Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Στο «ψυγείο» το κίνητρο απόδοσης - «Λευκή Βίβλος» για μείωση προσωπικού - μετακινήσεις εργαζομένων με αναδιάρθρωση & κατάργηση υπηρεσιών

Η αξιολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων δεν επιτείνει µόνο την ανασφάλεια όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας – µε δεδοµένο ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόµενο µαζικών απολύσεων –, αλλά λειτουργεί και αντιστρόφως ανάλογα για την... τσέπη τους. Η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης κ. ∆. Ρέππας , προτίθεται να µεταθέσει για το 2013 την εφαρµογή του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δοµών του κράτους και του προσωπικού.

Επιβράβευση των υπαλλήλων

Το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων, που θεσµοθετήθηκε ως επιβράβευση για την «αύξηση της παραγωγικότητας» των υπαλλήλων, προβλέπει ότι «στις υπηρεσιακές µονάδες που έχουν πετύχει πάνω από το 80% τους ποσοστικοποιηµένους στόχους που έχουν τεθεί µε βάση το σύστηµα αξιολόγησης είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων». Το Κίνητρο, που θα αποτελούσε, εκτός των άλλων, µια µερική έστω κάλυψη των απωλειών των εργαζοµένων τις οποίες επέφεραν το νέο µισθολόγιο και οι περικοπές των επιδοµάτων, «ισούται µε ποσό 50% ενός βασικού µισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό ως 90% και µε ποσό ως 100% ενός βασικού µισθού, εφόσον πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό 90% και πάνω».

Οι στόχοι για είσπραξη εσόδων

Το ίδιο, βεβαίως, εκτιµάται ότι θα συµβεί και µε το Κίνητρο Επίτευξης ∆ηµοσιονοµικών Στόχων το οποίο θα έπρεπε να καταβάλλεται στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε µονάδες που έχουν ως κύρια αρµοδιότητά τους την επίτευξη δηµοσιονοµικών στόχων και την είσπραξη εσόδων του ∆ηµοσίου και των ΟΤΑ. Το ύψος του επιδόµατος αυτού υπολογίζεται για τους υπαλλήλους που πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90%, στο 15% του βασικού τους µισθού.

Απώλειες όµως στις αποδοχές των υπαλλήλων θα επέλθουν µετά και την εκπεφρασµένη βούληση της κυβέρνησης να µειώσει στο µισό περίπου τις θέσεις ευθύνης το τρέχον έτος στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Σύµφωνα µε τα στοιχεία τα οποία περιλαµβάνονται στη «Λευκή Βίβλο» για το ∆ηµόσιο, την οποία συνέταξαν εµπειρογνώµονες (αντί, βεβαίως, αδράς αµοιβής), αυτή τη στιγµή λειτουργούν 75 Γενικές Γραµµατείες και Ενιαίοι ∆ιοικητικοί Τοµείς, 157 Γενικές ∆ιευθύνσεις, 1.978 ∆ιευθύνσεις και 5.027 τµήµατα ή αυτοτελή γραφεία. Είναι προφανές ότι τα µισά σχεδόν στελέχη του ∆ηµοσίου που δεν θα επανατοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης θα χάσουν από 250 ευρώ (προϊστάµενοι τµηµάτων) ως και 900 ευρώ (γενικοί διευθυντές) τον µήνα.

Στην άκρη του τούνελ, όµως, της αξιολόγησης των δοµών και του προσωπικού στο ∆ηµόσιο υποκρύπτονται µαζικές απολύσεις εργαζοµένων. Ηδη, ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης δεν αποκλείει αυτή την πιθανότητα. Γεγονός είναι πάντως ότι ο κύβος των µαζικών απολύσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις δηµοσίων υπαλλήλων ως το 2015, έχει ριχτεί από την τρόικα µετά και το «ναυάγιο» της εργασιακής εφεδρείας.

Ο κ. Ρέππας, προκειµένου να περιορίσει τις πιέσεις που ασκούνται, απέστειλε ήδη στην τρόικα τις βασικές ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου για την αναµόρφωση του κράτους, που αναµένεται να έλθει σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή. Με τις ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου µε τις οποίες ανατίθεται ουσιαστικά η ευθύνη της µεταρρύθµισης του ∆ηµοσίου στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, µέσω της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και των δοµών του κράτους, τη µεταφορά αρµοδιοτήτων από τα υπουργεία στην περιφέρεια και την εκχώρηση βασικών τοµέων του ∆ηµοσίου στον ιδιωτικό τοµέα, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόµος για µαζικές µετακινήσεις και απολύσεις προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου