Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπουτσής σε ερώτηση στη Βουλή καλεί τη δημοτική αστυνομία «στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ.»!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά «με εγκληματικότητα και παραεμπόριο στην Αθήνα» του Βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ., κ. Αθ. Πλεύρη

Κύριε συνάδελφε,
Κατ’ αρχάς, το πανεπιστημιακό άσυλο δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως λέτε, ούτε βρίσκεται σε εισαγωγικά όπως διατυπώνετε στη γραπτή σας ερώτηση. Και δεν βρίσκεται σε εισαγωγικά, ούτε αποτελεί πρόβλημα όταν η διαχείρισή του από την πανεπιστημιακή κοινότητα γίνεται με τον τρόπο που πρέπει και κυρίως για το σκοπό που εξυπηρετεί. Αντίθετα, το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί παραδοσιακό θεσμό που συμβολίζει την δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Και παρά το γεγονός ότι σήμερα η δημοκρατία μας διάγει περίοδο ωριμότητας και η ελευθερία λόγου σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζεται, ο θεσμός του ασύλου συνεχίζει να υφίσταται για λόγους συμβολικούς, αλλά κυρίως για να μην ξεχάσει ποτέ η κοινωνία μας ότι στην πολύ πρόσφατη ιστορία τα πανεπιστήμια δεν ήταν ούτε ελεύθερα ούτε ανεξάρτητα. Και συνεχίζει να υφίσταται ο θεσμός και νομικά. Ο νόμος 4009/2011 δεν κατήργησε το άσυλο κ. Πλεύρη. Αυτό που έκανε είναι ότι απλοποίησε τις διαδικασίες άρσης του ασύλου.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η κατάχρηση ενός θεσμού οδηγεί αναπόφευκτα σε φαινόμενα εκφυλισμού. Κι έτσι τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας - το Πολυτεχνείο, η Νομική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) - από σύμβολα, από χώρους όπου δοξάστηκε και λειτούργησε η δημοκρατία, από σύμβολα δημοκρατίας επιχειρούν ορισμένοι να τα μεταλλάξουν σε ορμητήρια εμπόρων ναρκωτικών, εμπόρων παραεμπορίου, όπως επίσης και σε ορμητήρια οργανωμένων βίαιων δράσεων. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις με την ανοχή των φοιτητικών παρατάξεων ή κάποιων οργανωμένων μειοψηφιών, οι οποίες προσβάλλουν με αυτόν τον τρόπο τόσο την ίδια την ουσία και την αξία των πανεπιστημιακού ιδρύματος όσο και της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα η κυβέρνηση έχει αντιτάξει ένα ευρύτερο σχέδιο όπου συμμετέχουν πολλά υπουργεία και φορείς.
Διότι τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο στα οποία αναφέρεστε, δεν αποτελούν προβλήματα στα οποία η λύση είναι αμιγώς αστυνομική. Γι’ αυτό, ειδικά για τα ναρκωτικά, αποφασίσαμε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η μεταφορά των κέντρων απεξάρτησης από το κέντρο της Αθήνας στα νοσοκομεία. Θυμάμαι πριν ακριβώς ένα χρόνο όταν από το ίδιο βήμα τόνιζα αυτήν την αλήθεια κι αυτήν την αναγκαιότητα πολλές, από τις πτέρυγες της Βουλής έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Όχι γιατί δεν καταλάβαιναν, όχι γιατί αγνοούσαν την αλήθεια. Αλλά για ποιο λόγο. Διότι είχαν επιλέξει αυτόν τον τομέα για την άσκηση της αντιπολιτευτικής τους δράσης. Μετά από προσπάθειες πολλών μηνών υλοποιήθηκε από τις 7 Νοεμβρίου το σχέδιο αυτό κι έτσι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας έκλεισε και τον τελευταίο ΟΚΑΝΑ που λειτουργούσε πέριξ του Πολυτεχνείου. Με τον τρόπο αυτό απομακρύναμε τους τοξικομανείς από τις ‘πιάτσες’ που είχαν στήσει οι έμποροι γύρω από τους ΟΚΑΝΑ και πλέον τους παρέχεται η ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη, που πράγματι έχουν ανάγκη γιατί είναι άρρωστοι άνθρωποι, στον πλέον κατάλληλο χώρο που είναι το νοσοκομείο.
Πέραν αυτών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει το παρόν καθημερινά με χιλιάδες αστυνομικούς και συνεχείς επιχειρήσεις μικρής ή μεγάλης εμβέλειας επιδιώκοντας να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι μόνο για την περιοχή Τοσίτσα και τη Στουρνάρα κατά το τελευταίο πεντάμηνο διατέθηκαν σε βάρδιες 1.725 αστυνομικοί και έχουν ελέγξει 2.112 άτομα. Αλλά για το παραεμπόριο, γνωρίζετε πολύ καλά- είστε νομικός άριστος, γνωρίζετε καλά τη λειτουργία του νόμου- ότι δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Συμμετέχουμε παρόλα αυτά όμως αδιαλείπτως, η Ελληνική Αστυνομία, στα μικτά κλιμάκια με τη Δημοτική Αστυνομία, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το παραεμπόριο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μάλιστα, συμπτωματικά, την ίδια μέρα που καταθέσατε την ερώτησή σας, στις 22-11, συνέδραμε η Ελληνική Αστυνομία το Δήμο Αθηναίων σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις οδούς Ακαδημίας και Μασσαλίας, αποστέλλοντας τρεις μικτές περιπολίες και μία διμοιρία των ΜΑΤ.
Και τέλος επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να κάνω ένα σχόλιο αφού πρώτα καταθέσω τον 3ο απολογισμό τον οποίο παρουσιάζει η κυβέρνηση δια του Αντιπροέδρου κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δημοσιεύτηκε μόλις προχθές. Απαντώντας σε διάφορα σχόλια τα οποία έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Καμίνης, αλλά και άλλοι φορείς των Αθηνών οι οποίοι εξαντλούν την αντιπολιτευτική τους δράση στο πεδίο της διαχείρισης του κλίματος φόβου στην κοινωνία, θέλω να τον καταθέσω στα πρακτικά. Είναι ο πλήρης απολογισμός όλων των δράσεων κι όλων των υπουργείων πέραν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς συνδράμοντας και τα άλλα υπουργεία. Ωστόσο, επειδή ακούω τις τελευταίες μέρες τον Δήμαρχο κ. Καμίνη όσο και τον Αντιδήμαρχο ο οποίος μάλιστα είναι αρμόδιος για την Δημοτική Αστυνομία, ο οποίος περιέρχεται σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στα δημοτικά Διαμερίσματα όπως προσφάτως και στο 6ο Διαμέρισμα, και αναφέρεται στον απολογισμό δράσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος, έχουμε το εξής φαινόμενο κ. Πρόεδρε. Είναι πάρα πολύ καλή η δουλειά της Αστυνομίας, κάνει τεράστια δουλειά η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και τη χαιρετίζουν- ο κ.Αβραντίνης αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος προέρχεται από ό,τι αντελήφθην κι εγώ από τη συνιστώσα του κ. Στέφανου Μάνου, η οποία στήριξε και το Δήμαρχο τον κ. Καμίνη, αγνοώντας βέβαια ότι ο κ. Αβραντίνης βρίσκεται στη θέση αυτή ακριβώς διότι η υποψηφιότητα του κ. Δημάρχου στηρίχθηκε από το βασικό κορμό του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ αυτών κυρίως από εμένα τον ίδιο προσωπικά ως βουλευτή Αθηνών. Τι αναφέρει λοιπόν; Είναι πολύ καλό το έργο της Αστυνομίας, αλλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν κάνει τίποτα. Ντροπή. Επιτέλους ντροπή. Ας σοβαρευτούμε, ας κάνουμε τη δουλειά μας, ας λειτουργήσουμε σοβαρά. Και εν πάσει περιπτώσει εγώ αναγνωρίζω τις αδυναμίες, κι εσείς αναφερθήκατε σε αυτές, της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία δεν δουλεύει τα Σαββατοκύριακα, έτσι δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει κατά νόμο αρμοδιότητα για την ενασχόληση με το παραεμπόριο. Κι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση με την Αστυνομία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει πάρει, τότε ας έρθει η Δημοτική Αστυνομία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λειτουργήσει στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας, να εκπαιδευτεί, να συμβάλλει κι αυτή και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων. Αυτή όμως η ιστορία να παίζουμε τένις πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, ενώ στην πραγματικότητα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, κάποτε πρέπει να τελειώνει.
Πρόεδρος: είχατε βγάλει μεικτές περιπολίες?λειτουργούν;
Χρ.Παπουτσής: Βεβαίως και λειτουργούν. Σταθερά και καθημερινώς. Με πολύ μεγάλο αριθμό μάλιστα αστυνομικών οι οποίοι συνδράμουν. Αλλά συνδράμουν πώς; Για να μην συμπλέκονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί με τους πλανόδιους εμπόρους ή τους μετανάστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως, θέλω να επανέλθω στο θέμα- στη δευτερολογία. Το σημαντικό και γι αυτό θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις: Η προσπάθεια για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών είναι συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι προσπάθεια ούτε ενός υπουργείου, ούτε ενός υπουργού. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε ανασφάλεια στην πόλη στην οποία ζω, κατοικώ, δρω και εκλέγομαι. Και είμαι ταυτόχρονα ο πρώτος εκείνος που ενδιαφέρεται σε καθημερινή βάση για να έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παρέμβαση της αστυνομίας σε όλους τους τομείς του δικού μου χώρου ευθύνης.
Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία:

Δύο διευκρινήσεις θέλω να κάνω συμφωνώντας με το πνεύμα των διατυπώσεων του κ. Πλεύρη. Αλλά το θεωρώ απαραίτητο τόσο για τη Βουλή όσο και για τα πρακτικά, όσο και για την κοινή γνώμη. Θέλω να αποσαφηνίσω ότι για τις παραβάσεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις παρά μόνο διοικητικές κυρώσεις. Μόνο πρόστιμα. Η αρμοδιότητα αυτή, του ελέγχου τήρησης των διατάξεων για το υπαίθριο εμπόριο, έχει ανατεθεί στη δημοτική αστυνομία, ύστερα από διαπιστωτικές πράξεις των οικείων γενικών γραμματέων της περιφέρειας. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα αστυνομικά όργανα δεν νομιμοποιούνται ενεργητικά για τη βεβαίωση διοικητικών προστίμων στους παραβάτες του νόμου περί υπαιθρίου εμπορίου, οι υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο της αποστολής τους και επειδή ακριβώς έχουμε δεσμευτεί - και προσωπικά εγώ, έχω δεσμευτεί προς το δήμαρχο Αθηναίων , τον κ. Καμίνη, - συνδράμουν το έργο της δημοτικής αστυνομίας όταν η ίδια επιχειρεί. Τέλος, όσον αφορά στις αποθήκες του παραεμπορίου εκεί γίνονται συνεχείς δράσεις με πολύ σημαντικά αποτελέσματα από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία σε πολλές περιπτώσει με το ΣΔΟΕ. Όμως και πάλι, το να πετύχουν την αποκάλυψη μιας αποθήκης αυτό στην πράξη δεν λέει πολλά πράγματα, παρά μονάχα επιβαρύνει την Ελληνική Αστυνομία με περισσότερο έργο γιατί πρέπει να τη φυλάει στη συνέχεια. Γιατί χρειάζεται το ΣΔΟΕ να κάνει τις διαπιστωτικές πράξεις για το αν και κατά πόσο πρόκειται περί παράνομου εμπορίου ή γνήσιων προϊόντων εμπορίου τα οποία διατίθενται παρανόμως στην αγορά. Όλα αυτά είναι θέματα που εκφεύγουν της δικής μας αρμοδιότητας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτούν συνεργασία είτε των δήμων, των δημοτικών αρχών, είτε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και ενδεχομένως πιο αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Είτε όπως σας είπα προηγουμένως, μια ριζική λύση όπου η δημοτική αστυνομία έρχεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και λειτουργεί εκπαιδευόμενη βεβαίως, στο πλαίσιο της δράσης αλλά και το σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αστυνομία η οποία είναι για το κέντρο της πόλης. Αυτό θα εξυπηρετούσε πάρα πολύ πράγματι και θα απελευθέρωνε αστυνομικές δυνάμεις για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και τη δίωξη της εγκληματικότητας και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας και της Αττικής.
Τώρα όσον αφορά, στην άλλη πρόταση η οποία έρχεται και επανέρχεται, συνεχώς ως να είναι αυτή η οποία ως εκ του θαύματος θα δώσει τη λύση, «να έχουμε διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από τις σχολές». Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή δεν μπορεί να φανταστεί τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τη δική τους ιστορία, με τη δική τους διαδρομή, το δικό μας πνεύμα δημοκρατίας, φρουρούμενα από αστυνομικές αρχές. Γιατί γι’ αυτό θα πρόκειται. Όμως, αφορά τις ρυθμίσεις για το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Πράγματι, τα Προπύλαια δεν μπορεί να θεωρούνται Πανεπιστημιακό Άσυλο για να εγκαθίστανται οι διάφοροι μικροέμποροι και να ασκούν παράνομο εμπόριο.Αυτό είναι καθαρό. Όπως δεν υφίσταται και δεν ισχύει για τους δρόμους γύρω από τη Νομική σχολή και γύρω από το Πολυτεχνείο.
Τι συμβαίνει όμως; Συμβαίνει το εξής - το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει και η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι ίδιες οι πανεπιστημιακές αρχές, οι ίδιοι οι φοιτητές. Υπάρχουν οργανωμένες μειοψηφίες στους φοιτητικούς χώρους, οι οποίες είτε επειδή θεωρούν ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους παράνομους μετανάστες, είτε για άλλους λόγους που δεν γνωρίζω, στην πραγματικότητα καλύπτουν μέσα στις σχολές τους παράνομους μετανάστες -οι οποίοι λειτουργούν στο παραεμπόριο - όταν εμφανίζονται οι αστυνομικές αρχές, είτε βγαίνουν προς συμπαράστασή τους για να συγκρουστούν με τις αστυνομικές αρχές. Και εδώ τίθεται το θέμα. Θα έχουμε καθημερινές εστίες έντασης έξω από τα Πανεπιστήμια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη λειτουργία των σχολών; Ένα έχω να πω.
- Οι πρυτανικές αρχές παίρνουν θέση για το θέμα;
- Βεβαίως, παίρνουν θέση λέγοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε το παραεμπόριο έξω από τις σχολές μας» αλλά για τη συγκεκριμένη δράση ανησυχούν, χωρίς να έχουμε κάποια αντίδραση επί του θέματος.
Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα και αυτός είναι ο μεγάλος μας προβληματισμός. Πάντως, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πολιτικό επίπεδο συνεργαζόμαστε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κ. Πάγκαλο στις πολύ μεγάλες προσπάθειες του για το συντονισμό του έργου όλων των συναρμόδιων Υπουργείων που οι δράσεις τους εμπίπτουν στο σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθούμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε να συμβάλλουν οι αστυνομικές αρχές τόσο στη λειτουργία της δημοτικής αρχής όσο και με δικές τους πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που ήδη αρχίζουν και βλέπουν οι Αθηναίοι πολίτες, θα αποτελέσει μια κατάσταση η οποία όχι μόνο θα βελτιώνεται συνεχώς αλλά όλοι θα δουν σε λίγο χρόνο -όταν οι αστυνομικές αρχές απελευθερωθούν και από τα άλλα τους καθήκοντα και δραστηριότητες λόγω των κοινωνικών εντάσεων- πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στην Τοσίτσα, έχει αρχίσει και αποκαθίσταται πλήρως το τοπίο, όσον αφορά στα Προπύλαια και στη Μασσαλίας, εκεί γίνονται καθημερινές σχεδόν επιχειρήσεις και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά.

Αντιλαμβάνομαι, συμμερίζομαι τόσο την αγωνία του κ. συναδέλφου όσο και την αγωνία όλου του εμπορικού κόσμου της Αθήνας για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του παραεμπορίου. Τονίζω όμως, και για τελευταία φορά ότι προς Θεού, όχι τα πυρά προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα πυρά αφορούν όλους μας. Γιατί κακά τα ψέματα, η μετανάστευση ήταν μία βόμβα την οποία φτιάχναμε μόνοι μας στην αυλή του σπιτιού μας για δεκαετίες. Τελεία και παύλα. 

Σύντομα προσωπικά σχόλια:
  • Το πρόβλημα αναποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αστυνομίας έχει να κάνει με το παρεμπόριο καθ' εαυτό, ή το γεγονός ότι ασκείται κυρίως από παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες, οι οποίοι με μόνη υπαιτιότητα την αδυναμία/ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. εισήλθαν και παραμένουν παράνομα στη χώρα;
  • Το γεγονός ότι το πρόβλημα του παρεμπορίου έχει πρακτικά επιλυθεί σε όλο το κέντρο και στα κύρια σημεία δραστηριοποίησης μικροπωλητών εκτός κέντρου όπως σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ κλπ και παραμένει μόνο σε σημεία κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως στη Πατησίων και στη Μασσαλίας οφείλεται πράγματι στην αδυναμία της δημοτικής αστυνομίας; ή στην χρόνια ανοχή του κράτους η οποία παρατείνεται με τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή ότι το άσυλο συνεχίζει να υφίσταται για λόγους συμβολικούς; Αφού αυτός ο ίδιος δέχεται ότι υπάρχει άσυλο, τι απαιτεί από τη δημοτική αστυνομία να πράξει;
  • Κατά τον κ Παπουτσή το θέμα του παρεμπορίου λύνεται αν πάει η δημοτική αστυνομία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή τη λύση που δεν έχει δώσει το σύνολο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, θα την επιφέρει η ενσωμάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. 2.500 δημοτικών αστυνομικών; Ούτε η Δύναμη Δέλτα να είμαστε! Και σαν δήλωση αποτελεί τουλάχιστον υποτίμηση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. από τον πολιτικό του προϊστάμενο.
  • Το ότι ο κ. Παπουτσής ενίσταται για την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στο παρεμπόριο καθαρά λόγω της νομοθεσίας που δεν το καθιστά αρμοσιότητα της ΕΛ.ΑΣ, αν η νομοθεσία αλλάξει θα είναι άραγε έτοιμος να το πατάξει;
  • Αφού μιλάει για πιο αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, δηλαδή ποινικοποίηση ουσιαστικά του υπαίθριου εμπορίου, αναλογίζεται ότι μεταφέρει την αρμοδιότητα στην ΕΛ.ΑΣ; (προσαγωγές, κρατητήρια, ποινικές διώξεις κλπ)
  • Μαθαίνουμε από τον κ. Παπουτσή ότι η δημοτική αστυνομία δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο! Λέτε να του έχει πει ψέμματα ο δήμαρχος ή ο διευθυντής μας;
  • Μιλάει για μεικτές περιπολίες ΕΛ.ΑΣ.-δημοτικών αστυνομικών που πράγματι έχουν συνδράμει σημαντικά την υπηρεσία μας. Γιατί όμως δεν λέει -ώστε να γνωρίζει και ο κόσμος- ποιοι αστυνομικοί στελεχώνουν τα μεικτά κλιμάκια;
Γ.Κ. 

2 σχόλια:

  1. Θα σταθώ ιδίως στην τελευταία παράγραφο των σχολίων σου, στην οποία αναφέρεις ένα τεράστιο, μη προβεβλημένο, πρόβλημα με τις συνδρομές της ΕΛ.ΑΣ. στην Δημοτική Αστυνομία. Σε μας, στην Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, έρχονται, επί μονίμου βάσεως, δόκιμοι, ειδικοί φρουροί αλλά και βαριεστημένοι αστυφύλακες χωρίς ιδέα για το τι ακριβώς τους έστειλαν να κάνουν, με τους περισσότερους να στέκονται κατά τους ελέγχους 10 μέτρα μακρυά. Είναι γεγονός ότι την συγκεκριμένη υπηρεσία, την βλέπουν ως...ρεπό. Όχι όλοι και όχι πάντα αλλά οι η συντριπτική τους πλειοψηφία, έτσι κάνει. Βέβαια, στο ότι έρχονται αυτοί ως «συνδρομή» δε φταίνε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, αλλά η φυσική τους ηγεσία (υψηλόβαθμοι και μη) που προσπαθεί να...συνδράμει στέλνοντας ό,τι πιο "άχρηστο για την ώρα" διαθέτει (κατά την δική της άποψη πάντα) στην Δημοτική Αστυνομία. Τι μπορεί να κάνει π.χ. ο δόκιμος αστυφύλακας πανέξυπνε κύριε Παπουτσή στο πέσιμο αναρχικών, εγχρώμων και Αβγανοπακιστανών κατά τον έλεγχο του παραεμπορίου; Σε τι μπορεί να βοηθήσει ο δόκιμος, ο οποίος δεν έχει καν μπλοκ κλήσεων, κατά τον έλεγχο του Κ.Ο.Κ.; Σωστά, μπορεί να σφυρίζει. Αδιάφορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως μπορείς να φανταστείς κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην Αθήνα. Αν προσθέσουμε και τις γυναίκες αστυνομικούς - δόκιμες ή μη - που μας διαθέτει η Γ.Α.Δ.Α. έχουμε πληρέστερη εικόνα.

    Αυτό που δεν μπορεί να πει ο κ.Παπουτσής δημόσια είναι ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι ήσσονος σημασίας για την ΕΛ.ΑΣ και προτιμά οι αλλοδαποί να ασκούν παρεμπόριο για επιβίωση, από το να στρέφονται σε άλλες μορφές παραβατικότητας. Το έχει πει ο ίδιος ο κ.Παπουτσής, αλλά σε σεβασμό ότι η πληροφορία μάς δόθηκε off the record, δεν επεκτεινόμαστε. Όμως σαν άποψη εμένα μου είναι πλήρως κατανοητή, αν και αποτελεί έμμεση αποδοχή ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (το οποίο είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή