Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θετικός απολογισμός για το Silver Alert Hellas

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σωτήρια για τους ηλικιωμένους που αγνοούνται

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας για το Silver Alert Hellas, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που έχει ενεργοποιήσει για την Ελλάδα η μη κυβερνητική οργάνωση Γραμμή Ζωής.

Από την 12/04/2011, πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος, μέχρι την 30/04/2012 ενεργοποιήθηκαν 61 Silver Alerts και έχουν εντοπισθεί 47 εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι 28 βρέθηκαν σώοι και οι υπόλοιποι 19 θανόντες.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν 130 ηλικιωμένοι λίγο πριν εκδοθεί Silver Alert, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αντίστροφη λειτουργία του.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι την έναρξη του προγράμματος, γινόταν μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.

Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή νόσο Alzheimer, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Ο ετήσιος απολογισμός (Απρίλιος 2011-Απρίλιος 2012), τεκμηριώνει παράλληλα και αναμφισβήτητα την ανάγκη αντίστροφης λειτουργίας του Silver Alert για την εύρεση του οικογενειακού περιβάλλοντος ηλικιωμένων που είναι αγνώστων στοιχείων, πάσχουν από γεροντική άνοια και συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί συμπτωματικά από δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία κ.α.) και απλούς πολίτες.

Το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας, εκατοντάδες εθελοντές αναζήτησης, εθελοντές στην Εθνική Γραμμή SOS 10-65, συνεργάτες διαδικτύου και ενεργούς πολίτες, αλλά και χάρις στην αμέριστη χορηγική συμπαράσταση αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου