Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζει η επιχείρηση αξιολόγησης του δημοσίου με κοινή υπουργική απόφαση

Αρχίζει η διαδικασία της αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η διαδικασία θα εξελιχθεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ ενώ τα κριτήρια θα τεθούν σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως ανακοινώθηκε, με την κοινή υπουργική απόφαση, κατ' εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 4024/2011, η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Οι φορείς που θα αξιολογηθούν είναι οι εξής:
  1. Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτείας τους
  2. Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Ενημέρωσης
  3. Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες
  4. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
  5. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
  6. Οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Κεφ. Α΄ του Ν3429/2005, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζόμενους
Ο κατάλογος των φορέων θα συμπληρωθεί με νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση.

Ως γνωστόν, ο καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι η αξιολόγηση, όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο κ. Ρέππας αποτελεί «κεντρική πολιτική, είναι ο πυρήνας της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στο κράτος», και ταυτόχρονα είχε διευκρινίσει ότι «η αξιολόγηση αυτή, δεν αφορά μόνο κάθε έναν εργαζόμενο χωριστά, αλλά και μία υπηρεσιακή μονάδα, η οποία αξιολογείται με βάση το σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους που έχει θέσει, άρα και δι' αυτού του έμμεσου τρόπου αξιολογείται ο υπάλληλος που εργάζεται σε αυτήν την υπηρεσία ως μέλος μιας ομάδας».

Επίσης, με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα «θα πρέπει πέραν των άλλων να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αμερόληπτες απολύτως αντικειμενικές και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε αμφισβήτηση».
Συμπληρώνει, δε, ότι «ζητούμε ένα σύστημα, το οποίο θα είναι απολύτως αξιόπιστο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές, ότι δηλαδή δεν υπεισέρχεται στην αξιολόγηση ο υποκειμενικός παράγοντας ή οποιασδήποτε μορφής σκοπιμότητα».
Τέλος, επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και ενδεχομένως να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, κατά περίπτωση, και ιδιωτικοί φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου