Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Λαιμητόμος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Πίνακας με τα μισθολογικά κλιμάκια

Μεγάλοι χαμένοι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ, που χάνουν από 10% έως 50% των αποδοχών τους. Το επίδομα γάμου μετατρέπεται σε "οικογενειακό" και θα το λαμβάνουν μόνον όσοι έχουν παιδιά. Από την 1η Νοεμβρίου η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων


Μισθολόγιο "σφαγείο" για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν οι διατάξεις για τις νέες αποδοχές και το νέο βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα που κατέθεσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα του "Εθνους" τις τελευταίες δύο ημέρες.

Κάντε κλικ στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγέθυνση
Οι μειώσεις των μισθών ξεκινούν από 50 ευρώ και καταλήγουν στα 1.500 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες το βράδυ, το ποσό εξοικονόμησης από το μισθολογικό "ψαλίδι" θα είναι τελικά 2 δισ. ετησίως, δηλαδή 800 εκατομμύρια περισσότερα από όσα αρχικά είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.


"Μισθολόγιο-ντροπή" χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπράτης, αναφέροντας ότι ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού αγγίζει με τις νέες ρυθμίσεις τα 660 ευρώ καθαρά! Μεγάλοι χαμένοι του νέου μισθολογίου είναι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ, οι οποίοι χάνουν από 10%-50% των αποδοχών τους ?ανάλογα με το υπουργείο όπου απασχολούνται? αμέσως από 1ης Νοεμβρίου που θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα.

Ελάχιστοι υπάλληλοι υπουργείων που δεν λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, όπως διοικητικοί του υπ. Παιδείας και του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενδέχεται να λάβουν μικρές αυξήσεις λόγω της "φαινομενικής" αύξησης των βασικών μισθών από 7%-40%, αφού ουσιαστικά οι μειώσεις στις αποδοχές προέρχονται από την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων και τη διατήρηση μόνο 4: επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) για νοσηλευτές, τεχνικούς υπαλλήλους κ.λπ., παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπαλλήλους απασχολούνται μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, επίδομα άδειας και εορτών (συνολικά 1.000 ευρώ), και επίδομα θέσης ευθύνης (γενικοί διευθυντές 700 ευρώ, διευθυντές 400 ευρώ και τμηματάρχες 250 ευρώ).

Κατάταξη

Στις αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες καταργήθηκε ουσιαστικά και το επίδομα γάμου, γεγονός που σημαίνει ότι οι σύζυγοι που δουλεύουν στο Δημόσιο θα απολέσουν 70 ευρώ μηνιαίως (35 ευρώ ο καθένας).

Μετατράπηκε σε "οικογενειακή παροχή" και ουσιαστικά θα αποδίδεται ως επίδομα παιδιών, αφού θα καταβάλλονται 50 ευρώ για το πρώτο παιδί, 70 ευρώ για το δεύτερο, 100 ευρώ για το καθένα από το τρίτο και το τέταρτο παιδί, και 120 ευρώ από το πέμπτο παιδί και άνω. Επίσης αυξήθηκαν τα χρόνια προϋπηρεσίας με τα οποία κατατάσσονται οι υπάλληλοι στο νέο βαθμολόγιο. Η επανακατάταξη στο νέο βαθμολόγιο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, επιφέρει σημαντικές μειώσεις, αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι υποβαθμίζονται βαθμολογικά.

Η συζήτηση του μισθολογίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να καταλήξει στο "χειρότερο", αφού ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα.

Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, καθώς και στις δημοτικές επιχειρήσεις από τις αρχές του 2012. Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων) θα υποστούν άμεσες μειώσεις 600 ευρώ κατά μέσον όρο, αφού ζητείται να μειωθεί ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών των υπαλλήλων από 2.500 ευρώ σε 1.900 ανά υπάλληλο. Οι οργανισμοί που δεν θα υλοποιήσουν τις περικοπές θα χάσουν την κρατική επιχορήγηση.

ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ
Από το 2013 το πριμ παραγωγικότητας
Με το νέο Μισθολόγιο θεσμοθετείται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) ως πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Το ΚΕΣ θα ισχύσει από το 2013, αφού θα πρέπει να υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα -εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου- που θα περιγράφει το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τον προσδιορισμό στόχων για υπηρεσίες και εργαζομένους.

Οι υπάλληλοι θα "βαθμολογούνται" με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο και θα κατατάσσονται σε πίνακες με φθίνουσα σειρά. Το ΚΕΣ υπολογίζεται τελικά στο 3% του μισθολογικού κόστους κάθε φορέα και θα αποδίδεται μέχρι 10% του βασικού μισθού σε όσους έχουν "πιάσει" στόχους μέχρι και 90%, και πάνω από 90% θα λαμβάνουν το 25% του βασικού μισθού.

Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής -όπως είχε αναφέρει το "Εθνος" σε χτεσινό δημοσίευμα- ήταν και η θεσμοθέτηση ειδικού πριμ παραγωγικότητας για όσους έχουν ως αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Υπολογίζεται συνολικά στο 7% του μισθολογικού κόστους των φορέων και καταβάλλεται ως ποσοστιαία προσαύξηση στον μισθό. Οι υπάλληλοι που ξεπερνούν το 90% των στόχων θα λαμβάνουν αύξηση 15% του βασικού μισθού.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63429083

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου