Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ευνοϊκή ρύθμιση για συνυπηρέτηση δημοτικών αστυνομικών στον «Καλλικράτη 2»

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο Νόμο 3852 (Πρόγραμμα Καλλικράτης). Το νέο σχέδιο νόμου αποκαλείται άτυπα «Καλλικράτης 2».

Ανάμεσα στις διατάξεις του νόμου είναι και η διευθέτηση ενός θέματος που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συναδέλφους, αυτό της συνυπηρέτησης. Με τις προβλέψεις του άρθρου 13, παρ. 2 του προσχεδίου νόμου επεκτείνονται και στη δημοτική αστυνομία οι διατάξεις για συνυπηρέτηση που εφαρμόζονται στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις.


Συγκεκριμένα η σχετική διάταξη αναφέρει:: «Οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2946/2001, όπως ισχύει εφαρμόζονται ανάλογα και για το ειδικό ένστολο προσωπικό δημοτικής αστυνομίας».

Για διευκόλυνσή σας παρατίθενται οι διατάξεις του άρθρου 21 του νόμου 2946:

Νόμος 2946
Άρθρο 21

1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.
2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Σας προτείνεται να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ για το νέο σχέδιο νόμου που φέρνει πολλές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διορθώνει κάποια προβλήματα που προέκυψαν με το νόμο 3852 - Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Αν σας ενδιαφέρει να δείτε μόνο το σχέδιο νόμου, κάντε κλικ εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ και τους δύο συναδέλφους που επικοινώνησαν μαζί μας και μας υπέδειξαν τη σχετική διάταξη.

11 σχόλια:

  1. Το άρθρο αυτό δε λύνει συνολικά το πρόβλημα της συνυπηρέτησης, γιατί αφορά στη μετακίνηση μόνο των συζύγων δημοσίων υπαλλήλων και δεν αποσαφηνίζει τι θα ισχύει αν και οι δύο είναι δημοτικοί αστυνομικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε, μας «χαρίζουν» (εντός εισαγωγικών γιατί γίνεται μετά από πολλή πίεση) μια διάταξη που δεν ισχύει πουθενά στο δημόσιο, ας περισσέψει η γκρίνια. Η επέκταση διατάξεων που ισχύουν στα σώματα ασφαλείας και στη δημοτική αστυνομία είναι πρωτοποριακή για υπηρεσία του δημοσίου.
    Αν και οι δύο είναι δημοτικοί αστυνομικοί, πληρούνται οι συνθήκες απόσπασης και στους δύο δήμους, δεν χρειάζεται καμία αποσαφήνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..δεν είναι γκρίνια συνάδελφε,εκφράζω τα ερωτηματικά που εύλογα προκύπτουν..
    Θα ισχύουν δηλαδή δύο τύποι απόσπασης,η μια του άρθρου 73 παρ.3 Ν3584 (1+1 έτος) και μια του Καλλικράτη 2.
    Στην απάντησή σου ισχυρίζεσαι ότι δε χρειάζεται καμιά αποσαφήνιση στην περίπτωση που και οι δύο είναι δημοτικοί αστυνομικοί..προφανώς αναφέρεσαι στον πρώτο τύπο απόσπασης που δεν είναι όμως μόνιμη, γιατί αν αναφέρεσαι στη απόσπαση του Καλλικράτη 2 τότε ποιοι θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί που θα αποφασίζουν για την απόσπαση και για πόσο χρονικό διάστημα?
    Βλέπεις λοιπόν ότι η "πρωτοποριακή" επέκταση διατάξεων που ισχύει στα σώματα ασφαλείας είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος που σε πολλές περιπτώσεις θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, αναγκάζοντας τους συζύγους δημοσίους υπαλλήλους να αποσπασθούν αυτοί μη έχοντας άλλη επιλογή.
    ..για την ακατανόητη οκταετία ούτε λόγος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα το να ισχύουν δυο τύποι απόσπασης είναι υπέρ μας, ας μην βάζουμε τρικλοποδιές μόνοι μας. Μέχρι στιγμή μόνο εξαιρέσεις έχουμε δει, ας δούμε και κάτι θετικό. Θα ήσουν ικανοποιημένος να καταργούνταν η δυνατότητα του ΚΚΔΚΥ;
    Ο ενδιαφερόμενος θα κάνει αίτηση για την απόσπαση που τον ενδιαφέρει κατά περίπτωση.
    Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής σου, για την απόσπαση του «Καλικράτη 2» μιλάμε, για ποιο λόγο να αναφερθούμε στην πρώτη απόσπαση, αυτή έτσι κι αλλιώς ίσχυε. Αν ο υπουργός είναι ο ίδιος και στις δυο περιπτώσεις, θα υπογράφει ένας! Το χρονικό διάστημα είναι το ίδιο που ισχύει για συζύγους ένστολου προσωπικού: Για όσο καιρό διαρκεί η υπηρέτηση του/της συζύγου στο δήμο υποδοχής. Έτσι ακριβώς εφαρμόζεται και για την ΕΛ.ΑΣ.
    Ας μην εγκλωβιζόμαστε μόνοι μας και ας μην δημιουργούμε θέματα που δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..ελήφθη συνάδελφε και σε ευχαριστώ για την απάντηση. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις και συ πολλές περιπτώσεις συναδέλφων με οικογένειες που αγωνιούν εδώ και χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που στάθηκα κριτικά απέναντι σε αυτή τη διάταξη, γιατί ήλπιζα, τουλάχιστον στο θέμα της συνυπηρέτησης, να πάψει η Δημοτική Αστυνομία να αποτελεί και πάλι εξαίρεση.
    Πιστεύω ότι με τον αγώνα σας (από την Αθήνα ξεκινούν οι αλλαγές) θα δοθούν λύσεις και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς συνάδελφε. Αυτό για την Αθήνα που λες ισχύει, αλλά δυστυχώς η Αθήνα δεν μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει. Επέρχονται πάντως αλλαγές στην υπηρεσία της Αθήνας, μακάρι να είναι προς όφελος των συναδέλφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα θελα να ρωτησω ,ποιοι μπορει να ναι οι σοβαροι υπηρεσιακοι λογοι που μπορουν να αρνηθουν,χρειαζεται να υπαρχει κενη θεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξεχάστε το διοικητικό δίκαιο όπως το γνωρίζατε, δεν υπάρχει πλέον κώλυμα κενής οργανικής θέσης. Οι σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι είναι λόγοι που πρέπει να αιτιολογηθούν επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μπορεί να είναι διαφορετικοί κατά περίπτωση. Δεν χρειάζεται ανησυχία για οποιονδήποτε υπάλληλο ασκεί τα μέσα καθήκοντα της θέσης του. Κώλυμα θα μπορούσε να είναι π.χ. να είναι ο μοναδικός υπάλληλος του κλάδου του και τα καθήκοντα που ασκεί να επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο «Καλλικράτης 2»??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λογικά θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να φτάσει στην ολομέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ..ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

      Διαγραφή