Θέλουμε η πρωτεύουσα να αποτελέσει ηγεμονικό παράδειγμα εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου