Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μνημόνιο για χρεωμένους δήμους - Σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επαναχρηματοδότηση των ΟΤΑ με σύναψη νέων χαμηλότοκων δανείων, καθώς και μετακινήσεις υπαλλήλων για μείωση του μισθολογικού κόστους

Ξεχωριστό πακέτο μέτρων για κάθε υπερχρεωμένο δήμο προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», παραχωρείται η δυνατότητα στους δήμους να συνάψουν νέα δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλό επιτόκιο και παράλληλα θα καταθέτουν στο υπουργείο Εσωτερικών ένα «Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής εξυγίανσης του συγκεκριμένου ΟΤΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα Σχέδια Οικονομικής Υποστήριξης θα προτάσσονται δράσεις για τη μείωση των δαπανών, όπως οι υποχρεωτικές μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού καθώς και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Η εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης στους δήμους αναμένεται να επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις χιλιάδων υπαλλήλων μεταξύ δήμων, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι εάν το μέτρο δεν στεφθεί με επιτυχία, δεν αποκλείεται να «ενεργοποιηθεί» η «εφεδρεία» για το πλεονάζον προσωπικό των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναφέρονται στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ επικεντρώνονται στους εξής άξονες:

Με τη συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπεται η σύναψη νέων δανείων και για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

  • Επιμήκυνση των δανείων των δήμων μέχρι και 25 χρόνια και σταθερό επιτόκιο 6,02%, με στόχο να μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχει εξασφαλιστεί η αύξηση της ρευστότητας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των ΟΤΑ.
  • Παροχή νέων χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2012 και να αποπληρωθούν οι οφειλές προς τρίτους που φτάνουν σήμερα τα 1,3 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις για νέες χορηγήσεις δανείων από τους δήμους παρατείνονται μέχρι και τις 30/6/2012 ενώ θα πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας Ελεγκτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο «Καλλικράτης» προέβλεπε ότι οι δήμοι θα μπορούσαν να συνάψουν δάνεια μόνο για επενδυτικούς σκοπούς.
  • Παράλληλα με την αίτηση για δάνειο, ο ΟΤΑ θα πρέπει να υποβάλει στην Ελεγκτική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών «Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης», το οποίο θα έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού δαπανών, που θα ανταποκρίνονται όμως στις ανάγκες κάθε δήμου ξεχωριστά.
Δήμοι που δεν θα παρουσιάσουν «ισοσκελισμένο» προϋπολογισμό, θα αντιμετωπίζουν μέχρι και την «ποινή» της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Προτεινόμενα μέτρα
Ειδικό τέλος στους δημότες για έργα ανάπτυξης

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και η επιβολή τοπικών εισφορών σε ωφελούμενους δημότες από την κατασκευή τεχνικών αναπτυξιακών έργων, καθώς και η δραστική μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες μέτρων οικονομικής εξυγίανσης στους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα για κάθε υπερχρεωμένο ΟΤΑ θα αποφασίζονται μεταξύ των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Εσωτερικών και του ενδιαφερόμενου δήμου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο Δήμος Ζωγράφου, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη Βίλα Ζωγράφου διαμορφώνοντας σειρά έργων στην περιοχή με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και να επιβάλει ειδικό τέλος στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τα έργα, οι οποίοι θα αποδέχονται τις ωφέλειες από την ανάπλαση της περιοχής, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίστοιχα στον Δήμο Αχαρνών -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- θα μπορούσε να επιτευχθεί εξορθολογισμός των οικονομικών μετά τη σύναψη των απαιτούμενων δανείων για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, με τη μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού 70-80 εργαζομένων σε άλλον δήμο. Το ίδιο μέτρο για τον περιορισμό των μισθολογικών δαπανών μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους υπερχρεωμένους δήμους, όπως ο Πειραιάς, ο Δήμος Νίκαιας - Ρέντη κτλ.

Οπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, οι μετατάξεις προσωπικού μεταξύ των ΟΤΑ δεν εκλαμβάνονται ως προσλήψεις αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται αυτόνομο τμήμα της κεντρικής κυβέρνησης. Εάν όμως δεν πραγματοποιηθεί με επιτυχία η υποχρεωτική μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από υπερχρεωμένους δήμους σε οικονομικά εύρωστους ΟΤΑ, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προταχθεί το μέτρο της εφεδρείας πλεοναζόντων υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου