Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Έγγραφο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από παρέμβαση Ε.Κ.Ε.Δ.Α, όπου εκφράζει τη διαφωνία της σε διατάξεις του νέου νομοσχεδίου

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2012

Αριθμ. Πρωτ.: 54


Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
Μεσογείων 96
115 27 – Αθήνα
                                                                     
Κοινοποίηση:
Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
κα Φώφη Γεννηματά
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Θέμα: Τροποποίηση διατάξεων του Νομοσχεδίου «για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας.»

Κύριε Υπουργέ,

Στο προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας» υπάρχουν διατάξεις που μπορεί να επηρεάσουν δραστικά την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα:


1.       Στο άρθρο 24, παρ.2 προβλέπεται η μετατροπή σε πταίσμα παραβάσεων πλημμεληματικού χαρακτήρα του Ποινικού Κώδικα, όπως της ελαφριάς σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απειλής, προσβολής, κ.λ.π. Επειδή οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας ήδη δέχονται καθημερινά προσβολές και επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είτε από παραβάτες είτε από διερχόμενους που αντιδρούν στο έργο της επιβολής του Νόμου, εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη πταισματοποίηση των παραπάνω παραβάσεων θα οδηγήσει σε έξαρση της επιθετικότητας κατά των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Ιδιαίτερα δε, όταν ο παραβάτης θα έχει ως δεδομένο ότι δεν θα τιμωρηθεί με φυλάκιση και θα διατηρήσει λευκό το ποινικό του μητρώο, γεγονός που μέχρι σήμερα δρούσε σε μεγάλο βαθμό αποθαρρυντικά έναντι της όποιας επιθετικότητας.
Γι’ αυτό λοιπόν, προτείνεται η απαλοιφή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 24, εκτός από την περίπτωση (η). Σε περίπτωση που αυτό κριθεί αδύνατο, προτείνεται εναλλακτικά η προσθήκη παραγράφου 3 στο άρθρο 24 ως εξής:

«3. Αν η πράξη των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε, στ, και ζ της προηγούμενης παραγράφου στρέφεται κατά προανακριτικού υπαλλήλου – γενικού ή ειδικού – στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης

2.       Στο άρθρο 28, παρ.1 του σχεδίου Νόμου τροποποιείται το άρθρο 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ορίζεται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου 100,00 ευρώ για αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσφυγή στα δικαστήρια για μια υπηρεσία επιβολής του Νόμου, όπως η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας των υπαλλήλων της, καθώς δέχονται συχνά άδικες επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και πολλές φορές λαμβάνουν χώρα εις βάρος τους  αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα (π.χ. εξύβριση), η υποχρέωση καταβολής παραβόλου θα έχει αναπόφευκτα ως συνέπεια είτε την αδυναμία άμυνάς τους, μένοντας ουσιαστικοί απροστάτευτοι στις επιθέσεις που δέχονται, είτε στην απώλεια μέρους του εισοδήματός τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, και για λόγο μάλιστα που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους και δεν αφορά προσωπική τους υπόθεση. Συνεπακόλουθα αυτό μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην ορθή άσκηση των καθηκόντων τους και να συμβάλλει στη διστακτικότητα εφαρμογής του Νόμου.

          Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική την εξαίρεση των ανακριτικών υπαλλήλων (όπως είναι και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας) από την υποχρέωση κατάθεσης παραβόλου. Γι’ αυτό προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 28 με την προσθήκη νέου εδαφίου μετά το τελευταίο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως εξής:

«Δεν υποχρεούνται στην κατάθεση παραβόλου οι προανακριτικοί υπάλληλοι (γενικοί και ειδικοί) για την υποβολή έγκλησης για αδικήματα που διαπράττονται εναντίον τους στη διάρκεια της υπηρεσίας τους».

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος       Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος    Γιάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου