Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Σύστημα TETRA για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Την ανάπτυξη ενός ασύρματου δικτύου στην Κρήτη, για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας του νησιού, και για την περισσότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφικών φαινομένων προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης. Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι εξασφαλισμένη από eυρωπαϊκά κονδύλια και το ασύρματο δίκτυο πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός του 2012.

Το θέμα για την ανάπτυξη του στο νησί συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο. Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη Γιάννης Τζανοκωστάκης, η εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου κρίνεται αναγκαία γιατί:

Σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών και κρίσεων η κινητή και σταθερή τηλεφωνία αποδεδειγμένα υπερφορτίζονται και δυσλειτουργούν

Υπάρχει υπερφόρτωση του υφιστάμενου ασύρματου δικτύου των Υπηρεσιών τοπικά κατά την παράλληλη διαχείριση συμβάντων.
Πλήρης αδυναμία ασύρματης επικοινωνίας του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων με δήμους - περιφερειακές ενότητες χωρίς τη συνδρομή των Ραδιοερασιτεχνών.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και μετά από συγκριτική αξιολόγηση άλλων συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας (αυτόνομο ραδιο-δίκτυο, δορυφορικό σύστημα) προτάθηκε η ανάπτυξη του ασύρματου συστήματος επικοινωνιών «TETRA του ΟΤΕ» χωροταξικά σε όλη την Κρήτη, και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες επικοινωνίας του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της Κρήτης (αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια, δήμοι).

Η εφαρμογή του συστήματος TETRA θα εξασφαλίσει τις επικοινωνίες ανάμεσα στους παραπάνω φορείς Πολιτικής Προστασίας στο κρίσιμο στάδιο της επείγουσας ανάγκης προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο όταν δε λειτουργεί κανένα άλλο μέσο επικοινωνίας (σταθερή και κινητή τηλεφωνία).

Από τη λειτουργία του συστήματος TETRA θα ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού της Κρήτης αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται και διαμένουν στο νησί.

Επιπλέον, θα εξυπηρετεί τις επικοινωνίες με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους επιχειρησιακούς φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό Σώμα, Στρατός), όπως επίσης και τις επικοινωνίες ξένων αποστολών σε περίπτωση διεθνούς συνδρομής Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/perifereia_kritis/18562

Σχόλιο: Να ενταχθούν οι ραδιοεπικοινωνίες της δημοτικής αστυνομίας σε ένα τέτοιο σύστημα, έστω υπό τη σκέπη της Περιφέρειας δεν είναι εφικτό; Κάποιες συζητήσεις παλαιότερα για χορήγηση συσκευών TETRA από την ΕΛ.ΑΣ. θα μάθουμε γιατί δεν υλοποιήθηκαν; Το πρόβλημα με τους ασυρμάτους στη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς μεγάλος αριθμός τους είναι παροπλισμένος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, και έχουμε πλέον και τις καθημερινές παρεμβολές από τρίτους στη συχνότητα, χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος. Ένα από τα χρόνια προβλήματα της υπηρεσίας στο οποίο καλείται να βρει λύση η δημοτική αρχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου