Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αποθήκη-μαμούθ στη Σωκράτους - Επιασαν λαθρέμπορους επ' αυτοφώρω

Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας έφερε στο φως κρυφή αποθήκη 300 τετραγωνικών μέτρων με πάνω από 30000 ζεγαύρια παπούτσια, απομομήσεις προϊόντων γνωστής φίρμας αθλητικών ειδών

Χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού κρυμμένα σε αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψαν οι αστυνομικές Αρχές. Περισσότερα από 30.000 κομμάτια, απομιμήσεις -κυρίως- αθλητικών παπουτσιών γνωστής μάρκας κατασχέθηκαν από τους ειδικούς, κατά την έφοδο σε αποθήκη στην οδό Μενάνδρου 21, στην Ομόνοια.

Η αστυνομία έπιασε τους λαθρέμπορους επί το έργον, την ώρα που μία τριαξονική νταλίκα γεμάτη προϊόντα ασιατικής προέλευσης ξεφόρτωνε τα «μαϊμού» προϊόντα. Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, οι ειδικοί έμειναν άναυδοι μπροστά στην ποσότητα των προϊόντων που εντόπισαν στην 300 τετραγωνικών μέτρων αποθήκη...

Τα προϊόντα ήταν ασιατικής προέλευσης και πρόκειται κυρίως για παπούτσια, ενώ υπολογίζεται ότι στο σημείο υπήρχαν πλέον των 30.000 ζευγαριών.

Στοιχεία
Τα προϊόντα ήταν ασιατικής προέλευσης και επρόκειτο κυρίως για παπούτσια
Τα προϊόντα ήταν ασιατικής προέλευσης και επρόκειτο κυρίως για παπούτσια

Πρόκειται για ένα ακόμη «πλήγμα» στη διακίνηση των προϊόντων που πλήττουν το εμπόριο. 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το έτος 2011, 21.849 αστυνομικοί διατέθηκαν στη συγκρότηση των μεικτών κλιμακίων ελέγχων αντιμετώπισης του παρεμπορίου.
Επιασαν λαθρέμπορους επ' αυτοφώρω
Κατά τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκαν σε 22.295 περιπτώσεις 137.815 είδη ρουχισμού, 32.383 οπτικά, 98.419 CD - DVD και 511.236 λοιπά είδη. Ειδικότερα, για την αποκάλυψη των προϊόντων-μαϊμού στην περιοχή της Αττικής, κάθε μέρα απασχολούνται αποκλειστικά 81 αστυνομικοί, που συμμετέχουν στα μεικτά κλιμάκια ελέγχων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Παρά τις βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου κατά τα τελευταία χρόνια και την ενίσχυση της ελεγκτικής διαδικασίας, κοινή παραμένει η διαπίστωση ότι το παραεμπόριο δεν έχει αντιμετωπιστεί, με συνέπεια, το ένα στα τρία ευρώ που ξοδεύουν οι καταναλωτές να καταλήγει σε αυτό. Την ίδια στιγμή, έλεγχοι της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν έκρηξη του παραεμπορίου λόγω ύφεσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται αποτελέσματα ερευνών ότι το παραεμπόριο στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 30-40% του συνολικού εμπορίου και ο ετήσιος τζίρος του υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, γεγονός που αντιστοιχεί σε φοροδιαφυγή της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες εσόδων ΦΠΑ ακόμη 1 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΣΠ).

Στις παραπάνω απώλειες εσόδων για την ελληνική οικονομία μπορούν να προστεθούν διαφυγόντες δασμοί, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και χαμένες θέσεις εργασίας.
  • 5 δισ. € υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος του παράνομου εμπορίου
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου