Κυριακή 27 Μαΐου 2012

H «οδύσσεια» μιας κλήσης: Η διαδρομή από το παρμπρίζ μέχρι το ταμείο διαρκεί χρόνια

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ο Γ. Σ. έχει στο συρτάρι πάνω από δέκα απλήρωτες κλήσεις, μερικές από το 2004. «Θα κληθεί να τις πληρώσει και μάλιστα προσαυξημένες» βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, καθώς παραγράφονται μόνο μετά παρέλευση εικοσαετίας. Απλώς το σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέσω των δήμων, είναι τόσο αργό που πρακτικά καταλήγει να μην είναι αποδοτικό.

Ενδεικτικά, από το 1992 έως το 2010 μέσω εφαρμογής των διαφόρων συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να έχει εισπράξει από πρόστιμα περίπου 18 εκατ. ευρώ συνολικά. Ωστόσο, πρακτικά έχουν εισπραχθεί μόλις 500.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που το χαρτάκι της δημοτικής αστυνομίας που αναγράφει την παράβαση τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου έως τη μέρα που το οφειλόμενο ποσό θα καταλήξει στα ταμεία του δήμου μπορεί να μεσολαβήσουν χρόνια. Εφόσον ο οφειλέτης δεν προσέλθει στον δήμο είτε εντός των δέκα ημερών (οπότε το πρόστιμο μειώνεται στο 1/2), είτε εντός 20 ημερών, που επιβάλλεται από τον νόμο η αποπληρωμή του προστίμου, ξεκινάει μια γραφειοκρατική οδύσσεια. Αρχικά αναζητείται ο ιδιοκτήτης του οχήματος μέσω του υπουργείου Μεταφορών. «Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μήνες γιατί συχνά υπάρχουν δυσκολίες στην ταυτοποίηση των στοιχείων του οχήματος με συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει γίνει μεταβίβαση και να μην έχει δηλωθεί» τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης κ. Χασδάι Καπόν. Εφόσον το πρόστιμο τελικά βεβαιωθεί αποστέλλεται ταχυδρομικά ειδοποίηση στον κάτοχo που καλείται να την τακτοποιήσει εντός τριμήνου.

Μετά την παρέλευσή του, η κλήση από τον δήμο αποστέλλεται στην αρμόδια εφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται η διαδικασία προσαύξησης του οφειλόμενου ποσού. Πρόκειται για ένα ακόμα δύσκολο γραφειοκρατικό στοίχημα, αφού η κλήση πρέπει να σταλεί από τον δήμο που πραγματοποιήθηκε η παράβαση στην εφορία όπου ανήκει ο παραβάτης. Υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν τα σχετικά στοιχεία από το υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλές κλήσεις να χάνονται στον δρόμο. Ωστόσο δεν διαγράφονται, αφού παραμένουν καταγεγραμμένες στο ηλεκτρονικό σύστημα των δήμων.

Πρακτικά ο δήμος εισπράττει άμεσα ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τις κλήσεις που «κόπηκαν». Για το 2010 η δημοτική αστυνομία στην Αθήνα πραγματοποίησε 379.750 πράξεις επιβολής προστίμου και για το 2011, 514.295 (πρόστιμα από 20 - 150 ευρώ). Ωστόσο, τα έσοδα θα έρθουν πολύ αργότερα. Το 2011 βεβαιώθηκαν (έγινε ταυτοποίηση στοιχείων) πρόστιμα ύψους 14,5 εκατ. ευρώ κυρίως παρελθόντων ετών και εισπράχθηκε το 80% του ποσού. Ωστόσο, το πόσο αναποτελεσματικό είναι το σύστημα φαίνεται από τα στοιχεία του 2010. Σύμφωνα με τον δήμο, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 13 εκατ. αλλά εισπράχθηκε μόνο 1,1 εκατ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου