Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση προς ΟΤΑ: Μέχρι 9 Μαΐου κατάρτιση ενοποιημένων προϋπολογισμών 2013-2016

Υποχρεωμένοι από το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταρτίσουν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών έχει εκδώσει οδηγία προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οποία περιγράφονται τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την κατάρτιση των προγραμμάτων δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 – 2016, τα οποία πρέπει να καταθέσουν μέχρι την Τετάρτη 9 Μαΐου.  

Υποχρέωση κατάρτισης τέτοιων προγραμμάτων έχουν όλοι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία περιλαμβάνονται στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Το πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 θα πρέπει να περιλαμβάνει την περιγραφή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2010-2011),  καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για  το 2012, 2013 και τα τρία επόμενα έτη 2014-2016.

Για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία οι υπόχρεοι φορείς είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν ειδικές φόρμες και να τις αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο στη συνέχεια θα ομαδοποιήσει τα στοιχεία σε ενοποιημένο πίνακα και θα τον αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών.  Η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων περιγράφεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αποστείλει το Υπουργείο. Οικονομικών. Η διαδικασία συμπλήρωσης της φόρμας θα πραγματοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων βημάτων τα οποία περιγράφονται παρακάτω:

Βήμα 1ο : Συμπλήρωση προηγούμενων ετών – Έτος βάσης
Οι φορείς συμπληρώνουν τους πίνακες με τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2010 και 2011 σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται στην ειδική στήλη με τους κωδικούς του προϋπολογισμού. Αν δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για το έτος 2011, η στήλη συμπληρώνεται βάσει εκτίμησης. Σημειώνεται ότι ως βάση για τις προβολές των εσόδων – εξόδων για το διάστημα 2012-2016 θα ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία του 2011 και όχι τα προϋπολογιστικά του 2012. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα για το έτος 2012 είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί ο πίνακας με ποσά που ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματική εφαρμογή του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των εσόδων και δαπανών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Βήμα 2ο : Μακροοικονομικές προβλέψεις
Κατά το μέρος που κάποια από τα στοιχεία των εσόδων-εξόδων για την περίοδο 2012-2016, εξαρτώνται από την εξέλιξη των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, (π.χ. συνολική ζήτηση, ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός, ανεργία σε σχέση με συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων και δαπανών) τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα ώστε να ενσωματώσουν τις προβλέψεις αυτές.

Βήμα 3ο : Δημοσιονομικές παρεμβάσεις
Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα παραπάνω βήματα θα πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις (που αφορούν την Αυτοδιοίκηση) που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχουν θεσπισθεί ή εφαρμοστεί μέχρι 30/3/2012 και περιλαμβάνονται σε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφισθεί από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα στο Κοινοβούλιο. Επισυνάπτεται ειδικό παράρτημα με την απαρίθμηση και ποσοτικοποίηση όλων των παρεμβάσεων.

Βήμα 4ο : Καταγραφή ανεξόφλητων υποχρεώσεων
Συμπληρώνεται η τελευταία γραμμή του πίνακα με τα στοιχεία των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τα έτη 2010 και 2011 καθώς και προβλέψεις για τα έτη 2013-2016. Διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό συμπληρώνεται από τους φορείς στα μηνιαία δελτία που υποβάλλουν και προκύπτει από το πεδίο «5.Εκκρεμείς Υποχρεώσεις ».

Αποστολή πινάκων στο Υπουργείο Εσωτερικών
Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας ο πίνακας θεωρείται οριστικοποιημένος και υπογράφεται από το Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη ή Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου, αντίστοιχα για τον κάθε φορέα καθώς και από τον αρμόδιο προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του φορέα προκειμένου να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι πίνακες θα αποσταλούν ταχυδρομικά με έγγραφο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  oikonomika.ota1@ypes.gr μέχρι την Τετάρτη 9 Μάιου 2012.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση για την κατάρτιση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους υπαλλήλους της Δ/νσης Οικονομικών Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών,  Β.Λαμπρακάκη (τηλ.213 1364817) και Ε.Ε.Τσαμίλη (213 1364841).

Το σχετικό έγγραφο έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) στη διαδρομή Το Υπουργείο/Εγκύκλιοι-Αποφάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου