Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δικαίωση συμβασιούχων του δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ από τον Άρειο Πάγο

Οι εργαζόμενοι είχαν συνάψει συμβάσεις πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, οπότε απαγορεύθηκε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αναγνώριζε ότι πέντε μουσικοί της χορωδίας της ΕΡΤ είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία από τον χρόνο πρόσληψής τους το 1993. Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι συμβάσεις αυτές τιτλοφορούνταν ως συμβάσεις έργου και είχαν ανανεωθεί δεκάδες φορές.

Με δεύτερη απόφασή του, το ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και δικαίωσε 34 μουσικούς, κρίνοντας (όπως και η 7/2011 απόφαση της Ολομέλειας), ότι αφού προσλήφθηκαν τη δεκαετία του '90 (1997-2000) μπορούσαν να μονιμοποιηθούν, αφού οι συμβάσεις τους ανανεωνόντουσαν διαδοχικά και πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ωστόσο ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του δήμου Αθηναίων κατά ενός μόνο μουσικού, που είχε προσληφθεί την 1.11.2001, κρίνοντας ότι δεν ήταν δυνατή η μετατροπή της σύμβασης εργασίας του από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τον ισχυρισμό που προέβαλε ο δήμος Αθηναίων, με αίτηση αναίρεσής του, ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπέρ της νομιμοποίησης πέντε αλλοδαπών προερχομένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δικαστές δέχθηκαν για την περίπτωση αυτή την προστασία της εργασίας που παρέχει η κοινοτική οδηγία για ίση μεταχείριση ασχέτως καταγωγής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου