Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη Καμίνη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ - Τι λέει για δημοτική αστυνομία και ΕΛ.ΑΣ.

Ο Δήμος Αθηναίων στέκεται αρωγός και αλληλέγγυος σε όλους όσους έχουν ανάγκη, εντατικοποιεί και ενισχύει τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του και θέτει σε άμεση εγρήγορση μηχανισμούς αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα σίτισης και στέγασης συμπολιτών μας, ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στους δημοσιογράφους Α. Κωβαίο και Β. Μπεσκένη. Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό κεντρικής εξουσίας και δήμου και σημείωσε μετ΄ επιτάσεως : «Δεν υπάρχει καμία αντιδικία με κανέναν. Κρούουμε απλώς το καμπανάκι κινδύνου», τόνισε.


ΔΗΜ: Ξεκινήσαμε από αυτό και θα ήθελα να μου πείτε, είχατε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη βδομάδα, αν δεν κάνω λάθος.

ΓΚ: Ναι, ναι, ακριβώς.

ΔΗΜ: Ξέρουμε ότι και τέτοια θέματα ήτανε στην συζήτηση που είχατε μαζί του. Μπορείτε να μας πείτε λίγο αυτές τις ημέρες τι κατάσταση επικρατεί στο κέντρο της πόλης και πως εσείς μπορείτε ή δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

ΓΚ: Γνωρίζουμε στο κέντρο της πόλης, το τελευταίο καιρό, έχει αυξηθεί ανησυχητικά ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι είναι άστεγοι, φαίνεται να μην σιτίζονται καλά, εντοπίστηκαν ακόμη και κάποιες περιπτώσεις και στα σχολεία, παιδιών, που επίσης φαίνονται να μην σιτίζονται καλά. Με πάρα πολύ διακριτικότητα ο Δήμος έχει αναλάβει την σίτιση τους. Είναι περίπου 200 παιδιά προς στιγμήν. Ελπίζω αυτός ο αριθμός να μην αυξηθεί. Κατά τα λοιπά δίνει ο Δήμος καθημερινά τα συσσίτια που δίνει που είναι 1.200 συσσίτια. Αυτά τα δίνει αδιακρίτως στους ανθρώπους που έρχονται. Ο Δήμος έχει επίσης το Κοινωνικό Παντοπωλείο που δίνει τρόφιμα σε 600 οικογένειες. Κατά τα λοιπά έχει τα ρούχα, έχει όλο αυτό, την προσφορά που μαζεύει ρούχα και φυσικά στεγάζει αυτή την στιγμή 160 ανθρώπους και θα διευρύνει και αυτό το πρόγραμμα της στέγασης που θα το κάνουμε όμως με έναν πιο ευέλικτο τρόπο, ημερήσιας στέγασης και φιλοξενίας, τέλοσπάντων, πολύ βραχυχρόνιας φιλοξενίας, βοηθώντας παράλληλα και τους ανθρώπους να επανενταχθούν κοινωνικά. Ξέρετε το ζήτημα δεν είναι να στεγάσεις τους ανθρώπους και να τους ιδρυματοποιείς. Αυτό πια, οι αριθμοί πια, σήμερα έχει απαγορευτική για αυτό. Παλιά ο άστεγος ήταν δακτυλοδεικτούμενος. Σήμερα έχει διευρυνθεί το φαινόμενο. Το ζήτημα είναι να παρέχεις μια προσωρινή ανακούφιση σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να τους δίνεις και την διέξοδο να επανενταχθούν.

ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, επειδή υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν, δεν ξέρω αν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο για την διάθεση του Πρωθυπουργού να παρέμβει και σε αυτό το πεδίο.

ΓΚ: Να σας πω. Συζητήσαμε την Παρασκευή και η συζήτηση είχε κυρίως δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας ήταν ότι τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας πλέον απαιτούν ένα ειδικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο για την σωτηρία της Αθήνας, όπου θα μπορέσουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες

ΔΗΜ: Αυτό το ακούμε εδώ και δυο χρόνια.

ΓΚ: Όχι, κανείς δεν είχε κάνει λόγο για νομοσχέδιο, ξέρετε. Νομοσχέδιο ειδικά για την Αθήνα, κανείς. Εμείς τώρα βλέπουμε ότι σε διάφορα μέτωπα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες, οπότε θα εντάξουμε όλα αυτά τα μέτρα τα νομοθετικά που χρειάζονται σε ένα ειδικό νομοσχέδιο. Συνεννοήθηκα και με τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει το δικό το0υ μερίδιο της ευθύνης και θα το προωθήσουμε αυτό ταχύτατα.

ΔΗΜ: Αυτό με συγχωρείτε, επειδή ο κ. Πάγκαλος δεν έχει δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, ποιο Υπουργείο θα το προωθήσει;

ΓΚ: Αυτό θα το συντονίσει το ίδιο το γραφείο Πρωθυπουργού, αν έχω καταλάβει καλά ο κ. Σταυρόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας, μέσω του Πρωθυπουργού κατευθείαν.

ΔΗΜ: Μάλιστα.

ΓΚ: Έτσι ο κ. Πάγκαλος θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μαζέψουμε τις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ήδη έχει μαζέψει ο ίδιος κάποιες, έχουμε εμείς άλλες έτοιμες, να τα εντάξουμε σε ένα ειδικό νομοσχέδιο για την Αθήνα, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις διαδικασίες.

ΔΗΜ: Δεν το κατάλαβα. Οι άξονες του νομοσχεδίου, ποιοι θα είναι δηλαδή; Καταπολέμηση του παραεμπορίου, της εγκληματικότητας; Τα προβλήματα της Αθήνας είναι γενικά ξέρετε.

ΓΚ: Θα είναι πάρα πολλά θέματα. Θα είναι και στο πόσο μπορούμε να κλείνουμε πλέον με απλούστερες διαδικασίες μαγαζιά τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια ή τα οποία προβαίνουν σε επανειλημμένες παραβιάσεις, το πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα το παραεμπόριο απλουστεύοντας κι εκεί τις διαδικασίες. Το πώς θα μπορέσουμε, ο Δήμος να νοικιάσει συγκεκριμένα κτίρια τα οποία ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να τα επισκευάσει και να τα διαθέσει σε νέους ανθρώπους, σε πάρα πολλά ζητήματα.

ΔΗΜ: Κύριε Δήμαρχε, αναφορικά με το παραεμπόριο που είπατε κι εσείς, υπάρχει ένα θέμα το οποίο απ’ ότι καταλαβαίνω τουλάχιστον έχει ανοίξει μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου της Αθήνας και αφορά στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Αν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια σχετική ανακοίνωση του κ. Παπουτσή όπου μεταξύ άλλων λέει ότι καλό θα ήταν να μεταφερθούν αυτές οι αρμοδιότητες στην Αστυνομία, έτσι ώστε να μην λειτουργούν οι δημοτικοί αστυνομικοί με ωράριο δημοτικών υπαλλήλων.

ΓΚ: Ακούστε κάτι, λέει διάφορα πράγματα ο κ. Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής απ’ ότι λέει καλύτερα θα ήταν να πάνε οι 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί στην Αστυνομία. Αναρωτιέμαι εγώ, η αστυνομία έχει 50.000 αστυνομικούς. Θα σωθεί με 51.000; Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι κατ’ όνομα αστυνομικοί, όπως τους φαντάζεται κανείς. Δεν έχουν υποστεί ούτε εκπαίδευση, ούτε κρατάνε όπλα, ούτε αρμοδιότητα δίωξης του εγκλήματος έχουν. Οπότε, γι’ αυτό ακριβώς κι ο νόμος για την Δημοτική Αστυνομία προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει αρωγή της δημοτικής αστυνομίας από την ΕΛ.ΑΣ. Χτες και πάλι πήγαν οι δημοτικοί αστυνομικοί να σηκώσουν αυτούς τους μπόγους που κουβαλάνε οι διάφοροι κ.τ.λ.

ΔΗΜ: Ναι, ξέρω, στα πεζοδρόμια.

ΓΚ: Έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το τι πέτρα δέχτηκαν , μπουκάλια και ξυλοδαρμούς, από αυτούς που διεξάγουν το παραεμπόριο και με την αρωγή κάποιων αναρχικών στοιχείων, δεν περιγράφεται. Κι αυτά γίνονται συνέχεια.

ΔΗΜ: Όταν γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, δεν έχει ζητηθεί προηγουμένως και η συνδρομή της αστυνομίας για να αποφευχθούν όλα αυτά που είπατε μόλις τώρα;

ΓΚ: Βεβαίως. Και γι’ αυτό μπορέσαμε και μαζέψαμε μερικά πράγματα.

ΔΗΜ: Και τι σας λένε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει ή δεν στέλνει δύναμη για να συνδράμει με τους δικούς σας υπαλλήλους;

ΓΚ: Η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει δύναμη, αλλά αυτό που γίνεται είναι το εξής: Πάνε, τα μαζεύουν κι όταν φεύγουν, σε 5 λεπτά το φαινόμενο επανέρχεται. Έχω ζητήσει κάτι πάρα πολύ απλό κι αυτό το ζήτησα αφού μίλησα με τους υπεύθυνους της αστυνομίας εδώ για το κέντρο. Δυο διμοιρίες έχω ζητήσει. Μια κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και μια στην Νομική. Θα το λύσουμε το πρόβλημα σε μια ημέρα. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τακτικές περιπολίες μικτές ολίγων δημοτικών αστυνομικών, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., θα διώξουμε τουλάχιστον αυτό το αίσχος το οποί επικρατεί στην Νομική και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το καταλαβαίνετε; Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό το πράγμα ότι δεν μπορούν να εμπλέκονται οι υπάλληλοι του Δήμου σε μάχες σώμα με σώμα.

ΔΗΜ: Ούτε και οι άλλοι ενδεχομένως οι αστυνομικοί δεν μπορούν να το κάνουν.

ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ένας λόγος, εντάξει είναι μέσα στις αρμοδιότητες τους.

ΓΚ: Οι άλλοι αστυνομικοί είναι αποστολή τους.

ΔΗΜ: Αναντίρρητα, είναι μέσα στις αρμοδιότητες τους. Αυτό που περιγράψατε μόλις τώρα είναι ένα από τα παράδοξα είτε του Δήμου της Αθήνας, είτε της ελληνικής πραγματικότητας. Σε λίγο κλείνετε ένα χρόνο στην θέση του Δημάρχου. Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τις εκλογές, από 1 Ιανουαρίου, κλείνετε ένα χρόνο. Περιμένατε όλα αυτά που έχετε δει; Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα; Και πως μέχρι το τέλος της θητείας σας;

ΓΚ: Τα προβλήματα που βιώνει η Αθήνα, είναι δεκαετιών. Συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν. Εγώ από την πλευρά μου, θα κάνω την δουλεία μου και θα κοιτάξω να συνεργαστώ με όλους τους αρμόδιους, αυτή είναι η δουλειά μου. Και δουλειά μας είναι να συνεργαζόμαστε και δεν υπάρχει καμία αντιδικία με κανέναν.

ΔΗΜ: Όταν υπάρχει πεδίο και διάθεση.

ΓΚ: Ούτε η χώρα αντέχει αντιπαραθέσεις, όταν βρισκόμαστε ουσιαστικά πάνω σε ερείπια. Προσπαθούμε να ξανασταθεί στα πόδια της η Αθήνα. Όσο απαραίτητη είναι η συνεργασία με την Κυβέρνηση, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να χτυπάμε και το καμπανάκι όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

ΔΗΜ: Φτάνει να το ακούνε, αυτό, είναι το θέμα.

ΓΚ: Ε, εντάξει. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαρκής προσπάθεια για συνεργασία και συνεννόηση. Και συντονισμό. Δυστυχώς από αυτό πάσχει η χώρα.

ΔΗΜ: Δεν έχετε απογοητευθεί ακόμα;

ΓΚ: Δεν είμαι από τους ανθρώπους που απογοητεύονται εύκολα και τα παρατάνε.

ΔΗΜ: Να σας κάνω, ίσως τα Χριστούγεννα, είναι λίγο προβοκατόρικη ως ερώτηση. Από αυτό που περιγράφεται τώρα μου δημιούργησε απορία. Υπάρχει ενδεχόμενο, διότι καλές είναι οι ευχές, αλλά διάθεση και επιδίωξη συνεργασίας μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει, ιδιαίτερο.

ΓΚ: Μην το λέμε.

ΔΗΜ: Το λέμε γιατί το βλέπουμε, κ. Δήμαρχε.

ΓΚ: Όχι, μην το λέμε.

ΔΗΜ: Γιατί να μην το λέμε;

ΓΚ: Υπάρχουν περιπτώσεις όποτε έχω επιδιώξει συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας τον κ. Κουτρουμάνη, ήταν εξαιρετική η συνεργασία. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα για τα θέματα υποβοήθησης των ανθρώπων, με τον κ. Λοβέρδο προχωράει.

ΔΗΜ: Ωραία, να επαναδιατυπώσω αυτό που είπα. Να σας πω ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θέλετε να υπάρχει συνεργασία. Και απ’ ότι καταλαβαίνω αυτή η περίπτωση είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επί παραδείγματι και αυτό είναι και ένα πολύ βασικό ζητούμενο για την εγκληματικότητα στην Αθήνα και πως αυτή εξελίσσεται για την ασφάλεια των πολιτών.

ΓΚ: Να σας πω κάτι, ούτε κι εκεί είναι μαύρα και άσπρα τα πράγματα.

ΔΗΜ: Μισό λεπτό. Υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείτε κάποια στιγμή σε βαθμό μάλιστα που να εγκαταλείψετε και το πόστο;

ΓΚ: Ακούστε κάτι, σας είπα, εγώ δεν απογοητεύομαι εύκολα, ούτε φυγομαχώ, ούτε τα πράγματα είναι άσπρο-μαύρο. Στο θέμα της δίωξης του παραεμπορίου σε ένα άλλο επίπεδο, λόγου χάρη στο να ανακαλύπτουμε αποθήκες και να βρίσκουμε εκατομμύρια είδη, έχουμε ανακαλύψει 50 αποθήκες μέχρι τώρα. Η αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πάρα πολύ καλή. Το καταλαβαίνετε; Εγώ αυτό που ζηταω αυτή την στιγμή για το ζήτημα του παραεμπορίου, είναι να υπάρξει σταθερή αστυνομική δύναμη για ένα χρονικό διάστημα εκεί που είναι η πηγή του αίσχους. Έτσι;

ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνομιλία.

Δήμαρχος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://www.cityofathens.gr/node/19563

2 σχόλια:

  1. Εγω ενα δεν καταλαβαινω. Αν ο Καμινης θελει μια η δυο η τρεις διμοιριες η οτιδηποτε αλλο, ειναι αυτο αντικειμενο διαμαχης στα μεσα; Δεν θα μπορουσαν να το λυσουν με ενα τηλεφωνημα;; Τι αλλο συμβαινει;
    Ποιος ξερει να με διαφωτισει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι ο Καμίνης, πρωθυπουργός; Δεν είναι θέμα ενός τηλεφωνήματος (έχουν γίνει πολλά), είναι θέμα άρνησης του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. να διαθέσει τις διμοιρίες. Δες το βίντεο στην ερώτηση Πλεύρη τι απαντά στη Βουλή ο Παπουτσής για την παρουσία ΕΛΑΣ έξω από πανεπιστήμια. Υπάρχει και ένα άλλο σημείο στις θέσεις Παπουτσή που αφορά το παρεμπόριο και δεν ειπώθηκε στη Βουλή, αλλά η ενημέρωση που έχουμε είναι off the record με δέσμευση να μην δημοσιοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή