Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Κλείνουν τα μάτια στο παρεμπόριο - Στο κύκλωμα δημοτικοί αστυνόμοι

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ η παρακολούθηση επίορκων στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας σε μεγάλους δήμους. Αιχμές για τη στάση του ΣΔΟΕ αφήνει στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης

Ενας ολόκληρος στρατός αλλοδαπών συμμετέχει στη διακίνηση των προϊόντων παραεμπορίου
Υποψίες για εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της δημοτικής αστυνομίας σε παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων και απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, που στοιχίζει στο ελληνικό Δημόσιο 4,5 με 5 δισ. ευρώ φόρους ετησίως, αποκαλύπτει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Αξιωματούχος του υπουργείου στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες με δημοσιογράφους έκανε επίσης γνωστό πως «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων. Ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε λαθραία διάθεση βιομηχανικών προϊόντων». Η πηγή επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με στέλεχος συναρμόδιου υπουργείου.

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε ως αφορμή την απόφαση που έλαβε στις 14 Δεκεμβρίου η επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου κατά του παραεμπορίου: «Απόφαση που τη ζητούσαμε από το υπουργείο Οικονομικών εδώ κι έξι μήνες. Τελικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε τη σχετική εντολή», προσέθεσε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου περιέγραψε επίσης τη δουλειά που κάνουν οι δήμοι στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, καθώς κι ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από όλους του δήμους. Θύμισε ακόμη πως με πρόσφατη τροπολογία έχουν δοθεί αρμοδιότητες «ΣΔΟΕ» στους ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και των Κλιμακίων Ελέγχων Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των Περιφερειών.

Το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είπε, λοιπόν, πως «στον Δήμο Πειραιά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Εχει... καθαρίσει από το παράνομο εμπόριο. Στον δήμο της Αθήνας τελευταία γίνονται κάποιες απόπειρες. Πρόσφατα μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε επιχείρηση όπου συνελήφθησαν στην οδό Ακαδημίας παράνομοι διακινητές εμπορευμάτων. Είχε προηγηθεί προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας, αλλά χωρίς επιτυχία».

Αιχμές
Αίσθηση επίσης προκαλούν οι αιχμές του στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στάση του ΣΔΟΕ απέναντι στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου: «Εξι μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτης αντιδρά. Λέει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει αφού έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του για την ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ στην προ μηνών τροπολογία για την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων: «Το ΣΔΟΕ και η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούν από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων. Ετσι, μπορούν να τα καταστρέφουν μόνο η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των Περιφερειών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αποθήκες στα Σεπόλια, όπου φυλάσσονται κατασχεθέντα εμπορεύματα, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 20 άτομα για τη φύλαξή τους: «Προτείναμε στην ΕΛ.ΑΣ. να έλθουμε εμείς να τα καταστρέψουμε, αφού οι αστυνομικοί δεν έχουν αυτό το δικαίωμα», συμπλήρωσε το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και κατέληξε: «Μας είναι άγνωστο ακόμη γιατί η ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ ζήτησαν να εξαιρεθούν από την καταστροφή των κατασχεθέντων εμπορευμάτων».

Πλοία και φορτηγά στην υπηρεσία των κυκλωμάτων
Οι διαδρομές των παράνομων εμπορευμάτων

Τις... πύλες εισόδου και τον τρόπο διακίνησης των παράνομων εμπορευμάτων στη χώρα μας αποκαλύπτει με περιγραφές του ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. «Τα προϊόντα αυτά όπως ρούχα, παπούτσια, βιομηχανικά προϊόντα, μηχανήματα κ.λπ.», όπως λέει, «φτάνουν στην Ελλάδα με δύο τρόπους: είτε με πλοία από την Απω Ανατολή στα λιμάνια είτε με φορτηγά νταλίκες μέσω Ιταλίας.

Στην πρώτη περίπτωση τα παραστατικά που ελέγχονται αναφέρουν έναν ακριβή αριθμό και συγκεκριμένα είδη, αλλά πίσω από αυτά μέσα στα κοντέινερ μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προϊόντα ή και διαφορετικά. Στη δεύτερη περίπτωση τα εμπορεύματα έρχονται ως ευρωπαϊκά. Δεν μπορούν να ελεγχθούν στα λιμάνια όταν οι νταλίκες κατεβαίνουν από τα φέρι μπόουτ, αλλά είναι δυνατόν να ελεγχθούν 100 μέτρα πιο πέρα...»

Η λαθραία διακίνηση συνεχίζεται πια μέσα στη χώρα μας. «Ο πρώτος σταθμός», συνεχίζει η πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, «είναι σε κέντρα συλλογής και διαλογής. Αυτά βρίσκονται στην Αγία Βαρβάρα, τον Κολωνό, τα Σεπόλια, τον Ασπρόπυργο αλλά και σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης». Εκεί γίνεται ξεκαθάρισμα των προϊόντων. Η αλυσίδα της παράνομης διάθεσης δεν σταματά. «Συνεχίζει», σύμφωνα με τις περιγραφές του αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, «σε ημι-νόμιμα χονδρεμπορικά και λιανεμπορικά σημεία. Μικρότεροι έμποροι έρχονται και φορτώνουν τα παράνομα προϊόντα χωρίς παραστατικά είτε με παραποιημένα τιμολόγια».

Ανενόχλητο μέχρι αυτό το σημείο το παραεμπόριο δρα και δεν σταματά. Τη σκυτάλη την παίρνουν Ελληνες και αλλοδαποί. Οπως λέει το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «αυτοί είναι είτε νόμιμοι πωλητές του υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου είτε και παράνομοι. Τα περισσότερα εμπορεύματα στα παζάρια και στα πανηγύρια προέρχονται από τις πηγές που περιέγραψα», σημειώνει και γίνεται πιο αποκαλυπτικός: Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παράνομοι, η πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνει: «Αν προσέξετε συγκεντρώνονται κοντά σε χώρους πανεπιστημιακού ασύλου. Η οδός Ερμού για παράδειγμα έχει κάπως καθαρίσει...

Μαζεύονται κοντά στους χώρους της Νομικής και της ΑΣΟΕ. Οταν αντιληφθούν πως τους διώκουν, καταφεύγουν στους χώρους ασύλου». Ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο παραεμπόριο. Η απάντηση που έδωσε ήταν αφοπλιστική: «Ενας ολόκληρος στρατός. Είναι αλλοδαποί, είναι αναλώσιμοι». Το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επαναλαμβάνει πως «το παραεμπόριο χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση. Εκτός από τις αγορανομικές δυνάμεις του υπουργείου, χρειάζονται τα ΚΕΛΑΥΕ, η δημοτική και η ελληνική Αστυνομία αλλά και το ΣΔΟΕ».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ


Σχόλιο: Ένα από τα πολλά δημοσιεύματα που εμπλέκουν στελέχη της δημοτικής αστυνομίας με το παρεμπόριο και την παρακολούθησή τους(!) από την Ε.Υ.Π., με μόνη πηγή τις δηλώσεις ενός στελέχους του Υπ. Ανάπτυξης, το όποιο γνωρίζει και για τη απόρρητη δράση της Ε.Υ.Π.(!!!) και δίνει στεγνά τη φερόμενη επιχείρηση παρακολούθησης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν πράγματι υπάρχει κάτι πίσω από τα δημοσιεύματα, ή αν πρόκειται μόνο για φούμαρα που σχετίζονται με τις μεθοδεύσεις κύκλων για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας. Αξιοσημείωτη με ιδιαίτερη σημασία η αναφορά τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου κατά του παραεμπορίου. Αντικείμενο του Επιχειρησιακού Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ), ΚΕΔΕ (Δημοτική Αστυνομία), υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΕΑ) θα είναι η δημιουργία και ο συντονισμός ειδικών κλιμακίων ελέγχου και η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναμένονται σχετικές προτάσεις από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελ. Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου