Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του επιμορφωτικού προγράμματος "Ανοιχτή Πολιτεία"

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Ινστιτούτο Εργασίας και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προχώρησε στην διεξαγωγή της δράσης με τίτλο: «Διαπολιτισμική επιμόρφωση του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα».

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για το οποίο η Δημοτική Αστυνομία κλήθηκε να εκπαιδευτεί εν τω μέσω πολύ δύσκολων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος πολιτικής και επικοινωνιακής προτεραιότητας.

Σε αυτήν τη δράση, η οποία είχε προαιρετικό χαρακτήρα, πήρε μέρος το 18% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού της Δημοτικής Αστυνομίας, ποσοστό πολύ υψηλό σε σχέση με τις μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσες εκπαιδεύσεις σε αυτήν.

Τα αποτελέσματα από την διεξαγωγή της Δράσης αυτής, όπως προέκυψαν από την συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους των συντελεστών του προγράμματος ο επιστημονικός υπεύθυνος επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος και εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, καταγράφουν ετερόκλητη υπηρεσιακή νοοτροπία μεταξύ Δημοτικών Αστυνομικών που ανήκουν σε διαφορετικούς Δήμους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διαφορετικά προβλήματα ανάλογα με τον Δήμο όπου δραστηριοποιείται αλλά και στη συνολικότερη πολιτική αντίληψη της εκάστοτε δημοτικής αρχής απέναντι στον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η στάση των Δημοτικών Αστυνομικών του Δήμου Αθηναίων απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα απορρέει από το συγκριτικό υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο αλλά εξ αντικειμένου επηρεάζεται από την συνολική κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού που παρουσιάζεται στο Δήμο. Οι δημοτικοί αστυνομικοί πάντως φανέρωσαν θετική διάθεσή απέναντι στην επιμόρφωση για το συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό φάνηκε από τις δικές τους αξιολογήσεις απέναντι στο πρόγραμμα.


Στόχος μας είναι η ύπαρξη συνέχειας της Δράσης αυτής ή άλλων συναφών Δράσεων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω και βαθύτερη επιμόρφωση των Δημοτικών Αστυνομικών προκειμένου να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα την επικοινωνία με όλους τους ανθρώπους τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων, δημότες και μη. 

Πηγή: lifo, http://dimastin.blogspot.gr/2012/07/blog-post_09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου