Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη: Πταισματοποίηση παραβάσεων όπως η εξύβριση & οι απλές σωματικές βλάβες! Διαφωνεί ο Άρειος Πάγος

Εκτεταμένες αλλαγές σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης -ποινική, πολιτική και διοικητική- εισάγει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με περισσότερες από 120 διατάξεις που φιλοδοξούν να «ξεκλειδώσουν» το δικαστικό σύστημα και να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς αρνησιδικίας. 

Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται περιλαμβάνονται:

  • Προσωρινή κράτηση θα μπορεί να διαταχθεί και όταν το έγκλημα τελέστηκε κατ' εξακολούθηση ή στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων απ' αυτό.
  • Η αναβολή θα γίνεται σε δικάσιμο στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που τη χορήγησε.
  • Μετατροπή σε πταίσματα της ελαφράς σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απειλής, απλής δυσφήμησης, αυτοδικίας και επαιτείας.
  • Αναμόρφωση του θεσμού της εξαίρεσης των δικαστών. Ο δικαστής που δηλώνει αποχή ή εξαίρεση από φυγοπονία ή έλλειψη σθένους θα είναι πειθαρχικά ελεγκτέος
  • Εισάγεται ο θεσμός της ενιαίας ενδικοφανούς προσφυγής. Διοικητικές αμφισβητήσεις θα επιλύονται με αίτηση των πολιτών στη διοίκηση, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
  • Το Δημόσιο θα «τιμωρείται» σε περίπτωση που δεν αποστέλλει το φάκελο της υπόθεσης στο δικαστήριο μετά την πρώτη αναβολή. Η άρνησή του μπορεί να εκλαμβάνεται ως τεκμήριο ομολογίας σε βάρος του. 
Δείτε όλες τις αλλαγές που προτείνονται εδώ:

Ενστάσεις για το πολυνομοσχέδιο Παπαϊωάννου - Αντιδρά ο Άρειος Πάγος


Πολλές νομικές ενστάσεις και αντιρρήσεις σε κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, που προωθεί ο Μ. Παπαϊωάννου, διατυπώνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Πολλές νομικές ενστάσεις και αντιρρήσεις σε κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, που προωθεί ο Μ. Παπαϊωάννου, διατυπώνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου. Σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις τους η Ολομέλεια ΑΠ υπό την πρόεδρό της Ρ. Ασημακοπούλου και η Ολομέλεια της εισαγγελίας ΑΠ υπό τον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε ενέκριναν πολλές από τις νέες ρυθμίσεις ως θετικές, αντιδρώντας όμως σε αρκετές διατάξεις.

Αντιρρήσεις
Οι σοβαρότερες αντιρρήσεις διατυπώθηκαν για τις διατάξεις που μετατρέπουν από κακουργήματα σε πλημμελήματα πολλά εγκλήματα οικονομικού περιεχομένου (απάτη, απιστία, υπεξαίρεση, διακεκριμένη κλοπή, ληστεία, δωροδοκία, πλαστογραφία κ.λπ.) καθώς ανεβάζουν τα χρηματικά όρια (από 15.000 σε 60.000 και από 73.000 σε 300.000 ή και 500.000 ευρώ) πέρα από τα οποία ένα αδίκημα θεωρείται κακούργημα. Δικαστές και εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να γλιτώνουν με πλημμεληματικές εξαγοράσιμες ποινές κατηγορούμενοι για οικονομικά αδικήματα.

Η εισαγγελία ΑΠ διαφωνεί με τη μετατροπή σε πταίσμα διαφόρων αδικημάτων (φθοράς, σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης, δυσφήμησης, επαιτείας κ.λπ.) κρίνοντας ότι δεν δικαιολογείται μία τέτοια απαξίωση των προβλεπόμενων κυρώσεων, ενώ η ολομέλεια ΑΠ διαφώνησε μόνο ως προς τη δυσφήμηση. Η εισαγγελία ΑΠ ζήτησε να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς προφυλακίσεων.

Αντίθεση εκφράστηκε στην επιβολή διαφόρων παραβόλων, όπως τα 100 ευρώ για την έγκληση που πρέπει να καταβάλει το θύμα π.χ. κλοπής, ληστείας (για την καταγγελία του ως παθόντος).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63593631

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου