Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ρόδος: Ατασθαλίες μεγέθους σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη δημ. αστυνομικών - Κατηγορούμενη και τέως διευθύντρια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Μεγάλο θόρυβο στους κόλπους της δημοτικής αρχής, παρά τις προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι αλλά και να μην διαρρεύσουν τα αποτελέσματα μιας άκρως αποκαλυπτικής διοικητικής έρευνας, έχουν προκαλέσει επίσημες διαπιστώσεις για «παρατράγουδα» μεγέθους στις διαδικασίες πρόσληψης δημοτικών αστυνόμων στο νησί!

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που επεξεργάζονται οι δικαστικές αρχές και η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου μετά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λευτέρη Αυγερινού φέρεται να έχει προκύψει ότι στους 100 δημοτικούς αστυνόμους ένα 10% περίπου έχει προσληφθεί κάνοντας χρήση ψευδών βεβαιώσεων και πλαστών πιστοποιητικών (!!!) ενώ εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να υπήρξε εύνοια σε ορισμένους από επιτροπές αξιολόγησης και των φυσικών τους ικανοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα...
Την περασμένη εβδομάδα και ενώ ξεκίνησε η κυρία ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση της πρόσληψης τριών δημοτικών αστυνόμων το έτος 2005, που έκαναν χρήση πλαστών απολυτηρίων λυκείου, παραδόθηκε αρμοδίως στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά η Ε.Δ.Ε. που διενήργησε ο κ. Αυγερινού.

Σκοπός της Ε.Δ.Ε. ήταν να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικώς διωκόμενων αδικημάτων από δημοτικούς αστυνόμους που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών για την πρόσληψή τους, στα πλαίσια διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το έτος 2005. Η παραγγελία του δημάρχου έγινε με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διάπραξη αξιόλογων ποινικά πράξεων από μόνιμους υπαλλήλους ειδικότητας ειδικού ένστολου προσωπικού.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε ήδη προχωρήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή ζημία άνω των 15.000 ¤ κατά συρροή και της χρήσης πλαστού εγγράφου κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή ζημία άνω των 15.000 ¤ κατά συρροή.

Απολογούμενοι στην υπόθεση ήταν τρεις δημοτικοί αστυνόμοι και ένας δημόσιος λειτουργός.
Όπως έγραψε η "δ", στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε υπήρξε ήδη μια ομολογία από δημοτικό αστυνόμο που έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου λυκείου για να εξασφαλίσει περισσότερα μόρια ενώ ακόμη δύο συνάδελφοί του δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη πλαστών απολυτηρίων στους φακέλους τους. Ο ένας μάλιστα υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως η πρόσληψή του με βάση τα μόρια που συγκέντρωνε ήταν σίγουρη και δεν είχε λόγο να πλαστογραφήσει το απολυτήριό του.

Ισχυρίζονται δε ότι η πράξη που φέρονται να τέλεσαν δεν είναι πλαστογραφία αλλά πλαστογραφία πιστοποιητικών της οποίας έχει παραγραφεί το αξιόποινο.

Εν πάση περιπτώσει πέραν των τριών πλαστών απολυτηρίων από την έρευνα του κ. Αυγερινού, που συμπίπτει με τις διαπιστώσεις του κ. Ανακριτή, προέκυψε ότι ο αριθμός των πλαστών δικαιολογητικών είναι πολύ μεγαλύτερος...

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "δ" ενώπιον του κ. Ανακριτή έχουν κληθεί σε απολογία 6 δημοτικοί αστυνόμοι.

Φέρεται να έχει προκύψει συγκεκριμένα από την αντιπαραβολή και έλεγχο της εγκυρότητας πιστοποιητικών που υπάρχουν στους φακέλους των δημοτικών αστυνόμων ότι πέραν των τριών πλαστών απολυτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν, έγινε χρήση δύο πλαστών πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και συγκεκριμένα πιστοποιητικών γνώσεως της Αγγλικής σε ανώτερη βαθμίδα αλλά και χρήση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας οι οποίες έφεραν πλαστές ημερομηνίες εκδόσεως.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε τρεις περιπτώσεις δημοτικών αστυνόμων διαπιστώθηκε ότι υπέβαλαν προς αξιολόγηση στα πλαίσια του διαγωνισμού για την πρόσληψή τους βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας οι οποίες είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2005 όταν η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών είχε εκπνεύσει από το Νοέμβριο του 2004. Προκειμένου να καλυφθεί δε το εκπρόθεσμο της υποβολής των βεβαιώσεων φέρονται να παραποίησαν την ημερομηνία έκδοσης των βεβαιώσεων με προγενέστερη.

Το εξωφρενικό είναι μάλιστα ότι έχει κριθεί δικαστικώς μετά από προσφυγή άλλου δημοτικού αστυνόμου που είχε παραληφθεί από την κατάσταση των επιτυχόντων του διαγωνισμού ότι δεν ήταν απαραίτητη καν η εμπρόθεσμη υποβολή της βεβαιώσεως μονίμου κατοικίας.

Ο συγκεκριμένος δημοτικός αστυνόμος δεν είχε συμπεριληφθεί στους επιτυχόντες του διαγωνισμού επειδή δεν είχε υποβάλει τη συγκεκριμένη βεβαίωση στην προθεσμία που είχε ταχθεί από την προκήρυξη.

Θυμίζουμε ότι η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε με μια ανώνυμη επιστολή με την οποία καταγγέλθηκε δημόσιος λειτουργός σε υπηρεσία αυξημένης ευθύνης για μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό.

Από την έρευνα που έχει διενεργηθεί έχουν προκύψει ωστόσο υπόνοιες για ατασθαλίες και από άλλους.

Η έρευνα για τις προσλήψεις δημοτικών αστυνόμων δεν έχει περιοριστεί όμως στον ως άνω διαγωνισμό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κι άλλη μετά από αναφορά κατά παντός υπευθύνου της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πλήρωση 37 θέσεων ένστολου προσωπικού σε πρώην δήμους της Ρόδου το 2009 για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων.

Η αναφορά έχει υποβληθεί από τρεις υποψήφιους δημοτικούς αστυνόμους που κατήγγειλαν μεθοδεύσεις στη διαμόρφωση της κατάταξης εκείνων που κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια για τους πρώην Δήμους Αφάντου, Λινδίων και Πεταλούδων.

Ισχυρίζονται ότι η επιτροπή έδινε απλόχερα σε όσους δεν κατάφερναν να πετύχουν τις απαιτούμενες επιδόσεις, την ευκαιρία να δοκιμασθούν εκ νέου και πέραν από τις επιτρεπόμενες τρεις προσπάθειες, ξανά και ξανά, μέχρι να επιτύχουν φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση μιας υποψήφιας που διαγωνίστηκε στο ίδιο άθλημα 8 φορές.

Καταγγέλλουν παραπέρα μεθοδεύσεις στην καταγραφή των επιδόσεων των υποψηφίων στα αγωνίσματα του δρόμου στα 1000 μέτρα, στη ρίψη σφαίρας αλλά και στο άλμα εις μήκος.

Πέραν τούτου ο πρώτος εκ των μηνυτών διατείνεται ότι συμμετείχε παρατύπως στη διαδικασία διότι δεν πληροί την προϋπόθεση της προκήρυξης που προβλέπει ότι οι προκριθέντες σε επόμενη φάση του διαγωνισμού πρέπει να έχουν ύψος 1,70 μέτρα άτομο το οποίο έχει μικρότερο ύψος.

Τονίζει δε ότι όταν με εισαγγελική παραγγελία ζητήθηκε η επαναμέτρηση του ύψους του από την επιτροπή, τα μέλη αυτής δεν προχώρησαν σε αυτήν (!!!) και απέρριψαν αίτηση θεραπείας του με επίκληση του ύψους που αναγράφεται στην ταυτότητά του (!!!) το οποίο όπως διατείνεται δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό.

Επισημαίνεται δε ότι αν η προκήρυξη ήθελε τους υποψήφιους να προσκομίζουν τις ταυτότητές τους για να αποδεικνύουν το ύψος τους τότε δεν θα είχε ως όρο την μέτρησή τους από την επιτροπή χωρίς παπούτσια. Επισημαίνει ακόμη ότι η αναγραφή του ύψους στην αστυνομική ταυτότητα ενός προσώπου δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλές στοιχείο για το πραγματικό του ύψους.

Πηγή: Δημοκρατική (μετά από ανάγνωση στο ειδησεογραφικό ιστολόγιο της υπηρεσίας)

Προθεσμία πήρε η τέως διευθύντρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου πήρε χθες από τον ανακριτή Ρόδου η κ. Ρ.Μ. [Σημ.: στο αρχικό κείμενο αναγράφεται το ονοματεπώνυμό της] η οποία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη πρόσληψη τεσσάρων δημοτικών αστυνόμων.

Όπως είναι γνωστό, η κ. Ρ.Μ. επρόκειτο να απολογηθεί χθες ωστόσο δια μέσου του δικηγόρου της κ. Στέλιου Αλεξανδρή ζήτησε και πήρε προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να προηγηθούν, αρχής γενομένης από σήμερα, οι απολογίες των τεσσάρων δημοτικών αστυνόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ρ.Μ που αρνείται τα όσα της καταλογίζονται, επισημαίνει πως όχι μόνο ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση αλλά δεν γνωρίζει καν τους ανθρώπους αυτούς που κατηγορούνται ότι παραποίησαν το απολυτήρια λυκείου τους προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν περισσότερα μόρια και να προσληφθούν στη δημοτική αστυνομία.

Η κ. Ρ.Μ. κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος άνω των 30.000 ευρώ αλλά και των 120.000 ευρώ, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Ρ.Μ. ως διευθύντρια του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκάλεσε το 2005, ένα εκ των υποψηφίων για τη θέση να παραποιήσει (πλαστογραφήσει) το απολυτήριο λυκείου του και από 11 και 8/11 που ήταν ο γενικός βαθμός του να γίνει 17 και 8/11.

Μάλιστα ο 36χρονος «διαμόρφωσε» ανάλογα και τους βαθμούς των μαθημάτων ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με το γενικό σύνολο, προκειμένου να μοριοδοτηθεί ευμενέστερα έναντι άλλων υποψηφίων για την ίδια θέση.

Πηγή: Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου