Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ): Λουκέτο στους δήμους της Αττικής στις 27 Μαρτίου

Σε 4ωρο κλείσιμο των δήμων της Αττικής, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν την προσεχή Τρίτη 27 Μαρτίου οι δήμαρχοι των δήμων της Αττικής, αντιδρώντας στη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης. Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πέραν αυτού, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισε να προχωρήσει:


  • Στην έκδοση ενημερωτικού δελτίου της Ένωσης, που θα διανεμηθεί στους πολίτες από τους δήμους.
  • Να ενημερώσει για τις αποφάσεις των δημάρχων της Αττικής την ΚΕΔΕ και τις άλλες ΠΕΔ της χώρας.
  • Να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.
  • Να γίνει συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Να δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 13:00.
  • Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 14:00, νέα συνέλευση των δημάρχων της Αττικής.

Η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΑ, μεταξύ άλλων:

Συνεδρίασε σήμερα η Συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής, μετά από πρόσκληση του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με θέμα τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν τόσο από την εισήγηση του προέδρου Νίκου Σαράντη όσο και από τον μεγάλο αριθμό των δημάρχων που πήραν το λόγο ήταν:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου. ηΗ Η συνολική χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 2,5 δισ. το 2012!

Αυτό συμβαίνει ενώ οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες υπηρεσίες και λειτουργίες κρίσιμες για την καθημερινότητα των δημοτών, από την καθαριότητα μέχρι τα τεχνικά συνεργεία και από τα ΚΑΠΗ μέχρι τη συντήρηση των σχολείων.

Επίσης, η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υλοποιώντας σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μετά το πάγωμα των προσλήψεων και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Όμως, παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις, με έκπληξη και αγανάκτηση οι Δήμαρχοι είδαν πριν λίγες μέρες την κρατική χρηματοδότηση για το μήνα Μάρτιο να είναι μειωμένη κατά ένα επιπλέον 15%.

Ενώ την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο αβέβαιη η απόδοση στους δήμους των 450 εκατομμυρίων Ευρώ που από λάθος σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2012.

Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές υποχρεώσεις τους, να διακοπεί η λειτουργία των σημαντικών υπηρεσιών που παρέχουν στους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου