Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Για τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη δημοτική αστυνομία κάνει λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αναστάσιος Γιαννίτσης, απαντώντας στην με αρ. 6597/13-3-2012 ερώτηση της Βουλευτή Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρίας Κυριακοπούλου, σε σχέση με την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέφερε ότι συγκροτείται άτυπη ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη Δημοτική Αστυνομία.

Η απάντηση του κ. Γιαννίτση, αφορά σε αίτημα που κατέθεσε με την Ερώτησή της η Μαρία Κυριακοπούλου, με το οποίο ζήτησε την επαρκή στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας σε Δήμους άνω των 200.000 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Πατρέων, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν μετά τις συνενώσεις του «Καλλικράτη».

Ο κ. Γιαννίτσης στην απάντησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Όπως ρητά ορίζεται στις περιπτώσεις 8 και 9 της παρ. 1 του αρ. 1του ν. 3731/2008, ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, στην κυκλοφορία των τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση, καθώς και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ασκείται παράλληλα από τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Συνεπώς, απαιτείται συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικά οι προαναφερόμενες αρμοδιότητες.

Για τις λοιπές αρμοδιότητες, δεδομένης της νέας πραγματικότητας που προέκυψε με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της σύνδεσης της άσκησης του αριθμού των ασκούμενων αρμοδιοτήτων με το προσωπικό που στελεχώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σας γνωρίζουμε τέλος, ότι συγκροτείται άτυπη ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη Δημοτική Αστυνομία.»

Δείτε τη σχετική ερώτηση, αλλά και την απάντηση του Υπουργού, στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Σχόλιο: Παρόμοια απάντηση έχει δώσει ο Υπουργός Εσωτερικών σύμφωνα με δημοσιεύματα και στο βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκο Τσούκαλη, διαβάστε π.χ. εδώ. Εντοπίσαμε με καθυστέρηση τη σχετική αναφορά και στην ιστοσελίδα της Βουλής.

2 σχόλια:

  1. Ποιος συμμετέχει για εμάς σε αυτή την άτυπη ομάδα εργασίας;

    Η Ποε-οτά έχει ενημερωθεί, συμμετέχει;

    Η Αθήνα ή Θεσ/κη έχει ενημερωθεί, συμμετέχει;

    Οι γνωστοί συνδικαλιστές του Πειραιά θα είναι πάλι και μετά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε;

    Ρωτήστε την Ποε-οτά να ρωτήσει τον Υπουργό να δούμε ποιος συμμετέχει για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ρωτήθηκε και έχει άγνοια, ενώ το ΣΔΑΑ ουδέποτε έχει ενημερωθεί. Αναμένουμε περαιτέρω πληροφόρηση, είχαμε ήδη θέσει σχετικό ερώτημα πριν την αναφορά από τον ίδιο τον υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή