Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Πορεία δημάρχων: Πάνω από 140 εκατ. ευρώ στους προεκλογικούς ΚΑΠ

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη είχε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, η οποία νωρίτερα πραγματοποίησε γενική συνέλευση και πορεία διαμαρτυρίας για τα δεινά οικονομικά της Αυτοδιοίκησης προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.

Όπως είπε στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ο υπουργός, αφού επικοινώνησε μπροστά της με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους τα... προεκλογικά 300 εκατ. ευρώ είναι νομικά κατοχυρωμένα, με αποτέλεσμα η επόμενη δόση των ΚΑΠ προς τους δήμους να είναι αυξημένη και αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 145 εκατ. ευρώ, ήταν θα δοθούν 2,3 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα 131 εκατ. ευρώ τα οποία δίνονταν πέρυσι από τις περιφέρειες, αλλά φέτος δίδονται μέσω ΚΑΠ από τους δήμους, θα ψάξει να βρει σε ποιον κωδικό του Προϋπολογισμού είναι, ώστε να αποδοθούν άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί στους δήμους. Τέλος, για τα παρακρατηθέντα, η απάντηση του υπουργού ήταν σαφής: «Δεν υπάρχουν χρήματα». Και ό,τι γίνει; Μετά τις εκλογές...

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Επισκεφθήκαμε τον υπουργό και του θέσαμε τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι οι δήμοι έχουν συνεισφέρει στη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τώρα με περικοπές πόρων πάνω από 50%. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο ότι αν υπήρχε η ίδια λογική για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τότε η χώρα μας θα είχε προ πολλού πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα. Εξηγήσαμε λοιπόν ότι οι περικοπές δεν μπορούν να συνεχιστούν, θα καταρρεύσει το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες αυτήν την δύσκολη περίοδο.
Ζητήσαμε από τον υπουργό να γίνει πράξη η δέσμευση να αποδοθούν τα επιπλέον 450 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή μας τον Γενάρη. Ο υπουργός απάντησε ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς μπορεί να δώσει 300 εκ. ευρώ επιπλέον και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκ. ευρώ. Αυτό είναι ένα καταρχήν θετικό, αλλά για μας παραμένει ως κόκκινη γραμμή η διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ. Δεύτερον, ζητήσαμε την καταβολή της δόσης των 213 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση, αλλά δεν είχαμε κάποια θετική απάντηση, γιατί όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους. Τρίτον, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός μας είπε ότι η ρύθμιση αυτή κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει μετά τις εκλογές. Είναι κάτι που μας αφορά και που εμείς θέλουμε πάρα πολύ να προχωρήσει.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε αμετακίνητοι από το αίτημά μας για τη διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ, που είναι δέσμευση και είναι το ελάχιστο για να μην καταρρεύσουν οι δήμοι, να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια πρωτοφανή μείωση των πόρων της - λειτουργικών και επενδυτικών - που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 50%.
Την ίδια στιγμή οι δήμοι δίνουν καθημερινά αιματηρό αγώνα, με ό,τι μέσα διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν στους συμπολίτες μας, που βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης, υπηρεσίες αλληλεγγύης, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των πόλεων και των χωριών μας,
Ωστόσο τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί.
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής οργάνωσης του Κράτους, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του. Είναι ξεκάθαρο πως το Ελληνικό Κράτος δε μπορεί να λειτουργεί με ένα ξεπερασμένο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας του 21ου αιώνα.
Εάν θέλουμε να βγει η Χώρα από αυτή την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.
Είναι η ώρα της Αποκέντρωσης, είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης.
Οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Την ίδια στιγμή για τις νέες μειώσεις δαπανών ύψους 11,6 δις € για τη διετία 2013 - 2014, ορισμένοι εκτός τόπου και χρόνου φέρονται να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξαρχής έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και σε όλες τις φάσεις της δεινής κρίσης που περνά η χώρα μας ότι αναγνωρίζει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση και για αυτό ζητά το αυτονόητο: Να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να ανακάμψει από την κρίση.
Για αυτό η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η σημερινή ή η επόμενη Κυβέρνηση οφείλει άμεσα και έμπρακτα να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.
Προς τούτο απαιτεί:
  1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.
  2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.
  3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
  4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
  5. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
  6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
  7. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
  8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
  9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
  10. Ιεραρχική απεμπλοκή - απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.
  11. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
  12. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012
Η ΚΕΔΕ τονίζει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμο και αναγκαίο να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Καλεί τη σημερινή και αυριανή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός, η κοινωνία και οι πόλεις μας σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία μας σε αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου