Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ανακοινώσεις Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ.& ΣΔΟΕ σχετικά με δημοσιεύματα για το θέμα του παραεμπορίου και τις αρμοδιότητες ΕΛ.ΑΣ/ΣΔΟΕ

04-01-2012:Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με αναφορές, σε σημερινά δημοσιεύματα, για το θέμα του παραεμπορίου και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, που αναφέρονται σε θέματα του «παραεμπορίου» και συνοδεύονται από δηλώσεις, οι οποίες αποδίδονται σε στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας:

  • Σύμφωνα με το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3982/17-06-2011), η αρμοδιότητα για την κατάσχεση και καταστροφή προϊόντων «παραεμπορίου», ανήκει στη Δημοτική Αστυνομία και στα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), τα οποία συγκροτούνται με Αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας.
  • Στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το ως άνω ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν.3377/2005), δεν έχει ανατεθεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα για να ενεργεί αυτοτελώς κατάσχεση και καταστροφή προϊόντων «παραεμπορίου» και συνεπώς ουδεμία εμπλοκή έχει στη διαχείριση των προϊόντων αυτών.
  • Η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στη συνδρομή, που παρέχει στη Δημοτική Αστυνομία και στα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη και εφόσον ζητείται από τα αρμόδια αυτά ελεγκτικά όργανα.
  • Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις περιγράφονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 74 του Νόμου 3982/2011, καθώς και σε διευκρινιστική Εγκύκλιο, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Σεπτέμβριο του 2011.
Σχετικά με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 2011 διατέθηκαν (21.849) αστυνομικοί για τη συγκρότηση των μικτών κλιμακίων ελέγχων αντιμετώπισης του «παραεμπορίου». Κατά τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκαν σε (22.295) περιπτώσεις, (137.815) είδη ρουχισμού, (32.383) οπτικά, (98.419) CD - DVD και (511.236) λοιπά είδη.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του «παραεμπορίου» στην περιοχή της Αττικής κάθε μέρα απασχολούνται αποκλειστικά (81) αστυνομικοί, που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον, το έτος 2011 από αυτοτελείς δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν σαράντα πέντε (45) μεγάλες αποθήκες και χώροι τροφοδοσίας ειδών «παραεμπορίου», συνολικού εμβαδού πλέον των είκοσι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (20.000 τ.μ.). Στους χώρους αυτούς έχουν βρεθεί είδη, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ (180.000.000 ευρώ), με ανάλογη μεγάλη απώλεια εσόδων (φόρων κλπ.) για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι πέντε (5) από αυτές τις αποθήκες, εξακολουθούν να φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία, (οι δύο μάλιστα φυλάσσονται από 6 Ιουλίου), καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των προϊόντων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες

Πηγή: Ιστότοπος Ελληνικής Αστυνομίας


Ι. Διώτης: «Δεν προβλέπεται ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο για το παρεμπόριο»

Από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η δημιουργία «ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου» για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και χαρακτηρίσει αναληθή και ανυπόστατο τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος αντιδρά στο θέμα αυτό. Επίσης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς «Περί αντιμετώπισης του παρεμπορίου» αρμόδια όργανα για την καταστροφή των προερχόμενων από παρεμπόριο πραγμάτων, είναι τα Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου και η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη. Σημειώνει εξάλλου ότι ουδέποτε το Σ.Δ.Ο.Ε. είχε αρμοδιότητα καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Διώτη έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο της 4ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με τις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη του παρεμπορίου και προς αποφυγήν εσφαλμένων εντυπώσεων, ενημερώνουμε ότι:

1. Από καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η δημιουργία «ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου» για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Είναι επομένως απολύτως αναληθής και ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι ο επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. φέρεται να αντιδρά, και μάλιστα επί έξι μήνες(!), στη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αρνούμενος κάθε συμμετοχή δήθεν λόγω των πολλών υποθέσεων που χειρίζεται το Σ.Δ.Ο.Ε. Ακριβές είναι αντίθετα, ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. παρέσχε σε κάθε περίπτωση παρεμπορίου την συνδρομή που του ζητήθηκε.

2. Μόλις χρειάζεται να σημειωθεί ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. δεν νομοθετεί και επομένως δεν μπορεί, ακόμα και αν ήθελε, να «αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων». Επομένως όσα φέρεται να έχει ισχυρισθεί στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή «η ΕΛ.ΑΣ. και το Σ.Δ.Ο.Ε. ζήτησαν να εξαιρεθούν από την καταστροφή των κατασχεθέντων εμπορευμάτων» δεν είναι ακριβή.

Συναφώς υπενθυμίζουμε ότι:

Σύμφωνα με την διάταξη του α. 11 του Ν. 3377/05, όπως αντικαταστάθηκε με τις διάταξη του α. 74 § 11 του Ν. 3982/11 «Περί αντιμετώπισης του παρεμπορίου» αρμόδια όργανα για την καταστροφή των προερχόμενων από παρεμπόριο πραγμάτων, είναι τα Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου και η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων τα αρμόδια αυτά όργανα έχουν, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. Προβαίνουν δηλαδή σε κατασχέσεις και καταστροφή των προϊόντων, συντάσσοντας σχετικό πρωτόκολλο κατάσχεσης.

Η Υπηρεσία μας, σε όσες περιπτώσεις καλείται να παράσχει συνδρομή για την διακρίβωση τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας, δεν συμμετέχει στη διαδικασία καταμέτρησης, κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου.

Σημειωτέον ότι ουδέποτε το Σ.Δ.Ο.Ε. είχε αρμοδιότητα καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου, ούτε καν με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του α. 5 του υπ’ αριθμ. Κ1-1178/07.06.07 (Φ.Ε.Κ. 1034 Β’/2007) Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία η καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων γινόταν με απόφαση του Δημάρχου».

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλιο: Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με μια έξυπνη απάντηση και με αναφορά στο άρθ. 74 παρ.11 του πρόσφατου νόμου 3982 διασφαλίζει την απεμπλοκή της αστυνομίας από μια δύσκολη αρμοδιότητα όπως αυτή του παραεμπορίου (η συμμετοχή της περιορίζεται σε συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών). Ανάλογα πράττει και το Σ.Δ.Ο.Ε. Με μια ρύθμιση-αστραπή το καλοκαίρι χωρίς καμιά συμμετοχή ή ενημέρωση της δημοτικής αστυνομίας, κάποιοι εξασφάλισαν την απεμπλοκή τους αναθέτοντας από το παράθυρο και νέες αρμοδιότητες για τη δημοτική αστυνομία στο δύσκολο κομμάτι του υπαιθρίου εμπορίου και καθ' υπέρβαση του (επέκταση σε στεγασμένο εμπόριο, διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου