Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση Σ.Δ.Α.Θ. για τη νέα επίθεση και τραυματισμό συναδέλφου στη Θεσσαλονίκη

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τη νέα επίθεση που δέχτηκαν συνάδελφοί μας την Πέμπτη 15/03/2012, κατά την ενάσκηση της αρμοδιότητας του ελέγχου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, στη Λαϊκή Αγορά επί της οδού Μπότσαρη Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχων-κατασχέσεων που διενεργούσαν συνάδελφοι σε παράνομους αλλοδαπούς μικροπωλητές, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από διερχόμενους, που κατά δήλωσή τους ήταν αλλοδαπής καταγωγής και πρόσκειντο στον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι με ύβρεις, απειλές και χρήση βίας απαιτούσαν να επιστραφούν τα παράνομα εμπορεύματα στους μικροπωλητές και να αποχωρήσει η Δημοτική Αστυνομία από το σημείο.
Κατά την ένταση που ακολούθησε, ο συνάδελφος Δημοτικός Αστυνομικός Θ.Τ. τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι πλην των εμφανών εκδορών έφερε και κάταγμα 4ου μετακαρπίου οστού και τοποθετήθηκε γύψος στο δεξί του χέρι.
Το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης χαιρετίζει το υψηλό αίσθημα καθήκοντος των συναδέλφων που ασκούν απρόσκοπτα τις αρμοδιότητές τους. Καλούμε ωστόσο τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα δίνοντας μόνιμες και ρεαλιστικές λύσεις στο ολοένα και οξυνόμενο, λόγω της αύξησης του αριθμού των οικονομικών μεταναστών που αναζητούν τρόπους επιβίωσης, πρόβλημα της άσκησης της αρμοδιότητας του ελέγχου του παράνομου εμπορίου, καθώς είναι πλέον πασιφανές ότι με τη συχνότητα των επιθέσεων που δέχονται συνάδελφοί μας κατά την άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας τίθεται σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα.

Το Σ.Δ.Α.Θ. αιτείται προτού θρηνήσουμε θύματα Δημοτικούς Αστυνομικούς:

α) από την Πολιτεία:
να εκδοθεί επιτέλους η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται επί σειρά ετών να καθορίσει λεπτομερώς τον τρόπο άσκησης του συνόλου των αρμοδιοτήτων μας αλλά και ειδικότερα της αρμοδιότητας του ελέγχου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία, το τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και τις Υπηρεσίες δίωξης παράνομου εμπορίου, για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος.

β) από το Δήμο Θεσσαλονίκης:
να λάβει πρωτοβουλία και να αναλάβει τα έξοδα για την ενημέρωση – εμβολιασμό, σε εθελοντική βάση, των συναδέλφων σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες που φέρουν σε μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με επίσημες επιδημιολογικές μελέτες, οι αλλοδαποί μετανάστες που παρανόμως ή / και νομίμως εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια και ασκούν το υπαίθριο παράνομο εμπόριο στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.


το Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Θ.